|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
pompa olejowa VM |
| Autor |
Wiadomość |
przemom77 [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 09:22 pompa olejowa VM
|
|
|
Witam, czy mial ktos do czynienia w silniku VM z pompa cisnienia oleju, czy czyscil smok, czy to cos pomoglo i jakie to moga byc koszty.
p.s. czy ktos jest z wawy i ma wieloryba VM, prosze o kontakt,pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Tomek Z

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
|
Wysłany: |21 Sie 2005|, 2005 18:32
|
|
|
A co się dzieje z tym autkiem?. Być może ktoś pomoże
[ Dodano: 2005-09-02, 20:24 ]
Przemo co z tą pompą . Jakieś wyniki |
|
|
|
 |
przemom77 [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Wrz 2005|, 2005 22:17
|
|
|
juz po bolu i wyczyszczeniem kieszeni, okazalo sie ze ciagle problemy z kontrolka oleju, ktora pali sie na wolnych obrotach a czasami nawet do 1500, a nawet 3000obr. i jak sie zgasi na chwile motor jest dobrze, a pozniej znow to samo - to wina jest pompa cisnienia oleju, jak od mechanika sie doweidzialem, to w tych wloskich silnikach to normalka 250000 i nalezala jej sie wymiana, koszt pompy to kolo 900zl, oczywiscie trzeba bylo wyjac silnik, a jak wyszedl silnik to i skrzynka, tarczka wyleciala, 250000 to tez czas na tarcze zastapilem sachsem za ok. 400zl, szumialy lozyska na pompie i cos jeszcze, wiec sie wymienilo, na szczescie element wymienny, wiec nie najgorzej, i uszczelnienie silnika, oraz wymiana pompy wody. efekt brak swiecenia kontrolki oleju i dziurawe kieszenie, ale najwazniejsze ze zostala usunieta przyczyna i mozna dalej smialo pomykac wielorybkiem |
|
|
|
 |
Tomek Z

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
|
Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 22:37
|
|
|
No to gratuluję cierpliwości. |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Wrz 2005|, 2005 23:34
|
|
|
Czytam te Twoje posty, przemom i tak, po ilości usterek, zaczynasz kojarzyć mi się z Norbim z Wołowa... Skąd brałeś samochód? |
|
|
|
 |
przemom77 [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Wrz 2005|, 2005 09:36
|
|
|
myslisz, ze jest tak zle ?? z tym problemem bujalem sie od poczatku, czyli jak go przytargalem z niemiec, dopiero teraz kolesie wyjeli motor, uszczelnili, zmienili tarcze sprzegla, wymienili lozyska na rolkach, i zlozyli to do kupy, nie wiem co spier. bo po ich robocie pekl mi pasek, mialem problek kupic drugi, i kupilem tylko 6pk2225 za waski , wczesniej pasek wymeinialem w pazdzierniku po przyjezdzie, ale to rowniez z napinaczem (400zł), teraz sam pasek, i cos mi znow zaczyna podciekac, zrobilem 26000 km, i zawieszenie jest dalej ok, poza jednym stabilizatorem, ale to sportowe koszta, natomiast nie wiem co jest, z turbina, moze podobny temat co czarek mial, kiedys jezdzil 190, teraz 150 ma problem, mzoe turbina lapie jakies lewe powietrze.
Jestes teraz w wawie, bywasz ? jesli tak to mozemy sie spotkac i porozmawiac na spokojnie. Moze uda mi sie na zlot podjechac, chociaz chyab juz z noclegiem moze byc klopot, a postrzelac tez by mozna bylo |
|
|
|
 |
Anthrax [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Wrz 2005|, 2005 10:57
|
|
|
Pasek za wąski kupiłes więc może strzelić jak klime załaczysz, jak nie to pochodzi trochę.
Gorzej z długością musi być równe 2200 z tego co mi meches mówił - inaczej napinacz (jest automatyczny podobno) poleci i pasek oczywiscie też - regulacja nie przekracza podobno 4 cm tak więc u ciebie by zostało ledwie 1,5 cm to troszkę mało....
Ja kupie oryginał obadam jak długo pociągnie. |
|
|
|
 |
przemom77 [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Wrz 2005|, 2005 17:15
|
|
|
| ok, jak mozesz to sprawdz dokladnie, znajomy sprawdzal w katalogach i wyszlo, ze ma dokladnie 2225, skad te rozbieznosci ?? napinacz napial dobrze pasek, zostalo jeszcze troszeczke do napiecia, ale niewiele. |
|
|
|
 |
Anthrax [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Wrz 2005|, 2005 11:03
|
|
|
No mi powiedziął 2200 niby ale pewny być nie moge bo w końcu zamówiłem oryginał i on go juz ma ale ja go nie wiedziąłem to nie wiem, a nie chce cię wprowadzić w błąd.
Jak masz jeszcze możłiwość naciagnięcia to pewnie się mieścisz w możliwościach napinacza. W końcu to ponad 2 metry paska nawet nowy jak założysz to ma prawo po jakimś czasie te 2 cm też się rozciagnąć.
ALe tu tez szerokośc jest ważna, wsadzili tam cholera nietyp 7pk jak w jakimś terenowym wozidle i teraz ból czy 6 wytrzyma załączoną klime ale to się już sam przekonasz i to pewnie latem jak kompresor częsciej się załącza a będziesz wtedy akurat 4624523783839 km od domu jak i ja zreszta własnie byłem. Całe szczęście że nie strzelił cały i obciąłem nożem i na 2/3 oryginalnej szerokości pociagłem całe wczasy i trochę kręcenia jeszcze koło domu....
btw gdzie siedzi teraz XXXXXXX do ściągnięcia bo tam gdzie był tj na bnnet.edu.org nie umiem wejśc od dłuższego czasu.... |
|
|
|
 |
przemom77 [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 22:09
|
|
|
| final jest taki, ze wymienilem pompe cisnienia oleju, i jest git z kontraolka nie swieci sie, uszczelnilem motor, przod, tyl, i wymienilem tarcze sprzegla, zalozylem orygianlny pasek, ma ok. 22250, czy jakos tak, i na razie odpukac jest ok, jak za mocno przycisne tna turbince to begala pusci , ale nei narzekam, pzodrawiam. |
|
|
|
 |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 02:11
|
|
|
No, to najważniejsze, że hula.
Choć początkowy efekt drenażu kieszeni - znam aż za dobrze, he he he...
Jakoś przegapiłem ten Twój post z września. Spotkac się możemy - i owszem, ale ostatnio strasznie zalatany jestem i mam duże zaległości towarzyskie - ale, generalnie jestem za. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |