|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Rozważania o wtryskiwaczach |
| Autor |
Wiadomość |
adi-kostrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Wrz 2010|, 2010 20:07
|
|
|
| Boni napisał/a: | | Zdefiniuj "trochę powietrza". A tak naprawdę, to zaczyna się od docelowej mocy, potem projektuje się powietrze i obroty, potem dopiero paliwo i resztę (filtry, oleje i takie tam). | chodzi o odetkanie go troche, np modyfikacja dolotu. docelowa moc z 2.9 12v6 ok170KM naprzykład? |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |26 Wrz 2010|, 2010 20:59
|
|
|
Dla 170KM to nie warto się schylać bo jeśli już w ogóle dmuchać i lać benię, to uczciwie, inaczej skórka nie warta wyprawki.
O ile pamiętam jakieś swoje stare obliczenia to dla 200KM na OHV potrzeba jakieś 0.4-0.5bara dmuchnąć, czyli o ile wiem, przeciętnie; i wtryski od kosa by wystarczyły, zakładając że obrotów (czyli tłoków i okolicy, konstrukcji rozrządu, zamachu, głowic, itd.) nie ruszamy. Co do wałka, ogólnej trwałości i czym dmuchać (odprężanie...) to jest temat na spory projekt badawczy. Zadziałałoby to na pewno, ale czy od takiego dmuchania nie wyjdzie po godzinie korba bokiem z OHV albo zawory przez głowicę, to oczywiście nie wiem. Ale raczej wyjdą prędzej niż później
[ Dodano: |27 Wrz 2010|, o 10:52 ]
W międzyczasie wyjąłem arkusz kalkulacyjny który skleciłem do tego (no raczej do "tego" Tbirda ). Niestety, granica 2.9 na realistycznych parametrach dla 2 zaworowego rzęcha, wychodzi 155KM, czyli dokładnie tyle ile fabryka dała, nodobradobra, po wyrwaniu kata, filtra i takich tam Dla 200KM przy tych samych parametrach trzeba jakieś 0.4bara ze śmiesznie małą wydajnością rzędu 1.5, to jest jakieś maciupeńkie turbo czy podobne, plus oczywiście podlać mu beni. Ale to jest soft turbo, przynajmniej odprężania i takich tam nie potrzeba. Ogólnie, potencjału za wiele tu nie ma.
Z ciekawostek, co ma potencjał a co nie ma - na takich samych parametrach "po złomie" tbirdowe 5.0 OHV pokazuje że powinien mieć 260-270KM. A ma jakieś 220-230. To się nazywa zadusić V8 fabrycznie.
No i na deser - 2.9 cossie jak go przeliczyć, potwierdza kunszt firmy Cosworth - mocowo idzie po bandzie i na parametrach wyśrubowanych bardzo wzg. OHV (zdroworozsądkowo - jeśli 2.9 potrzebuje 0.4 bara powietrza do 205KM, to cossie to wyczarowuje "z niczego" - ze sprawności, mieszanki, itp), i po prostu nie ma z czego tam dokładać, bez nadmuchania mu porządnie. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |28 Wrz 2010|, 2010 15:43
|
|
|
| adi-kostrzyn napisał/a: | wtryski
boa | zwykły dohc 8v ma wydajniejsze niż 12V6. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |