|
BLOS + BRC 140kW w Wielorybie 2.0 16V - relacja i problemy |
| Autor |
Wiadomość |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 13:48
|
|
|
Pewnie i sa, lecz tutaj o blosie za wiele ludzie nie slyszeli. Sprobuje jednak i tam, trafna uwaga. Mimo wszystko jesli ktos mialby jakas sensowna mysl to bede bardzo wdzieczny |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 14:50
|
|
|
Sebastian, a która śrubka na BLOSie jest według ciebie ta od wolnych obrotów??
Bo jak myślisz o tej pod skosem, z czerwonym łebkiem to ona tylko podpiera przegrodę i ma zastosowanie w sytuacjach awaryjnych. |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 15:53
|
|
|
Hej. Blosa jeszcze nie regulowalem. Krecilem jedynie srobka na parowniku, ale zadnych zmian w pracy na jalowych nie odczulem.
Z kolei w blosie mam zamiar pokrecic mala i duza srubka u dolu.
Wiem, ze tej skosnej nie powinno sie ruszac
Jednak ktos napisal o drugiej srubie na parowniku.
Czy orientujecie sie czy jest tam jakas druga srubka i jak nalezy sie z nia obchodzic? Ja wizualnie jej nie widze, ale to pewnie przez sposob montazu parownika. |
|
|
|
 |
remi [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sty 2006|, 2006 17:41
|
|
|
| nie kazde parowniki maja niektore maja to ustawione na stale i nie trzeba regulowac obrotow |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 18:16
|
|
|
| moim zdaniem w tej konfiguracji nie będzie ci jeżdził dobrze. musisz założyć 2 blosy oddzielnie na każdą z przepustnic. ten silniczek nie lubi takich rozwiązań jak zrobiłeś. droga do poszczególnych cylindrów jest różna i o ile pracuje na benzynie to wtrysk sekwencyjny radzi sobie. w tym przypadku zasysa już mieszankę gazo-powietrzną i ta właśnie różnica w długości kanałów ssących jest problemem. przecież nawet przy zwykłej instalce gazowej II generacji musisz przydławiać ilość gazu na I przepustnicy, inaczej chodzi kulawo, nie pali na wszystkie cylindry przy akceleracji itp. |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |15 Sty 2006|, 2006 21:51
|
|
|
| a jak wytlumaczyc to ze chodzil dobrze ? |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 13:59
|
|
|
na parowniku wolnych w BLOS-ie się nie ustawia tylko na blos-ie. NA parowniku sobie ustawiasz jakby max dawkę gazu - a ile gazu będzie brał to już przepływ powietrza i sam blos zadecyduje.
Natomiast co najważniejsze - moim zdaniem ten niby trójnik ( bo ciężko to trójnikiem nazwać ) stanowi poważny problem. Zawirowania i nierównomierne podawanie mieszanki jak na mój gust wprowadza do układu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 14:13
|
|
|
Witam kolegów
Wczoraj zabralem sie za regulacje gazu i rozpoczalem wlasnie od blosa.
Juz na poczatku poprawe pracy silnika na wolnych obrotach przyniosla regulacja na blosie. Nastepnie odkrecalem/dokrecalem sruga srube (10) decydujaca o ilosci dostarczanego gazu. Ogolnie regulacja skonczyla sie na ustawieniu wolnych obrotow na blosie, oraz na odkreceniu kurka gazu rowniez w blosie.
Parownika nawet nie dotknalem. Efekt ... nie jest to jeszcze dokladnie to co na benzynie, lecz brakuje juz naprawde niewiele, a przy ruszaniu zdarzylo mi sie kilka razy przypalic przypadkowo gumy. Wyglada wiec na to, iz faktycznie problemem bylo ulozenie sie membram parownika. Mysle, ze odkrecajac jeszcze troszke kurek gazu na blosie, samochod nabralby jeszcze dynamiki. Obawiam sie jednak o spalanie;)
Poki co zostawie tak jak jest (kurek gazu odkrecony o jakies 4 obroty).
Pod koniec tygodnia tankowanie i zdam relacje jak wyszlo spalanie.
A co do trojnika to faktycznie ... niezbyt ciekawie zostalo to wykonane.
Poki co jednak samochod jezdzi naprawde ok i interesuje mnie teraz jedynie spalanie.
Jesli bedzie dosc niskie, popuszcze jeszcze troszke kurek gazu w blosie.
Ciag dalszy relacji nastapi
pozdrowionka,
Sebastian |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 15:01
|
|
|
brawooooooo
teraz czekamy na relacje ze spalania
pozdrawiam
waski |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 15:02
|
|
|
| ja bym sie tego obawial, ale badzmy dobrej mysli |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 15:15
|
|
|
| ja też (4 obroty!) ale moze starczy gazu do konca tygodnia |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 15:50
|
|
|
Zobaczymy jak to bedzie ze spalaniem;)
Powinienem sie obawiac 4 obrotow?
Na mniejszej ilosci gazu samochod nie przyspieszal za dobrze.
Czyzby wiec blos okazal sie w moim przypadku rozwiazaniem gorszym od krokowki ?
Nie ma co chyba teraz spekulowac. Zobacze jak wyjdzie pierwsze tankowanie. Na myslenie przyjdzie jeszcze czas. |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 15:54
|
|
|
| Sebastian_UK napisał/a: | | Czyzby wiec blos okazal sie w moim przypadku rozwiazaniem gorszym od krokowki ? |
tego nie kumam ??
nie ma co spekulowac- zobaczymy jak wyjdzie i wtedy bedziemy myslec co i jak dalej |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
blizniak [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sty 2006|, 2006 23:56
|
|
|
Witam dożuce pare słuw od siebie
Jestem posiadaczem blosa od stycznia kturego kupiłem sobie we włoszech!!!.
Żeby było jasne sorupka 2.0dohc.
Co do spalania, z moich krutkich doświadczeń wynika że spalanie na trasie spadło i pali ok 10.5 litra przy jezdzie 120 130 na godzine na 100km a w miescie pali ok 13 na 100 co jest chyba całkiem przyzwoite co mnie bardzo ucieszyło.
Co do regulacij polecam wizyte u jakiegoś gazownika i wyregulowanie skałdu miezanki tak aby co było około 0.5 1.0 w kazdym razie kopa ma i spalanie ok. Co do regulacij spalin robiłem to sam i jeszcze trzeba to dopracować ale osiągi i tak są suuper. |
|
|
|
 |
Sebastian_UK [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sty 2006|, 2006 00:34
|
|
|
wiec ja tylko dopowiem, ze w drugiej skorupce (przejsciowka 1992, 2.0 DOHC) bez blosika palil rowno 10l/100 w trasie (gazu) i max 12 w miescie. Po zalozeniu blosa (zakladalismy w obu skorupkach), spalanie na trasie (PL-UK) wynioslo srednio 9,5 litra na 100km. Dane z jazdy miejskiej nie sa jeszcze znane.
Da sie wiec zejsc jeszcze nizej w tych silnikach.
Poprzednia skorupka, ktora niestety ktos podprowadzil z osiedlowego parkingu (jeszcze w PL ... 1993, 2.0 DOHC) palila w trasie rowniez rowno 10l/100 (podroz do Wloch i do Szwecji). Miasto 11l/100.
Zycze owocnych regulacji, gdyz na zwyklym 2.0 8V da sie zejsc ze spalaniem do rozsadnych granic. W 2.0 16V zawsze bedzie to troszke wiecej. |
|
|
|
 |
|
|