$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Diagnostyka
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Diagnostyka

Czy jesteś zainteresowany rozwijaniem tej tematyki na forum ?
Tak
87%
 87%  [ 42 ]
Nie
2%
 2%  [ 1 ]
Zupełnie mnie to nie interesuje, naprawy zlecam warsztatom
10%
 10%  [ 5 ]
Głosowań: 48
Wszystkich Głosów: 48

Autor Wiadomość
Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
  Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 20:01   Diagnostyka

Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że temat ten jest raczej zachętą do dyskusji, a nie jakimś wykładem mądrującego się Adama ;)

Chciałbym tylko obalić kilka mitów. Może dzięki temu, w jakimś małym stopniu przyczynię się do podniesienia sprawności naszych, bądź co bądź dosyć leciwych już automobili.

Ci z Was, którzy mnie znają lepiej, wiedzą, że uważam iż właściwa diagnoza to 99,5% dobrze wykonanej naprawy. A właściwa diagnostyka, to nie tylko podpięcie się z laptopem uzbrojonym w fejsik za 125 zł. Trzeba jeszcze wiedzieć jak interpretować dane z programu diagnostycznego. A z tym, jak widzę jest duży problem.

Wczytując się w niektóre posty dotyczące problemów z układam wtryskowym, bądź zapłonowym, można odnieść jakże mylne wrażenie, że wszelkim panaceum na tego typu bolączki jest – „kasowanie błędów”.
Niektórzy wręcz uważają, że błędy w ECU powodują obniżenie wydajności jednostki napędowej. Mit !
Kody błędów, a dokładniej DTC (diagnostic trouble codes) – to kody jakie ECU zanotowało podczas autodiagnostyki.
Bardzo często, podczas rozmowy telefonicznej, na moje pytanie czy były jakieś błędy, dostaję odpowiedź – „jakieś błędy były, ale zostały wykasowane”. No super.
Tak jakby ich samo wykasowanie cokolwiek zmieniło.
Trzeba pamiętać, że dzięki DTC zostajemy niejako naprowadzeni na właściwy kierunek w szukaniu niesprawności.
Przed skasowaniem DTC, należy bezwzględnie je sobie zapisać, a następnie sprawdzić układy, które były ich źródłem. Bez porządnego miernika i znajomości działania poszczególnych podzespołów się nie obędzie.
Wtedy też w 99% ujawnia się cała prawda o często przytaczanych prze ze mnie „drucikach” – czyli wiązkach przewodów.
Po usunięciu ewentualnych usterek i przejechaniu kilkunastu km, ponownie odczytać kody.

Na zakończenie pierwszego odcinaka mały apel –
Nie podmieniajcie na ślepo podzespołów. Zgodnie z prawem Murphiego – na uszkodzony traficie na samym końcu !

A teraz czekam na pytania ;)
Przy okazji mała ankieta, czy w ogóle jest sens prowadzenia takiej dyskusji.

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 20:32   

Adam, masz 100% racje, ja również często w rozmowie słyszę ze jakieś błędy były ale skasowali je i jest ok ;) wazne jest poprawne zrozumienie co dokładnie oznacza dany błąd, sam czasami mam z tym problem. Fajnie by było, zeby Ktos kumaty opisał takie podstawowe określenia, jak np. banki w sondach, albo jakis fajny opis oznaczeń kodów(taki zrozumiały) bo na necie kazdy jest inny ;)

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:09   

Przecież jest sobie ta tabelka z błędami . aczkolwiek błąd nie zawsze oznacza usterkę danego czujnika .

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:13   

mnie tam uczyli zapisać i skasować jak się pojawi znowu to dłubać wtedy :-d

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:20   

No jak lambda nie pracuje, to można kasować w nieskończoność, a jak przyjeżdża ktoś i pyta co to za "CZUJNIK TLENU ZERO DWA", to cycki opadają i dalszą dyskusje z takim petentem posiadającym to czy owo do kasowania błędow uważam za bezcelową, Adam widać, ma cierpliwość. A w zasadzie, nie ma o czym gadac.
Ostatnio zmieniony przez VIK |15 Sie 2009|, 2009 21:33, w całości zmieniany 1 raz  

Adam_2000 

Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:33   

VIK napisał/a:
Adam widać, ma cierpliwość

Właśnie już nie bardzo ;)
Dlatego założyłem temat. Może razem damy radę u niektórych podnieść poziom świadomości technicznej, a innym uświadomimy, że lepiej oddać auto fachowcowi, niż kupić fejsik, a potem zadawać milion głupich pytań ;)

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |15 Sie 2009|, 2009 21:56   

Mi się nie chce gadać, że "komputer" czyli fejs za 200zł nie naprawia auta, tylko jest narzędziem do wstępnego nakierowania na problem. Albo ktos rozumie, albo nie, nie nalegam.

