|
Pomoc przy kupnie scorpio - Gniezno |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr

Auto: daimler 88 + e46 compact
|
Wysłany: |8 Mar 2015|, 2015 09:56
|
|
|
jest duża różnica pomiędzy małym TUV a duży W dużym od grubości lakieru po sprężanie silnika wszystko co możliwe trzepane kosztuje 140 Euro . I masz czarno na białym .
Czasami warto parę groszy dorzucić i wiedzieć co kupuję od "Turka" -jeśli sprzedający nie godzi się na taki przegląd to odpowiedź mamy gotową |
_________________ Podwładny winien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak by swoim pojmowaniem sprawy nie peszył przełożonego |
|
|
|
 |
aviator

Auto: nie scorpio, nie ford; śmigło gwiazda i jazda
|
Wysłany: |8 Mar 2015|, 2015 10:21
|
|
|
| Spoko, pod warunkiem, ze TUV nie był juz zrobiony przez handlarza. Unika się aut, które na dzień dobry są bez gwarancji handlarza i na export, no chyba ze wiesz co bierzesz i sam sobie zrobisz. |
_________________ BMW i3, Mercedes Pilote Explorateur |
|
|
|
 |
Piotr

Auto: daimler 88 + e46 compact
|
Wysłany: |8 Mar 2015|, 2015 10:28
|
|
|
jeśli sprzedający ma czyste sumienie wyrazi mi zgodę żebym zrobił sobie nowy duży TUV a jeśli nie to żegnam go ozięble z odrobiną pogardy |
_________________ Podwładny winien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, tak by swoim pojmowaniem sprawy nie peszył przełożonego |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

Auto: Foguar
|
Wysłany: |8 Mar 2015|, 2015 11:42
|
|
|
| gt500 napisał/a: | | Rozumiem że albo zapomniałeś co pisałeś wcześniej albo traktujesz każdy post jak coś innego |
nie rozumiesz, wybiórczo czytasz/widzisz/cytujesz tylko to co chcesz, jak baba.
| gt500 napisał/a: | | Wysuwasz teorie |
to nie są teorie, to moje doświadczenia. I nikogo nie przekonuje do kierowania się tymi zasadami. Mi się sprawdzają. Czy można kupić fajne i w dobrej cenie auto od handlarza/komisu? Jasne, że tak. Czy można kupić okazyjnie auto od kogoś, kto odsprzedaje po 3 miesiącach użytkowania? Oczywiście. Tylko jakie jest tego prawdopodobieństwo. |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
Black Betty 90' 2.0 DOHC sedan
Taunus 82' 1.6 w automacie
------------------- |
|
|
|
 |
gt500

Auto: '94 2.0 16v sedan
|
Wysłany: |8 Mar 2015|, 2015 21:30
|
|
|
Krzyhoo nie chce mi się tutaj dyskutować ale jesteś politykiem ?? Napisałeś swoje zdanie ja napisałem swoje na ten temat czyli 3 letnie auta i Ty to skomentowałeś na zasadzie " Słabo, Na co liczysz, że kupujesz auto po remoncie/serwisie a właścicielowi znudziło się auto i odda okazyjnie?"
A na koniec piszesz "nie rozumiesz, wybiórczo czytasz/widzisz/cytujesz tylko to co chcesz, jak baba. "
Więc do niczego nie przekonujesz ale każde inne zdanie jest ble i zaraz strasznie ciskasz z takimi głupimi komentarzami. |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

|
Wysłany: |9 Mar 2015|, 2015 13:18
|
|
|
e tam, źle mnie odbierasz Może jakbym dodał buźkę (jak teraz) to byś odczytał inaczej. Luzik chłopie.
A wracając do tematu: kupowanie z komisu/od handlarza jest po prostu obarczone większą szansą na niespodziewane/dodatkowe koszty. Celem handlarza jest zarobić więc nie będzie w auto inwestował tak jakby robił auto dla siebie. Blachę zrobi tak żeby ładnie wyglądała a już w tyłku ma zabezpieczenie żeby za rok nie gniła. Uszkodzoną sprężynę wymieni tylko jedną i to na używaną itp. itd.
Szukanie dobrego auta w komisie to jak szukanie fajnej laski w klubie dla gejów - szansę masz ale większą na ból dupska |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
------------------- |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |10 Mar 2015|, 2015 14:57
|
|
|
| tylko tyle, że jak w komisie cie walną, to masz rok (albo nawet dwa lata, jak nieuczciwy komis i nie poinformuje cię o rocznej gwarancji), a od prywatnego masz tylko dwa tygodnie na to. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

|
Wysłany: |10 Mar 2015|, 2015 16:26
|
|
|
| bingo, chyba się walnąłeś, 2 tygodnie na co? Na zgłoszenie wady od dnia zakupu? Podeprzesz to jakimś art., który rozdziela czas odpowiedzialności z tytułu wad podmiotu gospodarczego i osoby fizycznej? |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
------------------- |
|
|
|
 |
qhen

