|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Diagnostyka |
| Czy jesteś zainteresowany rozwijaniem tej tematyki na forum ? |
| Tak |
|
87% |
[ 42 ] |
| Nie |
|
2% |
[ 1 ] |
| Zupełnie mnie to nie interesuje, naprawy zlecam warsztatom |
|
10% |
[ 5 ] |
|
| Głosowań: 48 |
| Wszystkich Głosów: 48 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
tomicobra [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 17:17
|
|
|
to 1 zarzuce , zerzniete z fs co uk , jak szukalem u siebie problemu to bledy
2. P1406 differential pressure feedback sensor downstream hose off or plugged
3. P1131 lack of HO2S11 switches - sensor indicates lean (see P2195)
te z mieszanka paliwowa biedna/bogata chyba tez wchodza jeszcze.
te bledy moga oznaczac walniety regulator cisnienia paliwa. |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 17:29
|
|
|
| Ja bym proponował, by podając opis błędu, podawac go w języku polskim. Jak ktoś nie wie, to zaznaczyc w nawiasie prośbę o tłumaczenie. Wtedy co bardziej kumaci w murzyńskiej mowie koledzy, przetłumaczą. Unikniemy wtedy wielu nieporozumień i zaśmiecającej dyskusji co dane słowo znaczy. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
| Ostatnio zmieniony przez 1Bodzio |16 Sie 2009|, 2009 17:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 17:58
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | Ja bym proponował, by podając opis błędu, podawac go w języku polskim. | To bardzo dobry pomysł (a najlepiej w obu językach). | tomicobra napisał/a: | 2. P1406 differential pressure feedback sensor downstream hose off or plugged
3. P1131 lack of HO2S11 switches - sensor indicates lean (see P2195)
te z mieszanka paliwowa biedna/bogata chyba tez wchodza jeszcze.
te bledy moga oznaczac walniety regulator cisnienia paliwa. |
O ile 3. P1131 może być skutkiem walniętego regulatora, o tyle P1406 o ile się nie mylę nie ma nic z nim wspólnego, bo to od DPFE
To edycja według propozycji "1Bodzio"
grupa błędów związanych z sondami:
P0131 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit out of range - Bank No. 1.Wskazania sondy przed katalizatorem (bank 1 czyli storna pasażera coss) poza zakresem
powody:
padnięta wiązka, padnięta sonda, problemy z masą sondy
Kody o podobnym "podłożu" problemu lub pojawiające się przy okazji:
właśnie zdałem sobie sprawę z tego, że jest ich tyle i są na tyle nie przewidywalne, że tego punktu nie będę rozwijał, tylko będę omawiał kolejne kody .
P0132 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit Voltage High - Bank No. 1. Sonda przed katalizatorem, bank 1 (czyli prawa) zbyt duże napięcie (dobra wiem, że nie jest dosłownie ale taki jest sens)
powody:
padnięta wiązka, padnięta sonda
P0133 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit Slow Response - Bank No. 1.Sonda przed katalizatorem, prawa (dla cossa) powolna odpowiedź.
powody:
padnięta sonda
P0135 Upstream Heated Oxygen Sensor Heater circuit fault - Bank No. 1. Sonda przed kat. prawa strona, błąd obwodu grzałki.
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda (dokładnie to grzałka sondy), spalony bezpiecznik F40 mała skrzynka bezpieczników.
P0136 Downstream Heated Oxygen Sensor circuit fault - Bank No. 1. Błąd obwodu sondy za katalizatorem, prawej
powody:
uszkodzona sonda, uszkodzona wiązka
P0138 Downstream Heated Oxygen Sensor circuit Voltage High - Bank No. 1. Sonda za katalizatorem (prawa) zbyt wysokie napięcie
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda
P0140 Downstream Heated Oxygen Sensor circuit Faulty - Bank No. 1.Błąd obwodu sondy za katalizatorem (prawej)
powody:
P0141 Downstream Heated Oxygen Sensor Heater circuit fault - Bank No. 1. Błąd obwodu grzałki sondy za katalizatorem (prawej).
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda (grzałka), spalony bezpiecznik F40 mała skrzynka bezpieczników
P0151 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit out of range - Bank No. 2. Wskazania sondy przed kat. (lewej) poza zakresem
powody
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda, nieszczelny układ wydechowy-okolice kolektora lewego,
P0152 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit Voltage High - Bank No. 2Napięcie obwodu sondy przed kat. lewej zbyt wysokie
powody:
P0153 Upstream Heated Oxygen Sensor circuit Slow Response - Bank No. 2. Zbyt wolna odpowiedź sondy przed kat. lewej
powody:
uszkodzona sonda
P0155 Upstream Heated Oxygen Sensor Heater circuit fault - Bank No. 2. Błąd obwodu grzałki sondy przed kat. lewej
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda, spalony bezpiecznik F40 mała skrzynka bezpieczników
P1131-Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch - Sensor Indicates Lean - Bank No. 1 - przerwa w górnym strumieniu (tu chodzi po prostu o sondę przed katem) sondy lambda - sonda daje wynik ubogi bank1 (strona pasażera w wypadku cossa).
w skrócie uboga mieszanka dla sondy prawej przed katem (coss).
