$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Diagnostyka
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Diagnostyka

Czy jesteś zainteresowany rozwijaniem tej tematyki na forum ?
Tak
87%
 87%  [ 42 ]
Nie
2%
 2%  [ 1 ]
Zupełnie mnie to nie interesuje, naprawy zlecam warsztatom
10%
 10%  [ 5 ]
Głosowań: 48
Wszystkich Głosów: 48

Autor Wiadomość
tomicobra
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 17:17   

to 1 zarzuce , zerzniete z fs co uk , jak szukalem u siebie problemu to bledy

2. P1406 differential pressure feedback sensor downstream hose off or plugged
3. P1131 lack of HO2S11 switches - sensor indicates lean (see P2195)

te z mieszanka paliwowa biedna/bogata chyba tez wchodza jeszcze.

te bledy moga oznaczac walniety regulator cisnienia paliwa.

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 17:29   

Ja bym proponował, by podając opis błędu, podawac go w języku polskim. Jak ktoś nie wie, to zaznaczyc w nawiasie prośbę o tłumaczenie. Wtedy co bardziej kumaci w murzyńskiej mowie koledzy, przetłumaczą. Unikniemy wtedy wielu nieporozumień i zaśmiecającej dyskusji co dane słowo znaczy.
Ostatnio zmieniony przez 1Bodzio |16 Sie 2009|, 2009 17:30, w całości zmieniany 1 raz  

gw21 
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 17:58   

1Bodzio napisał/a:
Ja bym proponował, by podając opis błędu, podawac go w języku polskim.
To bardzo dobry pomysł (a najlepiej w obu językach).
tomicobra napisał/a:
2. P1406 differential pressure feedback sensor downstream hose off or plugged
3. P1131 lack of HO2S11 switches - sensor indicates lean (see P2195)

te z mieszanka paliwowa biedna/bogata chyba tez wchodza jeszcze.

te bledy moga oznaczac walniety regulator cisnienia paliwa.

O ile 3. P1131 może być skutkiem walniętego regulatora, o tyle P1406 o ile się nie mylę nie ma nic z nim wspólnego, bo to od DPFE
To edycja według propozycji "1Bodzio"
grupa błędów związanych z sondami:

P0131 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit out of range - Bank No. 1.Wskazania sondy przed katalizatorem (bank 1 czyli storna pasażera coss) poza zakresem
powody:
padnięta wiązka, padnięta sonda, problemy z masą sondy

Kody o podobnym "podłożu" problemu lub pojawiające się przy okazji:
właśnie zdałem sobie sprawę z tego, że jest ich tyle i są na tyle nie przewidywalne, że tego punktu nie będę rozwijał, tylko będę omawiał kolejne kody :/ .

P0132 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit Voltage High - Bank No. 1. Sonda przed katalizatorem, bank 1 (czyli prawa) zbyt duże napięcie (dobra wiem, że nie jest dosłownie ale taki jest sens)
powody:
padnięta wiązka, padnięta sonda

P0133 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit Slow Response - Bank No. 1.Sonda przed katalizatorem, prawa (dla cossa) powolna odpowiedź.
powody:
padnięta sonda

P0135 Upstream Heated Oxygen Sensor Heater circuit fault - Bank No. 1. Sonda przed kat. prawa strona, błąd obwodu grzałki.
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda (dokładnie to grzałka sondy), spalony bezpiecznik F40 mała skrzynka bezpieczników.

P0136 Downstream Heated Oxygen Sensor circuit fault - Bank No. 1. Błąd obwodu sondy za katalizatorem, prawej
powody:
uszkodzona sonda, uszkodzona wiązka

P0138 Downstream Heated Oxygen Sensor circuit Voltage High - Bank No. 1. Sonda za katalizatorem (prawa) zbyt wysokie napięcie
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda

P0140 Downstream Heated Oxygen Sensor circuit Faulty - Bank No. 1.Błąd obwodu sondy za katalizatorem (prawej)
powody:

P0141 Downstream Heated Oxygen Sensor Heater circuit fault - Bank No. 1. Błąd obwodu grzałki sondy za katalizatorem (prawej).
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda (grzałka), spalony bezpiecznik F40 mała skrzynka bezpieczników

P0151 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit out of range - Bank No. 2. Wskazania sondy przed kat. (lewej) poza zakresem
powody
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda, nieszczelny układ wydechowy-okolice kolektora lewego,

P0152 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit Voltage High - Bank No. 2Napięcie obwodu sondy przed kat. lewej zbyt wysokie
powody:

P0153 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit Slow Response - Bank No. 2. Zbyt wolna odpowiedź sondy przed kat. lewej
powody:
uszkodzona sonda

P0155 Upstream Heated Oxygen Sensor Heater circuit fault - Bank No. 2. Błąd obwodu grzałki sondy przed kat. lewej
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda, spalony bezpiecznik F40 mała skrzynka bezpieczników

P1131-Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch - Sensor Indicates Lean - Bank No. 1 - przerwa w górnym strumieniu (tu chodzi po prostu o sondę przed katem) sondy lambda - sonda daje wynik ubogi bank1 (strona pasażera w wypadku cossa).
w skrócie uboga mieszanka dla sondy prawej przed katem (coss).
Powody (znane mi):
wiązka, nieszczelności w wydechu (okolice EGR oraz kolektory), walnięta sonda, nieszczelność pod sondą, zapieczone wtryski (prawa strona), zbyt niskie ciśnienie paliwa, duże nieszczelności w dolocie (pod wtryskami, baranami, EGR itp.)