Auto: Toyota Avensis 2.0 D4D. 2015r/MK3 2.0 dohc
|
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |11 Mar 2015|, 2015 13:19
|
|
|
kodeks cywilny, no i warto pamiętać, że zapis w umowie, że "zapoznałem się ze stanem samochodu i nie wnoszę żadnych uwag" nie ma mocy prawnej do wad ukrytych.
[ Dodano: |11 Mar 2015|, 2015 13:22 ]
| qhen napisał/a: | | poczytaj rózne fora zapomnij o 2 tygodniach. | - komis wie, że daje gwarancję, osoba prywatna najczęściej nie wie i myśli, że jak samochód wyjechał z jej podwórka, to ma kłopot z głowy. No i kupujący też tak myśli. No i raczej rzadko sprawy nie kończą się sądem, to druga strona medalu. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
|
Wysłany: |11 Mar 2015|, 2015 14:57
|
|
|
| bingo napisał/a: | | kodeks cywilny, no i warto pamiętać, że zapis w umowie, że "zapoznałem się ze stanem samochodu i nie wnoszę żadnych uwag" nie ma mocy prawnej do wad ukrytych. |
Z jednej strony tak. Z drugiej - i tak się sprawa opiera zazwyczaj o sąd, bo sprzedający nie ma świadomości o swojej odpowiedzialności, proces jest kontradyktoryjny (czyli wnoszący dowodzi), więc trzeba rzeczoznawcę...
Z drugiej strony kupujący też często przeginają. To, że w nastoletnim aucie wystąpi jakaś usterka nie oznacza od razu wady ukrytej. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

|
Wysłany: |12 Mar 2015|, 2015 15:08
|
|
|
| bingo napisał/a: | | kodeks cywilny |
bingo, to jednak trochę poplątałeś Naszego tematu dotyczy II Dział KC "Rękojmia za wady". I w żadnym z art. nie ma rozróżnienia na to czy sprzedający jest podmiotem gospodarczym czy też osobą fizyczną. W związku z tym trzeba zakładać, że każdy ze sprzedających zobowiązany jest do 2 letniej rękojmi (a w tym przez pierwszy rok z domniemaniem wystąpienia wady na korzyść kupującego).
A 2 tygodnie to ma sprzedający na ustosunkowanie się do żądania kupującego dotyczącego sposobu usunięcia wady
Czyli pod tym względem zakup w komisie nie jest lepszy od zakupu od osoby prywatnej |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
------------------- |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
|
Wysłany: |12 Mar 2015|, 2015 19:27
|
|
|
| przede wszystkim - odróżnijcie komis od handlarza. Komis to tylko pośrednik, sprzedającym jest osoba fizyczna. Co innego handarz, który kupuje samochód i sprzedaje go. W tym drugim przypadku mamy do czynienia z relacją przedsiębiorca-konsument i parę dodatkowych praw. No i egzekwowanie prawa ciut łatwiejsze. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
krzyhoo
FST Member

|
Wysłany: |12 Mar 2015|, 2015 23:32
|
|
|
trzypion po pierwsze i najważniejsze primo - to "odróżnianie" nie ma wpływu na na to o czym dyskutujemy (przynajmniej w ostatnich postach) czyli okres odpowiedzialności za wady
Po drugie primo Komis (czy raczej komisant) bierze na siebie odpowiedzialność za wady (tak, tak ) i odpowiada za nawet "bardziej" niż ktoś sprzedający samodzielnie.
A po trzecie primo dlaczego handlarz miałby być koniecznie przedsiębiorcą? Handlarzem mogę być ja czy Ty bez działalności , jak setki takich co kupują autka na zachodzie i odsprzedają tutaj. |
_________________ były:
Milka 95' 2.0 16V sedan
------------------- |
|
|
|
 |
gt500

Auto: '94 2.0 16v sedan
|
Wysłany: |13 Mar 2015|, 2015 22:11
|
|
|
krzyhoo to wtedy nie jest handlarz w żadnej definicji oprócz ludowej...
Komis jako komis , masz osoby które mają działalność jako prywatny import pojazdów. Itp itd
A taki handlarz nawet na żadnym kwitku nie jest więc ciężko gadać o jego odpowiedzialności. |
|
|
|
 |
|
|