|
WIATRAK OD KLIMY SAM SIE WŁĄCZA ???? |
| Autor |
Wiadomość |
skuter [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Sty 2006|, 2006 19:05 WIATRAK OD KLIMY SAM SIE WŁĄCZA ????
|
|
|
| te scorpio zadziwia mnie z każdym dnie jakis czas jezdził a tu dzisiaj na wolnych obrotach słysze jak wiatrak od klimy zasówa i co???właczałem ten przycisk od klimatyzacji i wyłączałem ale to nic nie dawało.W koncu wyjołem wtyczke no i nie działa.Ale jak może być tego przyczyna??czy ktos może mi odpowiedzieć |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |31 Sty 2006|, 2006 21:29
|
|
|
| zagrzałes zamochod to czujnik załaczył wnetylator, to chyba logiczne. no chyba ze nie zagrzałes samochodu to zwarcie w układzie elektrycznym prawdopodobnie skrzynka bezpiecznikow. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 11:37
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | zagrzałes zamochod to czujnik załaczył wnetylator, to chyba logiczne |
logiczne... ale nie przy wiatraku klimy. Najprawdopodobniej kłania sie skrzynka bezpieczników |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 12:07
|
|
|
Chłodnica klimy z powodu swojego położenia w Scorpio w pobliżu chłodnicy "wody" odbiera duże ilości ciepła z tejże.Czynnik chłodzący nagrzewając się zwiększa ciśnienie uruchomiając czujnik ciśnieniowy który Poprzez przekaźniki uruchamia wentylator chłodnicy klimatyzacji.W przeciwnym wypadku scemat w łapkę i sprawdzamy....
U mnie tej zimy czynnik skurczył się i bryknał sobie i szukaj tatka latka .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 22:31
|
|
|
| Oli napisał/a: | | logiczne... ale nie przy wiatraku klimy. |
logiczne własnie w tym przypadku, to jest sprzezone i tak działa, najpierw załacza sie wentyl od klimy pozniej dopiero 1 i 2 od chłodnicy |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
skuter [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Lut 2006|, 2006 22:34
|
|
|
wszystko może sie zgadza ,ale nie powinien sie włączać przy zimnym silniku???i ot tu jest problemetto.Z tego co patrzałem dziaj to skrzynka z bezpiecznikami wyglada na sucha i nawet nie mogłem znalezc odpowieniego bezpiecznika bo takiego ne ma na schemacie,pewnie jest to jakis przekażnik?
[ Dodano: 2006-02-02, 09:38 ]
Rafał A.(antek), chyba nie bardzo kumasz jak wyglada klima i wentylator chłodnicy w 93r,wentylator chlodnicy nie jest elektryczny tylko załacza go ciecz w nim wraz ze wzrostem temperatury silnika nie wiem jak to sie fachowo nazywa "wiskoza"?czyli wiatraki nie maja nic wspólnego ze soba |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 11:11
|
|
|
| skuter, no nie załącza go ciecz tylko bimetal otwiera zaworek, olej się dostaje na obwód i śmigło się zasprzęgla - i nazywa się to fachowo sprzęgło wiskotyczne |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 12:09
|
|
|
| O włączeniu i wyłączeniu wentylatora klimatyzacji "decyduje" czujnik ciśnieniowy umieszczony w pobliżu osuszacza, jeżeli masz czynnik chłodzący czy nie w układzie, wentylator nie powinien pracować na zimno.Generalnie w celu wykrycia usterki w układach elektrycznych postępuje się poprzez eliminację , tylko żeby wiedzieć co eliminować trzeba mieć schemat wtedy dużo prościej i szybciej lub idzie się po kabelkach, po kolei.Nie ukrywam że doświadczenie w tego rodzaju "śledztwach" jest istotne łatwo coś przeoczyć. |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 12:15
|
|
|
| Srebrny napisał/a: | | O włączeniu i wyłączeniu wentylatora klimatyzacji "decyduje" czujnik ciśnieniowy umieszczony w pobliżu osuszacza |
Stawiał bym na ten czujnik który znajduje się na osuszaczu mniałem to samo |
|
|
|
 |
skuter [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 13:34
|
|
|
| ten osuszacz to jest taka czarna "tuba" i z boku ma wkręcony czujnik??jeżeli wyciagne wtyczke od czujnika wentylator powinien stanąć???no i jak sprawdzic czy klima jest nabita,w tej tubie jest takie szklane oczko tylko nie wiem na co patrzec,czy powinno mieć to jakiś kolor czy co??możecie wytłumaczyc |
|
|
|
 |
skuter [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 14:47
|
|
|
| a wiec tak wyciagłem ta wtyczke od tego czujnika a wiatrak dalej zapiepsza,właczam klime i nic sie nie dzieje,przekrecam włacznik wentylatora na obieg wewnetrzny,kiedy silnik jest wyłączony ale tylko na właczonym zapłonie i słysze jak jakis przekażnik "tyk-tyk"wyłaczam wentylator to sie wyłacza przekrecam na I bieg wentylatora i znowu "tyk-tyk"odkrecałem ten czarny koreczek i nacisłem to słyszałem "syk"ale niezbyt wielkie cisnienie tam panowało po nacisnieciu.odłaczyłem nawet wtyczke od tego przekażnika na podszybiu obok akumulatora a wiatrak nadal szalał??..ja nie wiem czy to jakies zwarcie czy co??..wyciagłem bezpiecznik od tego wentylatora no i na tym sie zakończyło. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 14:49
|
|
|
| jak robi pyk pyk to masz coś nie tak z klimą. Sądząc po niewielkim ciśnieniu to pewnie w zasadzie nie masz czynnika i dlatego klima pyka sobie, pewnie diodka od klimy mruga zamiast świecić. |
|
|
|
 |
skuter [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 14:53
|
|
|
| Struna, własnie że nie jak włacze ten przycisk to zielone swiatełko cały czas sie pali.ale to ze sobie pyka to nic ale dlaczego zapiepsza ten wentylator??? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 15:02
|
|
|
inna sprawa, że jak jest zimno to klima się nie załączy - bo i po co |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |2 Lut 2006|, 2006 17:22
|
|
|
| skuter napisał/a: | | chyba nie bardzo kumasz jak wyglada klima i wentylator chłodnicy w 93r |
kumam bardzo dobrze, inonie spojzalem ze to 2.9 na wiskozie a nie 2.0 DOHC
Tak czy siak wentyl od klimy rusza na 1 wszy ogien, nawet jak klima wyłaczona.
[ Dodano: 2006-02-02, 17:26 ]
jesli silnik zimny a wentylator chodzi to niestety albo skrzynka bezpiecznikow, albo zwarciena koryms przekażniku ( zespawanie ) |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
|
|