|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Diagnostyka |
| Czy jesteś zainteresowany rozwijaniem tej tematyki na forum ? |
| Tak |
|
87% |
[ 42 ] |
| Nie |
|
2% |
[ 1 ] |
| Zupełnie mnie to nie interesuje, naprawy zlecam warsztatom |
|
10% |
[ 5 ] |
|
| Głosowań: 48 |
| Wszystkich Głosów: 48 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 20:01 Diagnostyka
|
|
|
Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że temat ten jest raczej zachętą do dyskusji, a nie jakimś wykładem mądrującego się Adama
Chciałbym tylko obalić kilka mitów. Może dzięki temu, w jakimś małym stopniu przyczynię się do podniesienia sprawności naszych, bądź co bądź dosyć leciwych już automobili.
Ci z Was, którzy mnie znają lepiej, wiedzą, że uważam iż właściwa diagnoza to 99,5% dobrze wykonanej naprawy. A właściwa diagnostyka, to nie tylko podpięcie się z laptopem uzbrojonym w fejsik za 125 zł. Trzeba jeszcze wiedzieć jak interpretować dane z programu diagnostycznego. A z tym, jak widzę jest duży problem.
Wczytując się w niektóre posty dotyczące problemów z układam wtryskowym, bądź zapłonowym, można odnieść jakże mylne wrażenie, że wszelkim panaceum na tego typu bolączki jest – „kasowanie błędów”.
Niektórzy wręcz uważają, że błędy w ECU powodują obniżenie wydajności jednostki napędowej. Mit !
Kody błędów, a dokładniej DTC (diagnostic trouble codes) – to kody jakie ECU zanotowało podczas autodiagnostyki.
Bardzo często, podczas rozmowy telefonicznej, na moje pytanie czy były jakieś błędy, dostaję odpowiedź – „jakieś błędy były, ale zostały wykasowane”. No super.
Tak jakby ich samo wykasowanie cokolwiek zmieniło.
Trzeba pamiętać, że dzięki DTC zostajemy niejako naprowadzeni na właściwy kierunek w szukaniu niesprawności.
Przed skasowaniem DTC, należy bezwzględnie je sobie zapisać, a następnie sprawdzić układy, które były ich źródłem. Bez porządnego miernika i znajomości działania poszczególnych podzespołów się nie obędzie.
Wtedy też w 99% ujawnia się cała prawda o często przytaczanych prze ze mnie „drucikach” – czyli wiązkach przewodów.
Po usunięciu ewentualnych usterek i przejechaniu kilkunastu km, ponownie odczytać kody.
Na zakończenie pierwszego odcinaka mały apel –
Nie podmieniajcie na ślepo podzespołów. Zgodnie z prawem Murphiego – na uszkodzony traficie na samym końcu !
A teraz czekam na pytania
Przy okazji mała ankieta, czy w ogóle jest sens prowadzenia takiej dyskusji. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 20:32
|
|
|
Adam, masz 100% racje, ja również często w rozmowie słyszę ze jakieś błędy były ale skasowali je i jest ok wazne jest poprawne zrozumienie co dokładnie oznacza dany błąd, sam czasami mam z tym problem. Fajnie by było, zeby Ktos kumaty opisał takie podstawowe określenia, jak np. banki w sondach, albo jakis fajny opis oznaczeń kodów(taki zrozumiały) bo na necie kazdy jest inny |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:09
|
|
|
| Przecież jest sobie ta tabelka z błędami . aczkolwiek błąd nie zawsze oznacza usterkę danego czujnika . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:13
|
|
|
mnie tam uczyli zapisać i skasować jak się pojawi znowu to dłubać wtedy |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
|
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:20
|
|
|
| No jak lambda nie pracuje, to można kasować w nieskończoność, a jak przyjeżdża ktoś i pyta co to za "CZUJNIK TLENU ZERO DWA", to cycki opadają i dalszą dyskusje z takim petentem posiadającym to czy owo do kasowania błędow uważam za bezcelową, Adam widać, ma cierpliwość. A w zasadzie, nie ma o czym gadac. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
| Ostatnio zmieniony przez VIK |15 Sie 2009|, 2009 21:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:33
|
|
|
| VIK napisał/a: | | Adam widać, ma cierpliwość |
Właśnie już nie bardzo
Dlatego założyłem temat. Może razem damy radę u niektórych podnieść poziom świadomości technicznej, a innym uświadomimy, że lepiej oddać auto fachowcowi, niż kupić fejsik, a potem zadawać milion głupich pytań |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
|
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:56
|
|
|