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 08:42   

Adam_2000 napisał/a:
czy w ogóle jest sens prowadzenia takiej dyskusji.

Przychylam sie do opini, wyrażanej przez wiele autorytetów, że nauki przyrodnicze sa w odwrocie na całym świecie. W związku z tym musze tylko przytaknąć próbie podjęcia dyskusji opartej na logice. Mam nadzieję, że to tylko początek i ten poziom dyskusji rozleje się i zdominuje inne działy, może poza działem "humor" :)
Proszę sie nie zniechęcać i nie chcę słyszeć tekstu typu "nie chce mi sie gadac" , gdyż jest to argument emocjonalny.

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 10:06   

Rozwińmy temat poprawnej diagnostyki przez OBDII, może na początek Ktos wstawi link z poprawną tabela kodów, bo w sieci jest ich mnóstwo i kazdy różni sie od drugiego.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 10:33   

Wszystko jest ładnie na angielskiej stronie opisane . Tylko dokopać się do tabeli nie umiem . ale każdy program do interfejsu mówi co dany błąd oznacza .

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 11:01   

niby mówi i niby wiadomo czego szukać, ja aktualnie borykam sie z problemem błędów od sond, ale to juz w innym temacie.

gw21 
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 12:39   

Speedo napisał/a:
powiedzmy ze prawie-kazdy ;)
I prawie mówi, bo wiele kodów jest wyświetlane jako "specyficzne producenta".
Adam_2000, co masz na myśli pisząc "rozwijanie tej tematyki"? Ma to być na zasadzie:
-wyskoczyły mi takie błędy:.... co mam zrobić?
-odpowiedź wielu forumowiczów co może być przyczyną błędu
Czy bardziej dyskusja, teoretyczna na zasadzie jak interpretować wyniki sekcji :)

Ja mam małe doświadczenie w "helplini" dlatego myślałem, że jeśli ktoś korzysta z interfejsu i widzi błąd sondy, tps, maf'a, czy czegokolwiek innego, to ma świadomość, że same te elementy mogą być w pełni sprawne, a jedynie odczyty mogą być błędne. Bardzo pomocne w diagnostyce problemu jest też właśnie sprawdzenie odczytów na pracującym aucie i ich analiza.
Jankes napisał/a:
aktualnie borykam sie z problemem błędów od sond,
sond, czy sondy pierwszej prawej :P ?
Ostatnio zmieniony przez gw21 |16 Sie 2009|, 2009 12:40, w całości zmieniany 1 raz  

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 13:01   

gw21 napisał/a:
Jankes napisał/a:
aktualnie borykam sie z problemem błędów od sond,
sond, czy sondy pierwszej prawej :P ?

trzech :P
http://ford-scorpio.eu/forum/viewtopic.php?t=27408

Adam_2000 

Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 13:07   

gw21 napisał/a:
Adam_2000, co masz na myśli pisząc "rozwijanie tej tematyki"? Ma to być na zasadzie:
-wyskoczyły mi takie błędy:.... co mam zrobić?
-odpowiedź wielu forumowiczów co może być przyczyną błędu
Czy bardziej dyskusja, teoretyczna na zasadzie jak interpretować wyniki sekcji :)

Właśnie to drugie.
A dokładniej - jak już VIK wspomniał, jak właściwie wykorzystać narzędzia jakimi są programy diagnostyczne.
Myślę, że właśnie dzięki temu unikniemy później w kółko wałkowanych tematów typu "-wyskoczyły mi takie błędy:.... co mam zrobić?".
Trzeba opracować coś w rodzaju konspektu, na podstawie którego omówimy zasady diagnostyki. Może w efekcie końcowym uda nam się stworzyć coś w rodzaju elementarza, który zamieścimy w warsztacie.
Oczywiście nie poprzestaniemy na silniku. Myślę, że ABS/TCS, SRS, czy mutliplex też damy radę opanować.

A tak przy okazji - dzięki kolegom kumatym w temacie za odzew. Bardzo liczę na Wasze posty.

gw21 
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
Wysłany: |16 Sie 2009|, 2009 14:49   

Adam_2000 napisał/a:
Trzeba opracować coś w rodzaju konspektu,
To jeszcze jedno pytanko, to ma być na zasadzie omówienia poszczególnych kodów-co może być przyczyną ich powstania i co sprawdzić? Myślę, że to by było dość ciekawe i ambitne zadanie:) No i jeśli tak, to jak to widzisz-zarzucamy np "błędy sond" (sorry ale przez Jankesa pierwszy problem jaki przychodzi mi na myśl :D )wymieniamy kody związane z sondami i jedziemy z pomysłami, co sprawdzić, co wymienić itd? Czy błąd nr XXXX i omówienie co tylko on znaczy i co z tym robić. (Grupując problemy uniknęłoby się problemu z powtarzalnością rozwiązań).
Ostatnio zmieniony przez gw21 |16 Sie 2009|, 2009 15:12, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu