$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - wskazanie ilosci lpg na wskazniku benzyny
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wskazanie ilosci lpg na wskazniku benzyny
Autor Wiadomość
Matth
[Usunięty]

Wysłany: |29 Lis 2005|, 2005 20:11   

hehe koncepcja wycieraczek, ktore przelanczaja sie w tryb czasowy na postoju to swietna rzecz.. zwykle jak jedziesz po miescie w deszczu to caly czas dajesz non stop bo auta jadace z przodu daja na szybe szlam z drogi no i z gory sie leje czesto niekiepsko.. no i czerwone stajesz i co nagle masz "hhrrrrrrr" bo wytarly do sucha szybke :/ a tak powoli same co jakis czas przecieraja szybke ruszasz i znowu zapierdzielaja:) wujas ma to w BMW 730 fajna sprawa..
a co do pomiaru napelnienia zbiornika LPG to hmm ja mialem najpier miarke z kontrolkami ale ulamal sie plywak i wymienili mi caly zawor z plywakiem na jakis inny i juz nie mam pomiaru:( teraz tylko rezerwa albo pelny.. (ten z odczytem pojemnosci kosztowal o 200zl wiecej :shock: ) i gosc cos mowil ze to mierzy jak sonar.. ale watpie troche w kazdym razie pomiar jest bardzo niedokladny tak czy inaczej i nawet te diody pokazywaly dziwnie byly 4.. pierwsza gasla po przejechaniu ok. 100km druga po 70km trzecia po 50km a czwarta to w sumie rezerwa + troszke.. ciekawe jak te Wasze technologie by pokazywaly jezeli wogole... bo jak producent tego nie robi to chyba nie jest to takie proste..

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |29 Lis 2005|, 2005 20:20   

Boni, jako fachman od tych klocków... powiedz mi kolego jak wygląda sprawa ciśnienia w butli ?... zmiennia sie jakoś liniowo w funcji ilości LPG ?
Pytam, bo mam ciekawy pomysł...

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |29 Lis 2005|, 2005 20:32   

nawiercic i wstawic manometr i zrobic wskazowke na desce :D

Adam_2000 

Wysłany: |29 Lis 2005|, 2005 20:42   

Nieee... raczej coś takiego -->

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |29 Lis 2005|, 2005 20:47   

Matth, jak producent czegoś nie robi, to nie znaczy że to łatwe czy trudne, to znaczy że mu się nie opłaci :wink: Sonaru to raczej nikt za dwie stówy nie założy, pozostają rozwiązania z transoptorami albo kontaktronami na wkazówce. Próbowałem kontaktrony, ale mam w złomie tylko duże, i jak się nawet jeden taki założy, to zamiast magnesik na wskazówce go włączyć, to kontrakton przyciąga i hamuje wskazówkę :lol: Z transoptorami można zrobić bardzo dokładnie i niedrogo, ale sporo elektroniki trzeba wystrugać, a ja leniwy jestem i czasu nie mam.
Co do ciśnienia (to było chyba na fizyce w podstawówce :) ) - równanie stanu to p1*V1/T1=p2*V2/T2. Rozumiem że chcesz zmierzyć zmianę objętości, delta V, czyli V1-V2, mierząc ciśnienia p1 i p2. Z równania wynika że musisz mierzyć (i to dość dokładnie) także temperatury T1 i T2, i wszystko jest ogólnie nieliniowe. Odpowiedni pomiar temp. to jeszcze pikuś, ale dokładny pomiar ciśnienia to kosztuje dość słono... To tyle teorii, a z praktyki, przy napełnianiu i opróżnianiu zbiornika dochodzą poprawki na przemiany stanu (skraplanie i parowanie), czyli dodatkowe zmiany temperatury i ciśnienia, przy napełnianiu to powiedzmy, do opanowania, ale przy opróżnianiu (a przecież o to nam chodzi), to mam wrażenie, że bez mikrokontrolera nie do opanowania.
A dodatkowo - LPG to mieszanina gazów, i z tego są dodatkowe atrakcje, szczególnie z butanem.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 02:43   

o odpalaniu zdalnym myslalem, chwilowo porzuciłem ale kto wie...

