$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Diagnostyka
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Diagnostyka

Czy jesteś zainteresowany rozwijaniem tej tematyki na forum ?
Tak
87%
 87%  [ 42 ]
Nie
2%
 2%  [ 1 ]
Zupełnie mnie to nie interesuje, naprawy zlecam warsztatom
10%
 10%  [ 5 ]
Głosowań: 48
Wszystkich Głosów: 48

Autor Wiadomość
waldasol
[Usunięty]

Wysłany: |4 Lis 2009|, 2009 21:49   

witam ! mam dostęp do autodaty i LS , programów , które mi ułatwiają pracę i diagnostykę, czasem korzystam też z amerykańskiego mitchell'a - On Demand, jeśli się uda to postaram się o listy kodów obd i błysków do naszych kochanych maszyn. o ile da się je skopiować lub w inny sposób nagrać na jakiś nośnik danych !! :):
pozdro

[ Dodano: |3 Gru 2009|, o 22:34 ]
no i niestety!! stało się !! jestem bez kompa i programów , coś się wysypało i win 2000 wziął był i oddał na plecy!! nie mam na razie" pomocy naukowych"!!
jak tylko uda się podnieść programy to odświeżę ten wątek!!
pozdrawiam !!

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 15:56   

Adam_2000 napisał/a:
Strona anglików się tumaczy i przygotowuje do publikacji.

Umarło ?

Reader

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 16:00   

a zobacz datę cytowanego przez Ciebie posta ;)

Reader 

Auto: '96 24V sedan +LPG
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 16:04   

Cytowałem będąc świadomym tego.
Myślałem jedynie że, mi gdzieś umknęło i wyniki poczynionych prac gdzieś indziej są zamieszczone na forum FST ....

Reader

Struna 

Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 16:07   

a owszem, są to tu to tam, jak się czyta niektóre tematy to można to i owo wyłowić cennego z nich :) Ale tak w kumulacji to raczej nie ma.

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 21:24   

idzie zima to może by to ktoś to poukładał akoś ;)

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 23:17   

Trochę w temacie - mam pewien plan w związku z diagnostyką Scorpio i ludźmi z forum, ale nie wiem czy warto zdradzać, bo jak wiele moich planów, jest w trakcie ;) no może bardziej zaawansowany niż parę innych, ale w trakcie. Nawijać, czy nie zawracać wam na razie tyłu? Bo ten wątek to chyba dobre miejsce, żeby zacząć (raczej kontynuować...).

Struna 

Wysłany: |7 Paź 2010|, 2010 23:45   

no to chyba sam najlepiej oceń czy chcesz nawijać, czy nie.

Boni 

Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 00:18   

Ok, w skrócie - w duchu tego co Adam napisał rok temu, piszę (na razie sobie ;) ) aplikację do celów mniej jak w wątku, tak naprawdę - diagnostyki maszyn i urządzeń, plus zarządzanie wiedzą o nich. Najpierw chciałem użyć wiki, ale w skrócie - nie spełnia. Mniejsza o szczegóły, coś tam se dłubię w php. Pytanie czy jak już będzie jakaś beta do testów, byliby chętni do wypełniania aplikacji, nieco podobnej do wiki skrzyżowanej z blogiem i schedulerem, 'mięsem' o Scorpio.

gw21 
Grzesiek

Auto: '96 2.3 sedan ASB + lpg
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 07:37   

Boni napisał/a:
byliby chętni do wypełniania aplikacji, nieco podobnej do wiki skrzyżowanej z blogiem i schedulerem, 'mięsem' o Scorpio
Boni ale to będzie generalnie o socorpio czy pod konkretne modele tzn MKI/MKII lub MK3 ? Przy wielorybach mogę pomagać ale do MKI/MKII mam trochę mało pacjentów.

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 08:00   

Trochę wiedzy nt. MKI mogę ujawnić, noł problem. Jakaś dokumentacja foto też się znajdzie ;)
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Boni 

Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 11:08   

Generalnie to będzie rama, coś jak pusta wiki czy forum, a czym wypełnimy, to właśnie cel ćwiczenia ;) Jak szkicowałem, to wychodziło mi, że ze strony 'głównej' trza rozbijać od razu nie tylko na mk1/mk2/m3, ale też na kombinację silniki/skrzynie, bo inaczej wychodzi przebijanie się bez sensu przez drzewko podstron, a kogo obchodzi VM czy inny OHC ;)

Mam tego sporo napisane, oczywiście zawsze można dokładać funkcjonalności (np. ostatnie co dłubię to scheduler, czyli niby prosty kalendarz+harmonogramy+timelines, ale roboty z tym sporo), a jeszcze coś jakby chat musi być. Na pewno nie mam jeszcze zrobionych trzech rzeczy eee... dosyć istotnych ;) czyli sensownego security tego systemiku; grafu jako narzędzia poruszania się w danych; no i tego na czym mi naprawdę zależy - search engine, który ma być och i ach, i taki że gugle klęknie :D no ale to w przyszłym życiu pewnie.

