|
regulator biegu jałowego |
| Autor |
Wiadomość |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 15:49
|
|
|
| a za co odpowiada czujnik temp cieczy ten pod tps czy on nie ma na to wpływu??? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:02
|
|
|
| kurcze nie wiem jak w DOHC ale pewnie podobnie bo zasada działania silnika na wtrysku jest taka sama jak w V6 - tak wiec sa dwa czujniki temp cieczy. Jeden dla wskaźnika temp w aucie a drugi dla kompa w celu ustalenia odpowiednich nastawów przez komp. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:31
|
|
|
| czyli wolne obroty też od niego zależą ??? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:39
|
|
|
hmm to już by trzeb aznać schemat działania i odczytu wskazań przez kompa - generalnie komp musi wiedziec czy silnik zimny czy nie - bo i ssanie tzreba zrobić i jak ciepły to jakby ekonomiczniej trzeba - a skoro ssanie robi to dotyczy to tez biegu jałowego - tak na logikę - więc jakby wpływ ma - jak się kompowi zdaje, że silnik zimny to podciąga obroty - na podstawie czegoś to musi robić a jak stwierdzyć temp silnika - no dodatkowy czyjnik cieczy chłodzacej |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 17:00
|
|
|
| widzisz struna ja bym się kierował w kierunku tego czujnika i na niego zwalił całą winę nierównych obrotów, Gdyż mam jeszcze problem z jakimiś diodami wzbudzającymi w alternatorze i jak zapale autko to mi się kontrolka swieci ładowania i obroty są równiutkie nawet w trzaskający mróz. Ale jak tylko dodam gazu tak aby zaskoczył alternator i zgasło ładowanie zaczyna się falowanie na obrotach i nawet na ciepłym silniku ma także to miejsce |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 17:02
|
|
|
| No to może Ci syfi prąd ten alternator i komp głupieje. ale warto czujnik sprawdzić. |
|
|
|
 |
__Robert__
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 14 Lut 2005 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 21:52
|
|
|
Słuchajcie Panowie a gdzie ten czujnik TPS się znajduje w OHC i czy jest problem żeby go samemu wymienić? Proszę o szybką i konkretną odpowiedź.
Pozdrawiam |
_________________ Był
Ford Scorpio 2.0 OHC + LPG
był
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 04:50
|
|
|
| Czujnik TPS jest załozony na ośce przepustnicy i w każdym aucie jest własciwie w tym samym miejscu. JEst dokładnie po drugiej stronie mocowania linki od gazu do przepustnicy. Takie małe czarne prostokątne pudeleczko, z kabelkami i wtyczka w ohc, oraz tylko z gniazdkiem do ktorego sie podlacza wtyczke w DOHC |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 08:14
|
|
|
| w dohc była wtyczka i było gniazdo |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 15:22
|
|
|
| a nie wlącza ci sie przypadkiem kontrolka od ladowania podczas jazdy?(chocby na ulamek sekundy). diody potrafia niezle namieszac. wlacznie z odcieciem doplywu gazu bo cewka przy redukuktorze moze wahania napiecia zinterpretowac jako wylaczenie silnika. troche to meczace nie mowiac o mozliwych strzałach. |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 15:32
|
|
|
| a i owszem potrafi sobie mignąć w moim kierunku |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 15:50
|
|
|
| To weź najpierw usuń tą usterkę, bo ona może być przyczyną wszystkich Twoich problemów. |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 16:22
|
|
|
| tak wiem ale nowy alternator to wydatek 350 zł zaczełem zbierać narazie wymieniłem regulator ale efekty pozostały bez zmian |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 16:44
|
|
|
A weź sobie napraw - po co będziesz bulił - ze sierki pasuje - używkę można zapodać - u mnie było to samo - też po przegazówce dopiero gasła i czasami coś tam mrugała az w końcu zajarało na stałe i aku padł czyszczenie i wymiana szczotek i regulatora napięcia pomogła ( chociaz chyba czyszczenie było główna pomocna rzeczą ale hjak juz go miałem na wierzchu to ze starej sierrki Hryniaka przełożyliśmy regulator i szczotki ) No i dziala pięknie teraz. |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 17:07
|
|
|
| przeraża mnie tylko wyjęcie jego z pod maski bo ostatnio próbowałem wymienić sam regulator i dostęp jest cudowny połamałem szczotki na regulatorze dobrze że można dokupić same szczotki chciałem go wyrwać w całości z auta ale darowałem sobie. wymontować alternator z auta to jest katastrofa |
|
|
|
 |
|
|