[ Dodano: 2005-11-30, 02:44 ]
a aptent z wycieraczkami to i p206 ma(z ta zaleznoscia od szybkosci)
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Damian_Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 10:04   

Adam_2000 napisał/a:
...Lock on Go, który rygluje drzwi po przekroczeniu 10km/h i alarmujący o przekroczeniu 60/h i 120/h.

Układ pobiera dane z VSS-a. Po małych modyfikacjach można go zastosować do sterowania wycieraczkami w funkcji prędkości :
0-10 - praca przerywana
11-60 - praca ciągła - normalna
pow 60/h - praca ciągła - szybka.

Adamie a mozesz mi powiedziec czy jesli standardowo nie mam sterowania szybkoscia wycieraczek to takie cuda pojdzie zalozyc ??
Jeszcze chcialbym zauwazyc ze tam jest jakis mikroprocesor ktory trzeba zaprogramowac.
W sumie to zaden problem a wrecz odwrotnie duzy plus bo mozna niezle pokombinowac.

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego ukladu, po przekroczeniu 10km/h drzwi sa ryglowane a w jaki sposob sa otwierane ? Po wylaczeniu zaplonu ? Bo jesli zabralbym sie za to to nie widzi mi sie takie rozwiazanie abym musial recznie odryglowac drzwi.

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 11:14   

no moze analogiczie przy zejsciu ponizej 10km/h sie otwieraja...

Adam_2000 

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 11:15   

Damian_Lisu napisał/a:
Adamie a mozesz mi powiedziec czy jesli standardowo nie mam sterowania szybkoscia wycieraczek to takie cuda pojdzie zalozyc ??

Ale masz 3 rodzaje pracy - szybki, wolny, przerywany.... więc nie ma problemu :)

Damian_Lisu napisał/a:
Jeszcze chcialbym zauwazyc ze tam jest jakis mikroprocesor ktory trzeba zaprogramowac.
W sumie to zaden problem a wrecz odwrotnie duzy plus bo mozna niezle pokombinowac

No i właśnie o to chodzi :) ... do tego jest jeszcze program na PC do konfiguracji ustrojstwa przez RS-a.

Damian_Lisu napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego ukladu, po przekroczeniu 10km/h drzwi sa ryglowane a w jaki sposob sa otwierane ? Po wylaczeniu zaplonu ? Bo jesli zabralbym sie za to to nie widzi mi sie takie rozwiazanie abym musial recznie odryglowac drzwi.

To sie własnie programuje :) .... np. po spadku prędkości poniżej 10/h.

Damian_Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 13:01   

Cytat:
No i właśnie o to chodzi Smile ... do tego jest jeszcze program na PC do konfiguracji ustrojstwa przez RS-a.

tutaj mam maly dylemat bo w sumie mam willema a on pracuje pod lpt a nie rs, program zassalem juz dawno ale jakos nie mialem czazasu zajac sie tym. Teraz jest troche wolnego i poszukuje dla siebie zajecia :)

Cytat:
To sie własnie programuje Smile .... np. po spadku prędkości poniżej 10/h.

Tutaj mi sie to nie podoba bo jazda po miescie wiaze sie z ciaglym otwieraniem i zamykaniem co moze byc uciazliwe.
Widzialem kiedys cos podobnego w profesjonalnym alarmie i spotkalem u kolesia ktory w oplu takie cos sam zmajstrowal na zasadzie takiej ze gdy silnik jest uruchomiony pierwsze nacisniecie pedalu stop powoduje ryglowanie zamkow w wylaczenie zaplonu odryglowanie.
Ten sposob jest wg mnie dobry bo i na swiatlach jak stoisz to samochod jest zaryglowany i nikt nie otworzy ci drzwi.

I jeszcze jedno na stronie http://www.fordscorpio.co.uk/doorlock.htm nie ma wzmianki o konfiguracji odryglowania drzwi, jest tylko opcja, jesli dobrze rozumie, otworz po zatrzymaniu

Adam_2000 

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 13:14   

Mój alarm też ma taką opcję LOC-on-Go, ale wyłączyłem to w cholerę :)
Natomiast a'propos tego układziku, to ja chcę go wykorzystać tylko do sterowania wycieraczkami ;)

Odpowiedz do tematu