Objawy współtowarzyszące błędom z sond:
problemy z wolnymi, problemy z wkręcaniem się, zwiększone zużycie paliwa, problemy ze zmianą biegów w ASB(szarpania, przesunięte punkty zmiany biegów)

Mam nadzieję, że osoby znające problem diagnostyki i interpretacji kodów, będą monitorowały wątek i w razie zauważonych błędów korygowały wypowiedzi (człowiek uczy się całe życie, więc błędy są możliwe ważne żeby je w miarę szybko prostować).
cdn...:)
Ostatnio zmieniony przez gw21 |16 Sie 2009|, 2009 22:29, w całości zmieniany 4 razy  

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 19:42   

Bardzo fajnie Grzesiek ;)
Zwróćcie też uwagę, że opisane przez Grześka błędy występują razem z P1406, który sugeruje niesprawność (zatkany przewód za przewężką) układu EGR.
Błędy od sond w połączeniu z powyższym, mogą być też spowodowane niesprawnym układem EGR.
W tym przypadku, po wyeliminowaniu ewentualnych uszkodzeń elektrycznych (np. bezpośrednie pomiary sond) należy dokładnie przyjrzeć się układowi wydechowemu i katalizatorom.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 21:27   

Tak na boku dodam, że jakiś czas temu miałem fazę na napisanie programu na poły eksperckiego, na poły zarządzania wiedzą (wiem, brzmi mrocznie i skomplikowanie, ale mniejsza o detale) wspierającego to, co tu rozważacie, a co najlepiej opisuje słowo "troubleshooting", czyli jak na podstawie symptomów i różnych źródeł danych o obiekcie ustalić co tak naprawdę się obiektowi spierpapier i co wymieniać. Chciałem temat zacząć i sprzedać w robocie, bo ja ogólnie w tym robię i mam to na co dzień, i jeszcze coś 15 podwładnych i kolegów, którzy stoją z rozdziawionymi ustami nie przed seryjnymi samochodami, a przed maszynami-prototypami i zachowują się czasem jak typowy polski fakowiec w obliczu wieloryba ;)
Wracając do tematu - chciałem naszkicować program, program potrzebuje wiedzy, no to bazę danych = drzewa wiedzy eksperckiej, żeby od czegoś zacząć i to pożytecznego, chciałem wbić dla Scorpio mk1 ;)
Tyle że rzuciłem projekcik, bo wolny czas wolę spędzać w garażu, niż przy kompie; w robocie nie ma nikt do tego głowy i chęci, wolą się motać, albo dzwonić do mnie ;) to co ja się będę napinał. Ale jakby co, to możemy zimą (jak mi garaż zamarznie) temat pociągnąć na FST...

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 21:44   

Na angielskiej stronie jest cała tabela typowych usterek i opis jak szukać przyczyn itp . Łącznie z kodami błędów które temu towarzyszą . Generalnie można napisać tak dla sprawnego silnika :

TPS powinien wskazywać około 16 % otwarcia i zmieniać się płynnie przy powolnym naciskaniu pedału gazu

Na zimnym silniku temperatura silnika i kolektora dolotowego zbliżona do siebie i do temperatury otoczenia . W czasie pracy dolot ma nieco niższą temperaturę niż silnik .

Sondy lambda wskazania powinny mieć w zakresie od 0,2 V do 1 V . Powinny się też zmieniać . Stałe wartości a tymbardziej z poza zakresu oznaczają usterkę . i tak dalej .

Sporo błędów dotyczy automatycznej skrzyni : zwarcia , przerwy w obwodzie Elektrozaworów , usterka LOCKUP-a ( a to wykryje ECU bo zna prędkość wału silnika jak i wału głównego skrzyni )

MAF yyyy wskazania wzrastają wraz z naciśnieciem pedału gazu ale w czasie pracy silnika .

gw21 
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 22:34   

dobra na dzisiaj starczy, jutro dokończę problem sond :)

[ Dodano: |16 Sie 2009|, o 22:36 ]
gufer-posepny napisał/a:
Na angielskiej stronie jest cała tabela typowych usterek i opis jak szukać przyczyn itp . Łącznie z kodami błędów które temu towarzyszą

problem w tym, że tabela jest:
1) po angielsku
2) powody błędów to w większości rozwinięcie zdania z kodem błędu.
O, a teraz to nawet nie mogę znaleźć tabeli z kodami, tylko ogólna tabela problemów :shock:
Ostatnio zmieniony przez gw21 |16 Sie 2009|, 2009 22:43, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 17:30   

gufer-posepny napisał/a:
W czasie pracy dolot ma nieco niższą temperaturę niż silnik .
no to akurat nie jest do końca prawdą. Jak sobie auto stoi na jałowych to masz w dolocie mega gorąco a jak jedziesz to jest wręcz całkowicie zimno.

