|
BLOS + BRC 140kW w Wielorybie 2.0 16V - relacja i problemy |
| Autor |
Wiadomość |
blizniak [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 00:41
|
|
|
Dokładnie tak jak powiedział Sebastian_UK w 16 zaworowych jest to troszke trudniej ustawić ale życze powodzenia. Dodam że moje wyniki w spalaniu dotyczą silnika z olbrzymim przebiegiem ale jeszcze się kręci |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 10:58
|
|
|
Witam kolegow.
Juz za 2 dni bedzie znane spalnie z blosikiem ustwionym na okolo 4 obroty.
Wczoraj obserwowalem zbiornik i wg mnie nie spali wiecej niz jakies 15l/100km.
Pozyjemy, zobaczymy:) Ja mam jednak kolejne pytanko o regulacje blosa.
Otoz, czy regulujac wolne obroty w blosie (wykrecajac wewnatrza, dluga srube
do konca) zmieni sie takze spalanie? U mnie sytuacja wyglada tak, ze
by ustawic wolne obroty na przyzwoitym poziomie (rowna praca silnika na jalowych, nic nie szarpie),
wystarczylo popuscic ta srube o jakis obrot wzgledem pierwszego ustawienia
(na nowym parowniku). Zauwazylem jednak, iz wykrecajac ta srube
praktycznie do konca - praca silnika nie ulega zmianie.
Jaki ma wiec wplyw calkowite wykrecenie tej sruby?
Analogiczne pytanie tyczy sie duzej sruby regulujacej ilosc gazu
dostarczanego do blosa. Czy odkrecajac ja coraz bardziej silnik bedzie
pobieral coraz to wieksze ilosci gazu? A moze w pewnym momencie zaspokoi sie pewna dawka,
ktora maksymalnie moze strawic i dalsze popuszczanie nie wplynie juz na wieksze spalanie? Jak to tak naprawde wyglada?
Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi. |
|
|
|
 |
blizniak [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 12:42
|
|
|
Co do regulacji w teorii to jest tak że blos działa tak jak gażnik i ta śruba wewnętrzna jest połączona kanałem ktury omija przepustnice i podaje skład mieszanki do silnika niezależnie do membrany ktura unosi przepustnice generalnie właśnie ta mała śrubka jest odpowiedzialna za skład mieszanki na wolnych obrotach.Zbudowana jest na zasadzie stozka i niewielki ruch puszcza gaz.to jest teoria. Jak chcesz to prześle ci schemat blosa to sobie zobaczysz. właśnie jade dziśaj troche podregulować blosa na analizator bo bawiłem się śrubkami
Człowiek jest niecierpliwy |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 13:43
|
|
|
| blizniak napisał/a: | | właśnie jade dziśaj troche podregulować blosa na analizator bo bawiłem się śrubkami |
powiedz mi gdzie w wwie masz normalnych gazownikow bo nie mam gdzie jezdzic ?? |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
blizniak [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 14:32
|
|
|
Więc mam na brudnie znajomego gazownika i jak musze coś ustawić to jade do niego i mam dostęp do analizatora i kręce śrubkami trening czyni mistrza.Jak niemasz gdzie to zadzwoń do mnie to się podjedzie i zobaczymy co da się zrobić.
508642236 |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |19 Sty 2006|, 2006 14:33
|
|
|
| na pewno bede dzwonil- reszta na PW- dziekuje |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Sty 2006|, 2006 13:43
|
|
|
Chcialbym odswiezyc drugiego posta od gory (2006-01-19, 10:58).
Wciaz nurtuja mnie takowe pytanka i mam nadzieje, iz ktos podzieli sie ze mna fachowa wiedza;)
pozdrawiam,
Sebastian |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 13:31
|
|
|
| będzie miało wpływ na spalanie bo jak sobie za bardzo wzbogacisz mieszankę na jałowych to będzie przepal duży - więc tak naprawdę trzeba ustawić dobrze. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Sty 2006|, 2006 20:13
|
|
|
OK, wiec okrecenie jalowych spowoduje wiekszy przepal. A co z "duza" sruba regulujaca dawke gazu? Czy jak ta srube wykrece na max to mieszanka bedzie rowniez za wysoka? Nie wiem juz czy powinienem regulowac dawke jalowymi czy da grubsza sruba. Moze ktos wyjasni mi to w lopatologiczny sposob? Bylbym wdzieczny.
