|
Brak prądu podczas jazdy |
| Autor |
Wiadomość |
omni [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 13:39 Brak prądu podczas jazdy
|
|
|
Witam,
Dziś podczas jazdy brakło prądu i auto zgasło, po ponownym przekręceniu kluczyka pulpitownia świeci normalnie ale po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie kręci. Dodam że wsześniej miał takie obiawy że rano nie palił musiałem go podładować tak 10 min i mozma było jechać. Czasem resetował zegary przy odpaleniu. Znieniłem aku i jakis czas było ok. I teraz to samo. Czytałem watki o stacyjce ale przypomniałem sobie że kiedyć kolega wspomniałe że jak czekał na mnie w aucie (bez kuczyków w stacyjce) to słyszał jakieś dzwieki w desce, może coś tam robi zwarcie i wpierdziela prąd ale co?. Prosze o sugestie.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
omni [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 14:06
|
|
|
| nie, jakiś czs temu monitorowałem jej stan i wyglądało ok. Z tego co czytałem to wcześniej dzieją się jakieś cuda no czlejące wycietaczki itd. A tu nic z tych bajerów. Może zaczeło właśnie tak jak dziś. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 14:48
|
|
|
| omni napisał/a: | | jak czekał na mnie w aucie (bez kuczyków w stacyjce) to słyszał jakieś dzwieki w desce, | nawiew powietrza? albo wentylatorek zasysajacy powietrze do głównego wewnętrznego czujnika temperatury wewnętrznej klimatronika.
może i masz jednak gdzieś "kaszanę" na wiązkach elektrycznych (to niestety typowe w wielorybach), jednakże zaczął bym od skrzyneczek bezpieczników. | omni napisał/a: | | jakiś czs temu monitorowałem jej stan i wyglądało ok. | hmm... co masz na myśli "monitorowałem"? czy był to demontaż i rozebranie i sprawdzenie stanu wszytkich jedenastu (chyba) płytek i ponowny montaż po ich oczyszczeniu? |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
omni [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 23:35
|
|
|
monitorowałem to znaczy rozebrałe śniedzi zero syfu zero.
Mam jeszcze jedno zapytanko od czego jest czrwony kabel z bezpieczninikiem przykręcony do + klemy?.
Sprawdziłem napięcie aku 15V przed wpięciem do auta i 15V po wpięciu, Wygląda na to, że niema strat. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 23:40
|
|
|
Zmierz prąd na STAND-BY jak pisze Speedo.
Może tam jest jakaś rzeźba :
| omni napisał/a: | | od czego jest czrwony kabel z bezpieczninikiem przykręcony do + klemy? |
... ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Damian_Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lut 2007|, 2007 08:49
|
|
|
| omni napisał/a: | | czrwony kabel z bezpieczninikiem przykręcony do + klemy |
A gazu nie masz przypadkiem ? Bo ja mam takowy właśnie od gaziarzy.
Jeśli nie gaz to wypnij ten bezpiecznik i będziesz widział co nie halo. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lut 2007|, 2007 09:05
|
|
|
| 15V to masz chyba zaraz po porządnym naładowaniu aku prostownikiem. Sprawdz amperomierzem - szeregowo wepnij się mdz klemę a akumulator. Powinno pokazywać malutkie wartosći. Tylko nie odpalaj auta przy podłączonym amperomierzu. |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lut 2007|, 2007 10:49
|
|
|
A przy okazji, jeśli prawidłowy pomiar, napięcie 15V to jakby nienormalnie zbyt wiele.
Dobry akumulator "nie przyjmie" 15 V.
A może głupoty gadam, ??? |
|
|
|
 |
badtiger [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Lut 2007|, 2007 11:42
|
|
|
| A wlasnie ktos sie orientuje jaki powinien byc maksymalny pobor pradu przy unieruchomionym silniku? |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |18 Lut 2007|, 2007 22:37
|
|
|
| badtiger napisał/a: | | A wlasnie ktos sie orientuje jaki powinien byc maksymalny pobor pradu przy unieruchomionym silniku? | tu coś było na ten temat:
http://ford-scorpio.pl/fo...p=183064#183064
|
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |18 Lut 2007|, 2007 22:49
|
|
|
| Patron napisał/a: | A przy okazji, jeśli prawidłowy pomiar, napięcie 15V to jakby nienormalnie zbyt wiele.
Dobry akumulator "nie przyjmie" 15 V.
A może głupoty gadam, ??? |
Dobrze gadasz, tylko to było pewnie mierzone miernikiem za 8 zł z Biedronki |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
omni [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Lut 2007|, 2007 19:44
|
|
|
jakiś taki ten aku dziwny, w innych autach mam max 13,5 V. wszystkie inne wskazania książkowe. Poprawiłem wszystkie połączenia alternator-aku, i jak narazaie wszyst ok. Może dlatego że odpiołem magiczny czerwony kabelek.
ps miernik z makro za 35 pln co wcale nie oznacza że jest dobry
pozdrawiam |
|
|
|
 |
badtiger [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lut 2007|, 2007 17:53
|
|
|
| Dzisiaj mierzylem pobor prady z aku przy aucie w STAND-BY. Wyszlo mi 13mA to prawie nic a niby moze byc pobor nawet do 0,5A. Zdziwilem sie ze tak malo... |
|
|
|
 |
|
|