Nie wiem czy kiedykolwiek miałeś ( a pewnie tak ) okazję dotknąć baranów kosa tuż po zjeździe z trasy ( są zimniuteńkie a silnik płonie ) a jak go zostawisz po tym na kilka minut na jałowych to barany juz ciężko dotknąć bo zbiorą ogrom ciepła od głowic.

Podczas jazdy jest na tyle w nich przeciąg powietrza że je wychładza.

Kody błędów z angielskiej strony -> http://www.fordscorpio.co.uk/codes.htm

To polecam przetłumaczyć -> http://www.fordscorpio.co.uk/obdindetail.htm

I ogólnie sekcja o obd2 u angoli jest cała warta przeczytania od deski do deski.

Są tam opisy wszystkich ważniejszych monitorów w OBD wraz z rysunkami i zakresami wartości dla elementów wykonawczych.

Ja jak to sobie ze dwa razy przeczytałem to się dowiedziałem czego się kiedy spodziewać po jakich czujnikach i co może powodować pewne anomalie.

Za eksperta się nie mam, ale na tyle mi to pomogło że sam sobie radzę z diagnostyką eec5.

Z eec4 mam o tyle problem że nie ma odczytów LIVE ze sterownika, a one są moim zdaniem jednym z najważniejszych odczytów. No ale od biedy można oscyloskop na UPS-ie odpalić i też sie coś poczyta. Tylko podpinanie tego nieco upierdliwe. A takie eec5 ma to na kliknięcie myszką :)
Ostatnio zmieniony przez Struna |17 Sie 2009|, 2009 17:32, w całości zmieniany 1 raz  

irek 
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 19:48   

temat słuszny i wymaga rozwinięcia na maxa

to musi być coś w stylu jakim niedawno ja rzuciłem temat o błędzie P0171, ale dodatkowo zrzuty z oscyloskopów, gdzie wtedy Struna od razu zobaczył , że była uboga mieszanka, a ja tego nie umiałem wtedy zinterpetować i dzięki własnie takim rzeczom nauczymy się czytać diagnostykę naszych bolidów
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 10:54   

gw21 napisał/a:
...to ma być na zasadzie omówienia poszczególnych kodów-co może być przyczyną ich powstania i co sprawdzić? Myślę, że to by było dość ciekawe i ambitne zadanie:) No i jeśli tak, to jak to widzisz-zarzucamy np "błędy sond" (sorry ale przez Jankesa pierwszy problem jaki przychodzi mi na myśl :D )wymieniamy kody związane z sondami i jedziemy z pomysłami, co sprawdzić, co wymienić itd? ...

I tu zwrócił bym uwagę na to aby taka osoba która akurat w danej chwili ma dany problem i postępuje zgodnie z propozycjami kolegów -> rzetelnie i w miarę dokładnie dzieliła się ze społecznością, co pomogło, a co nie dało żadnych rezultatów, bo dzięki temu będzie można zawęzić zakres działań potrzebnych do usunięcia usterki.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |26 Sie 2009|, 2009 23:20   

Strona anglików się tumaczy i przygotowuje do publikacji.

pandy 

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
Wysłany: |16 Wrz 2009|, 2009 14:57   

mimo ze nie jestem mechanikiem to chetnie pomoge w tlumaczeniu i lub ogolnie wokol calego projektu

(znam troche terminologie branzy automotive i electronics)

--Marcin-- 
603-773-876

Auto: nr.1 '89 2.9 12v ASB Lift Ghia - BLOS
Wysłany: |23 Wrz 2009|, 2009 10:50   

Adam_2000 Czy na tej stronie SF u.k. opisują tylko MK3 czy zajmują się też tematami MK1 i MK2. W tej chwili na FST jest chyba najwięcej użytkowników MK3, ale są jeszcze MK1 i MK2. Chodzi mi o to czy tematyka diagnostyki będzie podzielona na kategorie np MK1, 2 i 3.

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |23 Wrz 2009|, 2009 11:54   

na stronie uk mówią tylko o mk3, bo scorpio w uk to głownie mk3. MK1 to nie był scorpio, co do mk2 to nie wiem.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |23 Wrz 2009|, 2009 12:26   

mk2 to też granada dla nich

Odpowiedz do tematu