Aktualnie ustawilem dawke: niespelnia 2 obroty "duzej sruby" i jalowe ustawione tak, by silnik chodzil dosc rowno. Efekt - chodzi w miare ok, jednak brakuje troche dynamiki wzgledem poprzedniego ustawienia (4 obroty grubej sruby). Wtedy spalanie wyszlo 14l/100 przy jezdzie mieszanej miasto/trasa. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |24 Sty 2006|, 2006 15:33
|
|
|
| Sebastian_UK, weź sobie manuala do blos-a ściągnij po polskiemu - jest w dziale FAQ i poczytaj, dosyć łopatologicznie to tłumaczyliśmy z Maup-em |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 17:38
|
|
|
Hej.
Wracam do tematu. Manuala dokladnie przestudiowalem, lecz szczerze mowiac wciaz drecza mnie podobne mysli. Moze zapytam jeszcze o inna rzecz, czyli o trzecia, skosna srubke. Jest to standardowe otwarcie przepustnicy, czyz tak? Jednak do czego to tak naprawde sluzy i jakie ma znaczenie? Poki co nie ruszalem tego jeszcze.
Odnosnie kolejnej regulacji - przy blosie ustawionym na okolo 3,6 obrotu (M10) spalanie wynioslo 16l/100 w miescie ... sporo.
Obecnie podkrecilem M10 na okolo 4,7 obrotu jedoczesnie skrecajac M11 do srodka. Im wiecej popuszcze M10 tym wiecej moge skrecic M11 ... czy tak wlasnie ma byc?
Zobacze za kilka dni jak tym razem wypadnie spalanie. Silnik pracuje teraz nieco kulturalniej, lecz przyspieszenie bywalo juz lepsze.
pozdrowka, Sebastian |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 17:56
|
|
|
ta skośna może być używana przy silnikach gaźnikowych gdzie podciśnienie jest mniejsze oraz przy przepływimierzach klapkowych - u Ciebie nie ma potrzeby ruszania jej - ma być wyzerowana ( czyli przepustnica blos-a ma opadać całkiem )
Ale po co kręcisz M11 - przecież ona jest do ustalenia skłądu mieszanki dla obrotów jałowych - podepnij się do sondy lambda i ustaw tak jak trzeba. |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 18:01
|
|
|
a podpowiesz mi jak to zrobic?
[ Dodano: 2006-02-21, 18:02 ]
a ta skosna ... w sumie to nie wiem jak ona jest u mnie ustawiona. Powinienem ja do konca wykrecic? Jesli jest wkrecona to ma to jakis wplyw na spalanie badz dynamike? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 18:03
|
|
|
| wpinasz się miernikiem pomiędzy masę aku a sygnałowy kabel sondy ( czarny ) i na wolnych obrotach ustawiasz M11 tak, żeby miernik pokazywał jak najbliżej 1V, jak już to ustawisz to wkręcasz silnik na jakieś 2500-3000 rpm i ustawiasz M10 żeby też było w pobliżu 1V i tyle. Potem jeszcze tylko weryfikujesz, czy się na jałowych nie zmieniło - jak coś to korekta i powinno być git. |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |21 Lut 2006|, 2006 18:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Lut 2006|, 2006 18:33
|
|
|
Dzieki za opis:) Jak tylko zrobi sie cieplej, podepne sie pod samochodem do sondy;) Moglbys jeszcze napisac gdzie najlepiej (w poblizu sondy) podpiac sie do masy? A moze moznaby wpiac sie w drugi kabel sondy?
Czy napiecie powinno sie zmieniac czy raczej powinno stale wskazywac wartosc jak najblizsza 1V? |
|
|
|
 |
|
|