| Mi się nie chce gadać, że "komputer" czyli fejs za 200zł nie naprawia auta, tylko jest narzędziem do wstępnego nakierowania na problem. Albo ktos rozumie, albo nie, nie nalegam. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 08:42
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | czy w ogóle jest sens prowadzenia takiej dyskusji. |
Przychylam sie do opini, wyrażanej przez wiele autorytetów, że nauki przyrodnicze sa w odwrocie na całym świecie. W związku z tym musze tylko przytaknąć próbie podjęcia dyskusji opartej na logice. Mam nadzieję, że to tylko początek i ten poziom dyskusji rozleje się i zdominuje inne działy, może poza działem "humor"
Proszę sie nie zniechęcać i nie chcę słyszeć tekstu typu "nie chce mi sie gadac" , gdyż jest to argument emocjonalny. |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 10:06
|
|
|
| Rozwińmy temat poprawnej diagnostyki przez OBDII, może na początek Ktos wstawi link z poprawną tabela kodów, bo w sieci jest ich mnóstwo i kazdy różni sie od drugiego. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 10:33
|
|
|
| Wszystko jest ładnie na angielskiej stronie opisane . Tylko dokopać się do tabeli nie umiem . ale każdy program do interfejsu mówi co dany błąd oznacza . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 11:01
|
|
|
| niby mówi i niby wiadomo czego szukać, ja aktualnie borykam sie z problemem błędów od sond, ale to juz w innym temacie. |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 12:39
|
|
|
| Speedo napisał/a: | powiedzmy ze prawie-kazdy | I prawie mówi, bo wiele kodów jest wyświetlane jako "specyficzne producenta".
Adam_2000, co masz na myśli pisząc "rozwijanie tej tematyki"? Ma to być na zasadzie:
-wyskoczyły mi takie błędy:.... co mam zrobić?
-odpowiedź wielu forumowiczów co może być przyczyną błędu
Czy bardziej dyskusja, teoretyczna na zasadzie jak interpretować wyniki sekcji
Ja mam małe doświadczenie w "helplini" dlatego myślałem, że jeśli ktoś korzysta z interfejsu i widzi błąd sondy, tps, maf'a, czy czegokolwiek innego, to ma świadomość, że same te elementy mogą być w pełni sprawne, a jedynie odczyty mogą być błędne. Bardzo pomocne w diagnostyce problemu jest też właśnie sprawdzenie odczytów na pracującym aucie i ich analiza.
| Jankes napisał/a: | | aktualnie borykam sie z problemem błędów od sond, | sond, czy sondy pierwszej prawej ? |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
| Ostatnio zmieniony przez gw21 |16 Sie 2009|, 2009 12:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 13:07
|
|
|
| gw21 napisał/a: | Adam_2000, co masz na myśli pisząc "rozwijanie tej tematyki"? Ma to być na zasadzie:
-wyskoczyły mi takie błędy:.... co mam zrobić?
-odpowiedź wielu forumowiczów co może być przyczyną błędu
Czy bardziej dyskusja, teoretyczna na zasadzie jak interpretować wyniki sekcji |
Właśnie to drugie.
A dokładniej - jak już VIK wspomniał, jak właściwie wykorzystać narzędzia jakimi są programy diagnostyczne.
Myślę, że właśnie dzięki temu unikniemy później w kółko wałkowanych tematów typu "-wyskoczyły mi takie błędy:.... co mam zrobić?".
Trzeba opracować coś w rodzaju konspektu, na podstawie którego omówimy zasady diagnostyki. Może w efekcie końcowym uda nam się stworzyć coś w rodzaju elementarza, który zamieścimy w warsztacie.
Oczywiście nie poprzestaniemy na silniku. Myślę, że ABS/TCS, SRS, czy mutliplex też damy radę opanować.
A tak przy okazji - dzięki kolegom kumatym w temacie za odzew. Bardzo liczę na Wasze posty. |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 14:49
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Trzeba opracować coś w rodzaju konspektu, | To jeszcze jedno pytanko, to ma być na zasadzie omówienia poszczególnych kodów-co może być przyczyną ich powstania i co sprawdzić? Myślę, że to by było dość ciekawe i ambitne zadanie:) No i jeśli tak, to jak to widzisz-zarzucamy np "błędy sond" (sorry ale przez Jankesa pierwszy problem jaki przychodzi mi na myśl )wymieniamy kody związane z sondami i jedziemy z pomysłami, co sprawdzić, co wymienić itd? Czy błąd nr XXXX i omówienie co tylko on znaczy i co z tym robić. (Grupując problemy uniknęłoby się problemu z powtarzalnością rozwiązań). |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
| Ostatnio zmieniony przez gw21 |16 Sie 2009|, 2009 15:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |