|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Diagnostyka |
| Czy jesteś zainteresowany rozwijaniem tej tematyki na forum ? |
| Tak |
|
87% |
[ 42 ] |
| Nie |
|
2% |
[ 1 ] |
| Zupełnie mnie to nie interesuje, naprawy zlecam warsztatom |
|
10% |
[ 5 ] |
|
| Głosowań: 48 |
| Wszystkich Głosów: 48 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Lis 2009|, 2009 21:49
|
|
|
witam ! mam dostęp do autodaty i LS , programów , które mi ułatwiają pracę i diagnostykę, czasem korzystam też z amerykańskiego mitchell'a - On Demand, jeśli się uda to postaram się o listy kodów obd i błysków do naszych kochanych maszyn. o ile da się je skopiować lub w inny sposób nagrać na jakiś nośnik danych !!
pozdro
[ Dodano: |3 Gru 2009|, o 22:34 ]
no i niestety!! stało się !! jestem bez kompa i programów , coś się wysypało i win 2000 wziął był i oddał na plecy!! nie mam na razie" pomocy naukowych"!!
jak tylko uda się podnieść programy to odświeżę ten wątek!!
pozdrawiam !! |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 15:56
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Strona anglików się tumaczy i przygotowuje do publikacji. |
Umarło ? |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 16:00
|
|
|
a zobacz datę cytowanego przez Ciebie posta |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 16:04
|
|
|
Cytowałem będąc świadomym tego.
Myślałem jedynie że, mi gdzieś umknęło i wyniki poczynionych prac gdzieś indziej są zamieszczone na forum FST .... |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 16:07
|
|
|
a owszem, są to tu to tam, jak się czyta niektóre tematy to można to i owo wyłowić cennego z nich Ale tak w kumulacji to raczej nie ma. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 21:24
|
|
|
idzie zima to może by to ktoś to poukładał akoś |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 23:17
|
|
|
Trochę w temacie - mam pewien plan w związku z diagnostyką Scorpio i ludźmi z forum, ale nie wiem czy warto zdradzać, bo jak wiele moich planów, jest w trakcie no może bardziej zaawansowany niż parę innych, ale w trakcie. Nawijać, czy nie zawracać wam na razie tyłu? Bo ten wątek to chyba dobre miejsce, żeby zacząć (raczej kontynuować...). |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 23:45
|
|
|
| no to chyba sam najlepiej oceń czy chcesz nawijać, czy nie. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 00:18
|
|
|
Ok, w skrócie - w duchu tego co Adam napisał rok temu, piszę (na razie sobie ) aplikację do celów mniej jak w wątku, tak naprawdę - diagnostyki maszyn i urządzeń, plus zarządzanie wiedzą o nich. Najpierw chciałem użyć wiki, ale w skrócie - nie spełnia. Mniejsza o szczegóły, coś tam se dłubię w php. Pytanie czy jak już będzie jakaś beta do testów, byliby chętni do wypełniania aplikacji, nieco podobnej do wiki skrzyżowanej z blogiem i schedulerem, 'mięsem' o Scorpio. |
|
|
|
 |
gw21
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 07:37
|
|
|
| Boni napisał/a: | | byliby chętni do wypełniania aplikacji, nieco podobnej do wiki skrzyżowanej z blogiem i schedulerem, 'mięsem' o Scorpio | Boni ale to będzie generalnie o socorpio czy pod konkretne modele tzn MKI/MKII lub MK3 ? Przy wielorybach mogę pomagać ale do MKI/MKII mam trochę mało pacjentów. |
_________________ sierra 2.9 24V MSB,
Elektryka i elektronika pojazdowa...692-102-431
Również auta z USA |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 08:00
|
|
|
Trochę wiedzy nt. MKI mogę ujawnić, noł problem. Jakaś dokumentacja foto też się znajdzie |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 11:08
|
|
|
Generalnie to będzie rama, coś jak pusta wiki czy forum, a czym wypełnimy, to właśnie cel ćwiczenia Jak szkicowałem, to wychodziło mi, że ze strony 'głównej' trza rozbijać od razu nie tylko na mk1/mk2/m3, ale też na kombinację silniki/skrzynie, bo inaczej wychodzi przebijanie się bez sensu przez drzewko podstron, a kogo obchodzi VM czy inny OHC
Mam tego sporo napisane, oczywiście zawsze można dokładać funkcjonalności (np. ostatnie co dłubię to scheduler, czyli niby prosty kalendarz+harmonogramy+timelines, ale roboty z tym sporo), a jeszcze coś jakby chat musi być. Na pewno nie mam jeszcze zrobionych trzech rzeczy eee... dosyć istotnych czyli sensownego security tego systemiku; grafu jako narzędzia poruszania się w danych; no i tego na czym mi naprawdę zależy - search engine, który ma być och i ach, i taki że gugle klęknie no ale to w przyszłym życiu pewnie.