Powody (znane mi):
wiązka, nieszczelności w wydechu (okolice EGR oraz kolektory), walnięta sonda, nieszczelność pod sondą, zapieczone wtryski (prawa strona), zbyt niskie ciśnienie paliwa, duże nieszczelności w dolocie (pod wtryskami, baranami, EGR itp.)
Objawy współtowarzyszące błędom z sond:
problemy z wolnymi, problemy z wkręcaniem się, zwiększone zużycie paliwa, problemy ze zmianą biegów w ASB(szarpania, przesunięte punkty zmiany biegów)
Mam nadzieję, że osoby znające problem diagnostyki i interpretacji kodów, będą monitorowały wątek i w razie zauważonych błędów korygowały wypowiedzi (człowiek uczy się całe życie, więc błędy są możliwe ważne żeby je w miarę szybko prostować).
cdn...:) |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
| Ostatnio zmieniony przez gw21 |16 Sie 2009|, 2009 22:29, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 19:42
|
|
|
Bardzo fajnie Grzesiek
Zwróćcie też uwagę, że opisane przez Grześka błędy występują razem z P1406, który sugeruje niesprawność (zatkany przewód za przewężką) układu EGR.
Błędy od sond w połączeniu z powyższym, mogą być też spowodowane niesprawnym układem EGR.
W tym przypadku, po wyeliminowaniu ewentualnych uszkodzeń elektrycznych (np. bezpośrednie pomiary sond) należy dokładnie przyjrzeć się układowi wydechowemu i katalizatorom. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 21:27
|
|
|
Tak na boku dodam, że jakiś czas temu miałem fazę na napisanie programu na poły eksperckiego, na poły zarządzania wiedzą (wiem, brzmi mrocznie i skomplikowanie, ale mniejsza o detale) wspierającego to, co tu rozważacie, a co najlepiej opisuje słowo "troubleshooting", czyli jak na podstawie symptomów i różnych źródeł danych o obiekcie ustalić co tak naprawdę się obiektowi spierpapier i co wymieniać. Chciałem temat zacząć i sprzedać w robocie, bo ja ogólnie w tym robię i mam to na co dzień, i jeszcze coś 15 podwładnych i kolegów, którzy stoją z rozdziawionymi ustami nie przed seryjnymi samochodami, a przed maszynami-prototypami i zachowują się czasem jak typowy polski fakowiec w obliczu wieloryba
Wracając do tematu - chciałem naszkicować program, program potrzebuje wiedzy, no to bazę danych = drzewa wiedzy eksperckiej, żeby od czegoś zacząć i to pożytecznego, chciałem wbić dla Scorpio mk1
Tyle że rzuciłem projekcik, bo wolny czas wolę spędzać w garażu, niż przy kompie; w robocie nie ma nikt do tego głowy i chęci, wolą się motać, albo dzwonić do mnie to co ja się będę napinał. Ale jakby co, to możemy zimą (jak mi garaż zamarznie) temat pociągnąć na FST... |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 21:44
|
|
|
Na angielskiej stronie jest cała tabela typowych usterek i opis jak szukać przyczyn itp . Łącznie z kodami błędów które temu towarzyszą . Generalnie można napisać tak dla sprawnego silnika :
TPS powinien wskazywać około 16 % otwarcia i zmieniać się płynnie przy powolnym naciskaniu pedału gazu
Na zimnym silniku temperatura silnika i kolektora dolotowego zbliżona do siebie i do temperatury otoczenia . W czasie pracy dolot ma nieco niższą temperaturę niż silnik .
Sondy lambda wskazania powinny mieć w zakresie od 0,2 V do 1 V . Powinny się też zmieniać . Stałe wartości a tymbardziej z poza zakresu oznaczają usterkę . i tak dalej .
Sporo błędów dotyczy automatycznej skrzyni : zwarcia , przerwy w obwodzie Elektrozaworów , usterka LOCKUP-a ( a to wykryje ECU bo zna prędkość wału silnika jak i wału głównego skrzyni )
MAF yyyy wskazania wzrastają wraz z naciśnieciem pedału gazu ale w czasie pracy silnika . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 22:34
|
|
|
dobra na dzisiaj starczy, jutro dokończę problem sond
[ Dodano: |16 Sie 2009|, o 22:36 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | Na angielskiej stronie jest cała tabela typowych usterek i opis jak szukać przyczyn itp . Łącznie z kodami błędów które temu towarzyszą |
problem w tym, że tabela jest:
1) po angielsku
2) powody błędów to w większości rozwinięcie zdania z kodem błędu.
