|
Zakrycie chłodnicy na zimę... |
| Autor |
Wiadomość |
Naimad [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2005|, 2005 18:03
|
|
|
No ja się nieznam na tym ale logiczne to Wegus ma rację nie jest ważne czy płyn chłodzący (w tym przypadku powinien się nazywać grzejący ) przepływa przez nagrzewnicę tylko czy przepływa przez nią czynnik chłodzący czyli powietrze - wyłączenie dmuchawy ( czy też włączenie jej tylko trochę na szybę ) zmniejsza straty temp. co powoduje szybsze nagrzanie silnika a jak już piecyk się rozbuja to nawet puszczanie wentylatora na maksa i maks gorące powietrze go nie ochłodzą , a z czysto użytkowego punktu widzenia to czy jest sens katować się silnym strumieniem zimnego powietrza Zwłaszcza z rana kiedy człowiek pamięta jeszcze ciepłą kołderkę
pozdro |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Gru 2005|, 2005 18:44
|
|
|
ja dzisiaj w korku w gdansku ratowalem swoja glowice nagrzewnica i wiatrakiem. ogrzewanie na maxa wiatrak na 3 i otwarte okna. wskaznik opadl o jakies 3 mm. musze zrobic to reczne wlaczanie bo w to samoistne wlaczanie to nie wierze.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |14 Gru 2005|, 2005 18:48
|
|
|
Nie będę tłumaczył, zakres użytkowych obrotów dla silnika najzdrowszych od 2-2,5 tys. do czerwonego pola.
Prawidłowe smarowanie/chłodzenie silnika odbywa się właśnie najlepiej w w/w zakresie. Poniżej i powyżej to przemęczanie, co nie znaczy, ze nie pojedzie. Ale silnik od rzeźnika lepszy niż od "dziadka", zawsze tak było. I każdy zdrowy mechanik tak powie. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |14 Gru 2005|, 2005 19:02
|
|
|
| jak miales juz pod czerwonym to cos nie tak masz |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
Anthrax [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 10:04
|
|
|
Jeżdziłem na gazie dłuuuugo i nie spotkałem się z opinią że reduktor pobiera jakąś większą cześć ciepła i przez to nie ma pełnego ogrzewania, czy tam należaloby zasłonić chłodnice itp.
Coś chyba masz nie tak, Damian.
Pamiętajcie że istnieje coś takiego jak termostat i on puszcza tylko tyle zimnego płynu ile trzeba, temp płynu w chłodnicy i samo jej chłodzenie nic nie powinny zmieniać on sobie weźmie tyle zimnego ile trzeba żeby trzymać temp w normie.
btw:
Climatronic nie pozwala żeby lodówa leciała na kierowcę i dopóki się płyn nodpowiednio nie nagrzeje nie puszcza całej pary na wiatraku, tyklko delikatnie dmucha, co ciekawe od razu leciutkie ciepełko leci praktycznie już po 1 km.
Tylko mnie męcza 2 sprawy:
1 to parowanie szyb straszliwe mimo właczonych nawiewów, nowego filtra pyłkowego itp, może to osuszacz nie działą jak należy ale czy to jest możłiwe (a/c na klimatronicu właczone non stop, jak fabryka kazała)
2. intensywne dmuchanie przez środkowe nawiewy mimo pokrętła nastawionego na szybę. Wiem że tam zawsze trochę dmucha ale coś umnie chyb anie tak, bo więcej czuję ja na pysku niż szyba na sobie, przez co odparowanie jej zajmuje wieki, chyba że ręcznie pozamykam wszytkie 4 nawiewy z konsoli, też tak macie? |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 10:31
|
|
|
| Anthrax napisał/a: | Jeżdziłem na gazie dłuuuugo i nie spotkałem się z opinią że reduktor pobiera jakąś większą cześć ciepła i przez to nie ma pełnego ogrzewania, czy tam należaloby zasłonić chłodnice itp.
Coś chyba masz nie tak, Damian.[...]
1 to parowanie szyb straszliwe mimo właczonych nawiewów, nowego filtra pyłkowego itp, może to osuszacz nie działą jak należy ale czy to jest możłiwe (a/c na klimatronicu właczone non stop, jak fabryka kazała)
2. intensywne dmuchanie przez środkowe nawiewy mimo pokrętła nastawionego na szybę. Wiem że tam zawsze trochę dmucha ale coś umnie chyb anie tak, bo więcej czuję ja na pysku niż szyba na sobie, przez co odparowanie jej zajmuje wieki, chyba że ręcznie pozamykam wszytkie 4 nawiewy z konsoli, też tak macie? |
Sam zakładałem LPG i potwierdzam, parownik 140kW wpięty w szereg z nagrzewnicą wyraźnie odbiera ciepło ogrzewaniu i zwalnia porces nagrzewania silnika, niedużo, ale dostrzegalnie.
Co do parowania straszliwego, to coś nie tak musi być z klimą albo wymiennikiem, należałoby sprawdzić.
Co do nawiewów konsoli, to w Scorpio są 'na wprost', niezależne od tego jak ustawisz suwak w Mk1 czy klimatronik, ten typ tak ma, jak się chce mieć więcej na szybę czy na nogi, to trzeba zamykać te na listwie. Ja jeżdżę tak - teraz nawiew 90% 'na nogi' i leciutko na szybę, na listwie wszystko zamknięte, skrajne na lusterka dmuchają. W lecie środek otwarty na maksa w górę, żeby klima nikomu nie dmuchała w nos czy po nogach, tylko środkiem. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 12:01
|
|
|
Z parowaniem - jak pzy klimie paruje to cos z klima chyba nie tak
Z nawiewami - musze sprawdzic u siebie ale jesli dobrze pamietam to jak skierujesz na szybe to dmucha tylko na szybe - moze masz cos nie tak z silniczkami kierujacymi klapkami albo blokuja sie klapki i nie domykaja |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 12:07
|
|
|
| Jak pozamykasz klapki na listwie to dmucha na szybe, tak jak Boni pisze |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 12:17
|
|
|
| nie wiem, nie pamietam czy klimatronik nie zamyka calkiem |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 16:47
|
|
|
| może masz zatarte cięgno od zamkniętego obiegu i cały czas jest obieg zamknięty - wtedy szyby bardzo parują. Inna sprawa to może dywaniki wilgotne i przy podgrzewaniu zaczyna się sauna robić - już się raz spotkałem z takim efektem w Corsie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 19:06
|
|
|
| O, właśnie - jedyny raz kiedy nijak nie mogłem "odparować" szyb, to był w OHCu - parę dni nie jarzyłem co jest grane, po czym żona zorientowała się że coś ten jej dywanik coraz bardziej mokry zamiast suchy - nagrzewnica minimalnie puściła płyn na stonę pasażera, w naczynku prawie nie ubywało, a w samochodzie łaźnia. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 19:26
|
|
|
| Anthrax napisał/a: | | nie spotkałem się z opinią że reduktor pobiera jakąś większą cześć ciepła |
Przestań konwersować u manicur-zystki. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |15 Gru 2005|, 2005 20:04
|
|
|
no fakt jak nagrzewnica puszcza nawet lekko to kaplica sauna sie robi, albo łażnia parowa. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |9 Sty 2006|, 2006 00:06
|
|
|
| a parownik zabiera cieplo jak sie jedzie na benzynce ? |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
rpio [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Sty 2006|, 2006 07:48
|
|
|