Napiszę co planuję (część jest już zrobiona i zaklepana)
- dostęp byle jakim browserem WWW, bez nadmiernych wodotrysków (żeby nie było wymagań na jakieś flashe czy inne weby2.0, w miarę goły html wynikowy)
- dynamicznie generowane dokumenty a la wiki, z linkami wewnętrznymi i zewnętrznymi, osadzaniem obiektów itd
- BRAK struktury drzewa
- podejście do dokumentów jak do metadanych a nie bazodanowe (to NIE ma być CMMS czy nakładka na bazę danych, tylko zarządzanie wiedzą)
- obiekty osadzane (template): obrazki, filmiki, linki, fonty/formatowanie tekstu, testy wyboru+linki, blog/chat, scheduler/harmonogram
- silny search engine, żeby jak blondynka wpisze w szukajkę pytanie po polskawemu w typie 'biegi mnie się nie zmieniają', to jakieś sensowne wyniki dostać (nie tyle problem w search engine, co w indeksowaniu struktur - czego przykładem np. jak kijowo działa search w wiki, moim zdaniem)
To jest zaszyte w system 'uniwersalny'. Na poziomie aplikacji dla FST, to widziałbym to jako taka "wiki o Scorpio" plus podstrony (blogi) poszczególnych urzyszkodników. Czyli to byłby hybrydowy system wiedzy o typach (Scorpio mk1 2.9 manual) i o egzemplarzach ("srebrna szczała by Pablo"). I duże użycie testów i linków, czyli tworzenie interaktywnych checklist i troubleshoot list dla tego co nam się w Scorpio sypie.
Wpisujcie miasta kture! wróć, wpisujcie pomysły, co zapomniałem, albo co by się przydało.
Na zachętę:
 |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 12:13
|
|
|
| Boni napisał/a: | | podejście do dokumentów jak do metadanych a nie bazodanowe (to NIE ma być CMMS czy nakładka na bazę danych, tylko zarządzanie wiedzą) | z podejścia bazodanowego to bym się tak szybko z definicji nie wykluczał, bo to dość wygodne podejście i łatwiej to okiełznać jakimkolwiek interfejsem. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 12:58
|
|
|
Interfejs to jest ten najmniejszy problem
Z mojej, może nikłej, praktyki zdaje mi się, że podejście bazodanowe jest OKDR w takich systemikach, chyba że ktoś chce w to wbudować magazyn części, listę pracowników i ich zadań itp. zagadnienia, czyli robi raczej CMMSa. Wydaje mi się że znacznie praktyczniejsze i skuteczniejsze, zarówno od strony inputu jak i użytkowania, jest podejście hypertekstowo-metadanowe. Bo np. w moim podejściu piszesz o czym chcesz albo co ci potrzeba, i od razu można tego powszechnie używać, najwyżej odbijesz się od "Nie ma jeszcze takiego pliku - jeśli potrafisz napisz go sobie", a w bazodanowym to jednak chyba najpierw trzeba zaprojektować bazy, potem dłuuugo je wypełniać, żeby na deser sensownie dało się tego używać. To jest właśnie siła wiki wzg. bazodanowych. No i nie znam się, np. czy sensowne engine dla bazodanowych dają jakieś fajne mechanizmy search, bo jak to ma być a la keywords czy uczenie użytkowników kwerend, to dzięki, nie o to Polska walczyła.
Aha, zaponiałem o jednej rzeczy która jest 'must' i częściowo zrobiona - tracking i undo zmian w dokumentach i we wszystkim w ogóle, co najmniej tak mocny jak w wiki. |
|
|
|
 |
Darek_Police
thesilent

Auto: sedan `90 2.9 12V6 ASB Ghia i kupowdepy
|
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 12:58
|
|
|
| Boni napisał/a: | ... a kogo obchodzi VM czy inny OHC |
Mnie i sławkatg.
Wiedzowo/doświadczeniowo mogę troszkę powiedzieć na temat OHCa, ale to raczej podstawy eksploatacji tego silnika, bo dla mnie to generalnie bezobsługowy jest. Byleby olej miał i co palić
Wymieniałem:
- świece, ogólnie układ WN,
- wtryski,
- termostat,
- reg. ciśnienia paliwa,
- pompę paliwa,
- filtr paliwa,
- uszczelkę klawiatury,
- TPS,
- olej z filtrem.
Mierzyłem ciśnienie sprężania w garach,
Będę za niedługo sam wymieniał rozrząd, więc oczywiście będą foty z tego wydarzenia. Generalnie do tych wszystkich pierdółek mogą powstać manualiki. Nie robiłem żadnych hardkorów typu wymiana uszczelki pod głowicą |
_________________ Scorpio `90 2.9 12V6 ASB Ghia sedan
ex:
Citroen GC4P 07 2.0 HDI
M6 04 2.0 DOHC
M323F 97 1.5 DOHC
Uno 92 1.1 OHC
Scorpio 89 2.0 OHC |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |