$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - regulator biegu jałowego
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
regulator biegu jałowego
Autor Wiadomość
lancer
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 10:47   regulator biegu jałowego

Witam jestem na etapie czyszczenia regulatora i doszedłem że wd40 jest nie dobrym środkiem jak to nierktórZy zalecali gdyż jest zarazem środkiem smarującym i dlatego czyszczenie pomagało na kilka dni tak więc czyszcze sobie go benzyną ekstrakcyjną ale nie zabardzo syf puszcza więc chcę zdjąć ten blaszany dekiel na końcu urządzenia. Czy jego się zdejmuje raz w życiu i po zdjąciu można tylko top wyżucić???co tam znajde

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 13:14   

na czeskiej stronie jest opisane ze zdjęciami jak to zdjąć i co tam zrobić - WD-40 to bardzo zły pomysł. A syf puści jak zostawisz to coś na noc w słoiczku z benzyną zatopione - na drugi dzieńłądnie się daje czyścić. Są też takie preparaty magiczne w spray-u do czyszczenia i odtłuszczania - też świetnie się nadają. W zasadzie jest to nierozbieralne ale polak potrafi i daje się później złożyć tylko czymś uszczelnić trzeba dobrze.

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 14:10   

moczyło się w słoiczku dobre trzy tygodnie i jakoś nie wiele puściło czarne wśrodku dalej zostało ale chyba nie bede się bawił w rozbieranie założe taki a swój bedze reanimował

Struna 

Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 14:13   

Najważniejsze żeby ten dinks w środku chodził bez zacięć i żeby otwory które zamyka były domykane i miały średnicę taką jak trzeba a nie zwężoną od syfu.

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 16:18   

wymieniłem regulator wygląda jak nówka po płukaniach gotowaniach w rostworze octu płukania w benzynce i taki ładny dokręciłem do pięknej cewki (dobrze pisze to to z wtyczką) no i poprawiłem sobie obroty na gazie ale na benzynie bez zmian jak ktoś chce to nawet moge nagrać kawałek filmu z szaleństw mojego silnika na benzynce

Struna 

Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 16:44   

Może jakieś powietrze łyka lewe.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 17:47   

Lancer - tego dekielka nie zdejmuj. Dekielek sie zdejmuje i jest to tylko osłonka, pozniej jest duza jak gdyby śruba - bedacajednoczesnie dnem tgo ustrojstwa, jest na cala srednice regulatora. Problem polega na tym, ze stopie jej wkreceina reguluje napiesie spręzyny, i jak zle wkrecisz to rozregulujesz regulator (takie info uzyskalem) co by sie potwierdzilo w mojej praktyce, gdyz moj po takim zabiegu wogole nie chcial trzymac obrotów.

A co do samych obrotów, to sprawdziłeś czy TPS ( czujnik przepustnicy ) masz dobry? u mnie mial przerwe i silnik wariowal na wolnych obrotach bo nie dostawal sygnalu z tego czujnika poprawnego.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 19:38   

tps nie sprawdzałem lewe powietrze też nie sprawdzałem ale w obu propozycjach czyż problem mÓgłby występować tylko w na benzynie. a może to lambda i brak katalizatora ??? próbowałem testerem ale jakoś dziwnie do mnie miga i nie moge tego dostosować do tabeli kodów

Struna 

Wysłany: |13 Lut 2005|, 2005 23:57   

brak katalizatora to akurat nie miałby nic do tego ale uwalona lambda jak najbardziej.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 03:57   

zalezy jaka masz instlacje LPG, moze nic nie miec bo albo sie nie podpieli do czujnika TPS albo zrobili jego emulacje i lpg ustala obroty na podstawie czujnika obrotów a nie połozenia przepustnicy, mnie tak zrobili jak TPS miełam uwalony wiec naLPG moze byc dobrze. Lambda ma do gazu baaaaaaaaaaaaaaardzo wiele i dobenzyny tez, jesli jest martwa i jesli gazownicy sie do niej podpieli. Lewe powietrze tez ma do obrotow ale nie tak bardzo, wygalda to nieco jak by przerywal na wolnych. Czesto w DOHC źrodlem lewego powietrza jest odpowietrzenie skrzyni korbowej, wychodzi koło bagneta oleju i idzie do kolektora dolotowego gdzies na wysokosci 3 cylindra, po stronie silnikowej kolektora. Odepmij i zaslep jakos kolektor i zobacz jak chodzi. Najczesciej peka waz gumowy przy skrzynikorbowej (na dole przy bagnecie).

Struna 

Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 09:20   

Jak ma sie emulator sondy to ma ona zerowy wpływ na gazie.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 17:39   

no przecie napisalem ze zalezy jaka instalka. Swoja droga sens pakowania instalki zkomputerem i potem emulacji sondy i TPS jest niewielki :) moim zdaniem

lancer
[Usunięty]

Wysłany: |14 Lut 2005|, 2005 21:13   

ja mam taką instalację najprostrzą ze śróbką, tylko sobie zafundowałem zamiast przekaźnika taki czarny sterownik podobno lepszy

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 02:15   

no to co sie dziwisz? to na gazie bedzie chodził, bo jedyna regulacja to śrubka, a na benzynie nie , bo chce odczytu z TPSa i Lambdy wiece bedzie kulał

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |15 Lut 2005|, 2005 10:06   

Zgadzam się z Rafałem. Sprawdź TPS, u mnie w przejściówce też tak głupiał.

Odpowiedz do tematu