Napiszę co planuję (część jest już zrobiona i zaklepana)
- dostęp byle jakim browserem WWW, bez nadmiernych wodotrysków (żeby nie było wymagań na jakieś flashe czy inne weby2.0, w miarę goły html wynikowy)
- dynamicznie generowane dokumenty a la wiki, z linkami wewnętrznymi i zewnętrznymi, osadzaniem obiektów itd
- BRAK struktury drzewa
- podejście do dokumentów jak do metadanych a nie bazodanowe (to NIE ma być CMMS czy nakładka na bazę danych, tylko zarządzanie wiedzą)
- obiekty osadzane (template): obrazki, filmiki, linki, fonty/formatowanie tekstu, testy wyboru+linki, blog/chat, scheduler/harmonogram
- silny search engine, żeby jak blondynka wpisze w szukajkę pytanie po polskawemu w typie 'biegi mnie się nie zmieniają', to jakieś sensowne wyniki dostać (nie tyle problem w search engine, co w indeksowaniu struktur - czego przykładem np. jak kijowo działa search w wiki, moim zdaniem)

To jest zaszyte w system 'uniwersalny'. Na poziomie aplikacji dla FST, to widziałbym to jako taka "wiki o Scorpio" plus podstrony (blogi) poszczególnych urzyszkodników. Czyli to byłby hybrydowy system wiedzy o typach (Scorpio mk1 2.9 manual) i o egzemplarzach ("srebrna szczała by Pablo"). I duże użycie testów i linków, czyli tworzenie interaktywnych checklist i troubleshoot list dla tego co nam się w Scorpio sypie.

Wpisujcie miasta kture! wróć, wpisujcie pomysły, co zapomniałem, albo co by się przydało.
Na zachętę: ;)

Struna 

Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 12:13   

Boni napisał/a:
podejście do dokumentów jak do metadanych a nie bazodanowe (to NIE ma być CMMS czy nakładka na bazę danych, tylko zarządzanie wiedzą)
z podejścia bazodanowego to bym się tak szybko z definicji nie wykluczał, bo to dość wygodne podejście i łatwiej to okiełznać jakimkolwiek interfejsem.

Boni 

Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 12:58   

Interfejs to jest ten najmniejszy problem ;)

Z mojej, może nikłej, praktyki zdaje mi się, że podejście bazodanowe jest OKDR w takich systemikach, chyba że ktoś chce w to wbudować magazyn części, listę pracowników i ich zadań itp. zagadnienia, czyli robi raczej CMMSa. Wydaje mi się że znacznie praktyczniejsze i skuteczniejsze, zarówno od strony inputu jak i użytkowania, jest podejście hypertekstowo-metadanowe. Bo np. w moim podejściu piszesz o czym chcesz albo co ci potrzeba, i od razu można tego powszechnie używać, najwyżej odbijesz się od "Nie ma jeszcze takiego pliku - jeśli potrafisz napisz go sobie", a w bazodanowym to jednak chyba najpierw trzeba zaprojektować bazy, potem dłuuugo je wypełniać, żeby na deser sensownie dało się tego używać. To jest właśnie siła wiki wzg. bazodanowych. No i nie znam się, np. czy sensowne engine dla bazodanowych dają jakieś fajne mechanizmy search, bo jak to ma być a la keywords czy uczenie użytkowników kwerend, to dzięki, nie o to Polska walczyła.

Aha, zaponiałem o jednej rzeczy która jest 'must' i częściowo zrobiona - tracking i undo zmian w dokumentach i we wszystkim w ogóle, co najmniej tak mocny jak w wiki.

Darek_Police 
thesilent

Auto: sedan `90 2.9 12V6 ASB Ghia i kupowdepy

Wysłany: |8 Paź 2010|, 2010 12:58   

Boni napisał/a:
... a kogo obchodzi VM czy inny OHC ;)

Mnie i sławkatg.

Wiedzowo/doświadczeniowo mogę troszkę powiedzieć na temat OHCa, ale to raczej podstawy eksploatacji tego silnika, bo dla mnie to generalnie bezobsługowy jest. Byleby olej miał i co palić :P

Wymieniałem:
- świece, ogólnie układ WN,
- wtryski,
- termostat,
- reg. ciśnienia paliwa,
- pompę paliwa,
- filtr paliwa,
- uszczelkę klawiatury,
- TPS,
- olej z filtrem.

Mierzyłem ciśnienie sprężania w garach,

Będę za niedługo sam wymieniał rozrząd, więc oczywiście będą foty z tego wydarzenia. Generalnie do tych wszystkich pierdółek mogą powstać manualiki. Nie robiłem żadnych hardkorów typu wymiana uszczelki pod głowicą :P
M6 04 2.0 DOHC
M323F 97 1.5 DOHC
Uno 92 1.1 OHC
Scorpio 89 2.0 OHC

Odpowiedz do tematu