$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - WIATRAK OD KLIMY SAM SIE WŁĄCZA ????
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WIATRAK OD KLIMY SAM SIE WŁĄCZA ????
Autor Wiadomość
skuter
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sty 2006|, 2006 19:05   WIATRAK OD KLIMY SAM SIE WŁĄCZA ????

te scorpio zadziwia mnie z każdym dnie jakis czas jezdził a tu dzisiaj na wolnych obrotach słysze jak wiatrak od klimy zasówa i co???właczałem ten przycisk od klimatyzacji i wyłączałem ale to nic nie dawało.W koncu wyjołem wtyczke no i nie działa.Ale jak może być tego przyczyna??czy ktos może mi odpowiedzieć

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |31 Sty 2006|, 2006 21:29   

zagrzałes zamochod to czujnik załaczył wnetylator, to chyba logiczne. no chyba ze nie zagrzałes samochodu to zwarcie w układzie elektrycznym prawdopodobnie skrzynka bezpiecznikow.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 11:37   

Rafał A.(antek) napisał/a:
zagrzałes zamochod to czujnik załaczył wnetylator, to chyba logiczne

logiczne... ale nie przy wiatraku klimy. Najprawdopodobniej kłania sie skrzynka bezpieczników

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 12:07   

Chłodnica klimy z powodu swojego położenia w Scorpio w pobliżu chłodnicy "wody" odbiera duże ilości ciepła z tejże.Czynnik chłodzący nagrzewając się zwiększa ciśnienie uruchomiając czujnik ciśnieniowy który Poprzez przekaźniki uruchamia wentylator chłodnicy klimatyzacji.W przeciwnym wypadku scemat w łapkę i sprawdzamy....
U mnie tej zimy czynnik skurczył się i bryknał sobie i szukaj tatka latka :evil: .
Pozdrawiam

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 22:31   

Oli napisał/a:
logiczne... ale nie przy wiatraku klimy.

logiczne własnie w tym przypadku, to jest sprzezone i tak działa, najpierw załacza sie wentyl od klimy pozniej dopiero 1 i 2 od chłodnicy

skuter
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 22:34   

wszystko może sie zgadza ,ale nie powinien sie włączać przy zimnym silniku???i ot tu jest problemetto.Z tego co patrzałem dziaj to skrzynka z bezpiecznikami wyglada na sucha i nawet nie mogłem znalezc odpowieniego bezpiecznika bo takiego ne ma na schemacie,pewnie jest to jakis przekażnik?

[ Dodano: 2006-02-02, 09:38 ]
Rafał A.(antek), chyba nie bardzo kumasz jak wyglada klima i wentylator chłodnicy w 93r,wentylator chlodnicy nie jest elektryczny tylko załacza go ciecz w nim wraz ze wzrostem temperatury silnika nie wiem jak to sie fachowo nazywa "wiskoza"?czyli wiatraki nie maja nic wspólnego ze soba :-)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 11:11   

skuter, no nie załącza go ciecz tylko bimetal otwiera zaworek, olej się dostaje na obwód i śmigło się zasprzęgla - i nazywa się to fachowo sprzęgło wiskotyczne

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 12:09   

O włączeniu i wyłączeniu wentylatora klimatyzacji "decyduje" czujnik ciśnieniowy umieszczony w pobliżu osuszacza, jeżeli masz czynnik chłodzący czy nie w układzie, wentylator nie powinien pracować na zimno.Generalnie w celu wykrycia usterki w układach elektrycznych postępuje się poprzez eliminację , tylko żeby wiedzieć co eliminować trzeba mieć schemat wtedy dużo prościej i szybciej lub idzie się po kabelkach, po kolei.Nie ukrywam że doświadczenie w tego rodzaju "śledztwach" jest istotne łatwo coś przeoczyć.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 12:15   

Srebrny napisał/a:
O włączeniu i wyłączeniu wentylatora klimatyzacji "decyduje" czujnik ciśnieniowy umieszczony w pobliżu osuszacza

Stawiał bym na ten czujnik który znajduje się na osuszaczu mniałem to samo

skuter
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 13:34   

ten osuszacz to jest taka czarna "tuba" i z boku ma wkręcony czujnik??jeżeli wyciagne wtyczke od czujnika wentylator powinien stanąć???no i jak sprawdzic czy klima jest nabita,w tej tubie jest takie szklane oczko tylko nie wiem na co patrzec,czy powinno mieć to jakiś kolor czy co??możecie wytłumaczyc

skuter
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 14:47   

a wiec tak wyciagłem ta wtyczke od tego czujnika a wiatrak dalej zapiepsza,właczam klime i nic sie nie dzieje,przekrecam włacznik wentylatora na obieg wewnetrzny,kiedy silnik jest wyłączony ale tylko na właczonym zapłonie i słysze jak jakis przekażnik "tyk-tyk"wyłaczam wentylator to sie wyłacza przekrecam na I bieg wentylatora i znowu "tyk-tyk"odkrecałem ten czarny koreczek i nacisłem to słyszałem "syk"ale niezbyt wielkie cisnienie tam panowało po nacisnieciu.odłaczyłem nawet wtyczke od tego przekażnika na podszybiu obok akumulatora a wiatrak nadal szalał??..ja nie wiem czy to jakies zwarcie czy co??..wyciagłem bezpiecznik od tego wentylatora no i na tym sie zakończyło.

Struna 

Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 14:49   

jak robi pyk pyk to masz coś nie tak z klimą. Sądząc po niewielkim ciśnieniu to pewnie w zasadzie nie masz czynnika i dlatego klima pyka sobie, pewnie diodka od klimy mruga zamiast świecić.

skuter
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 14:53   

Struna, własnie że nie jak włacze ten przycisk to zielone swiatełko cały czas sie pali.ale to ze sobie pyka to nic ale dlaczego zapiepsza ten wentylator???

Struna 

Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:02   

inna sprawa, że jak jest zimno to klima się nie załączy - bo i po co ;)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 17:22   

skuter napisał/a:
chyba nie bardzo kumasz jak wyglada klima i wentylator chłodnicy w 93r

kumam bardzo dobrze, inonie spojzalem ze to 2.9 na wiskozie a nie 2.0 DOHC

Tak czy siak wentyl od klimy rusza na 1 wszy ogien, nawet jak klima wyłaczona.

[ Dodano: 2006-02-02, 17:26 ]
jesli silnik zimny a wentylator chodzi to niestety albo skrzynka bezpiecznikow, albo zwarciena koryms przekażniku ( zespawanie )

Odpowiedz do tematu