O, a teraz to nawet nie mogę znaleźć tabeli z kodami, tylko ogólna tabela problemów |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
| Ostatnio zmieniony przez gw21 |16 Sie 2009|, 2009 22:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 17:30
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | W czasie pracy dolot ma nieco niższą temperaturę niż silnik . | no to akurat nie jest do końca prawdą. Jak sobie auto stoi na jałowych to masz w dolocie mega gorąco a jak jedziesz to jest wręcz całkowicie zimno.
Nie wiem czy kiedykolwiek miałeś ( a pewnie tak ) okazję dotknąć baranów kosa tuż po zjeździe z trasy ( są zimniuteńkie a silnik płonie ) a jak go zostawisz po tym na kilka minut na jałowych to barany juz ciężko dotknąć bo zbiorą ogrom ciepła od głowic.
Podczas jazdy jest na tyle w nich przeciąg powietrza że je wychładza.
Kody błędów z angielskiej strony http://www.fordscorpio.co.uk/codes.htm
To polecam przetłumaczyć http://www.fordscorpio.co.uk/obdindetail.htm
I ogólnie sekcja o obd2 u angoli jest cała warta przeczytania od deski do deski.
Są tam opisy wszystkich ważniejszych monitorów w OBD wraz z rysunkami i zakresami wartości dla elementów wykonawczych.
Ja jak to sobie ze dwa razy przeczytałem to się dowiedziałem czego się kiedy spodziewać po jakich czujnikach i co może powodować pewne anomalie.
Za eksperta się nie mam, ale na tyle mi to pomogło że sam sobie radzę z diagnostyką eec5.
Z eec4 mam o tyle problem że nie ma odczytów LIVE ze sterownika, a one są moim zdaniem jednym z najważniejszych odczytów. No ale od biedy można oscyloskop na UPS-ie odpalić i też sie coś poczyta. Tylko podpinanie tego nieco upierdliwe. A takie eec5 ma to na kliknięcie myszką |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |17 Sie 2009|, 2009 17:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
|
Wysłany: |17 Sie 2009|, 2009 19:48
|
|
|
temat słuszny i wymaga rozwinięcia na maxa
to musi być coś w stylu jakim niedawno ja rzuciłem temat o błędzie P0171, ale dodatkowo zrzuty z oscyloskopów, gdzie wtedy Struna od razu zobaczył , że była uboga mieszanka, a ja tego nie umiałem wtedy zinterpetować i dzięki własnie takim rzeczom nauczymy się czytać diagnostykę naszych bolidów |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |18 Sie 2009|, 2009 10:54
|
|
|
| gw21 napisał/a: | ...to ma być na zasadzie omówienia poszczególnych kodów-co może być przyczyną ich powstania i co sprawdzić? Myślę, że to by było dość ciekawe i ambitne zadanie:) No i jeśli tak, to jak to widzisz-zarzucamy np "błędy sond" (sorry ale przez Jankesa pierwszy problem jaki przychodzi mi na myśl )wymieniamy kody związane z sondami i jedziemy z pomysłami, co sprawdzić, co wymienić itd? ... |
I tu zwrócił bym uwagę na to aby taka osoba która akurat w danej chwili ma dany problem i postępuje zgodnie z propozycjami kolegów rzetelnie i w miarę dokładnie dzieliła się ze społecznością, co pomogło, a co nie dało żadnych rezultatów, bo dzięki temu będzie można zawęzić zakres działań potrzebnych do usunięcia usterki. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |26 Sie 2009|, 2009 23:20
|
|
|
| Strona anglików się tumaczy i przygotowuje do publikacji. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |16 Wrz 2009|, 2009 14:57
|
|
|
mimo ze nie jestem mechanikiem to chetnie pomoge w tlumaczeniu i lub ogolnie wokol calego projektu
(znam troche terminologie branzy automotive i electronics) |
|
|
|
 |
--Marcin--
603-773-876

Auto: nr.1 '89 2.9 12v ASB Lift Ghia - BLOS
|
Wysłany: |23 Wrz 2009|, 2009 10:50
|
|
|
| Adam_2000 Czy na tej stronie SF u.k. opisują tylko MK3 czy zajmują się też tematami MK1 i MK2. W tej chwili na FST jest chyba najwięcej użytkowników MK3, ale są jeszcze MK1 i MK2. Chodzi mi o to czy tematyka diagnostyki będzie podzielona na kategorie np MK1, 2 i 3. |
_________________ Było: Malunczini 126p, Sierra Coupe 1,8 CVH
Jest: nr 1 od 10 lat, nr 2-2.9 MSB, nr 3-2.4 MSB, nr 4-2.9 MSB, nr 5-2,3 DOHC 16V >= 4 x V6 + R4 =< |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |23 Wrz 2009|, 2009 11:54
|
|
|
| na stronie uk mówią tylko o mk3, bo scorpio w uk to głownie mk3. MK1 to nie był scorpio, co do mk2 to nie wiem. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |23 Wrz 2009|, 2009 12:26
|
|
|
| mk2 to też granada dla nich |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |