$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - pompa olejowa VM
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pompa olejowa VM
Autor Wiadomość
przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 09:22   pompa olejowa VM

Witam, czy mial ktos do czynienia w silniku VM z pompa cisnienia oleju, czy czyscil smok, czy to cos pomoglo i jakie to moga byc koszty.

p.s. czy ktos jest z wawy i ma wieloryba VM, prosze o kontakt,pozdrawiam.

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |21 Sie 2005|, 2005 18:32   

A co się dzieje z tym autkiem?. Być może ktoś pomoże :wink:

[ Dodano: 2005-09-02, 20:24 ]
Przemo co z tą pompą :?: :?: :?: . Jakieś wyniki :?: :?: :?:

przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |16 Wrz 2005|, 2005 22:17   

juz po bolu i wyczyszczeniem kieszeni, okazalo sie ze ciagle problemy z kontrolka oleju, ktora pali sie na wolnych obrotach a czasami nawet do 1500, a nawet 3000obr. i jak sie zgasi na chwile motor jest dobrze, a pozniej znow to samo - to wina jest pompa cisnienia oleju, jak od mechanika sie doweidzialem, to w tych wloskich silnikach to normalka 250000 i nalezala jej sie wymiana, koszt pompy to kolo 900zl, oczywiscie trzeba bylo wyjac silnik, a jak wyszedl silnik to i skrzynka, tarczka wyleciala, 250000 to tez czas na tarcze zastapilem sachsem za ok. 400zl, szumialy lozyska na pompie i cos jeszcze, wiec sie wymienilo, na szczescie element wymienny, wiec nie najgorzej, i uszczelnienie silnika, oraz wymiana pompy wody. efekt brak swiecenia kontrolki oleju i dziurawe kieszenie, ale najwazniejsze ze zostala usunieta przyczyna i mozna dalej smialo pomykac wielorybkiem :))

Tomek Z 

Auto: Toyota Avensis 1600 VVTI 110 KM
Wysłany: |21 Wrz 2005|, 2005 22:37   

No to gratuluję cierpliwości. :!: :!:

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |23 Wrz 2005|, 2005 23:34   

Czytam te Twoje posty, przemom i tak, po ilości usterek, zaczynasz kojarzyć mi się z Norbim z Wołowa... :mrgreen: Skąd brałeś samochód?

przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |24 Wrz 2005|, 2005 09:36   

myslisz, ze jest tak zle ?? z tym problemem bujalem sie od poczatku, czyli jak go przytargalem z niemiec, dopiero teraz kolesie wyjeli motor, uszczelnili, zmienili tarcze sprzegla, wymienili lozyska na rolkach, i zlozyli to do kupy, nie wiem co spier. bo po ich robocie pekl mi pasek, mialem problek kupic drugi, i kupilem tylko 6pk2225 za waski :(( , wczesniej pasek wymeinialem w pazdzierniku po przyjezdzie, ale to rowniez z napinaczem (400zł), teraz sam pasek, i cos mi znow zaczyna podciekac, zrobilem 26000 km, i zawieszenie jest dalej ok, poza jednym stabilizatorem, ale to sportowe koszta, natomiast nie wiem co jest, z turbina, moze podobny temat co czarek mial, kiedys jezdzil 190, teraz 150 ma problem, mzoe turbina lapie jakies lewe powietrze.
Jestes teraz w wawie, bywasz ? jesli tak to mozemy sie spotkac i porozmawiac na spokojnie. Moze uda mi sie na zlot podjechac, chociaz chyab juz z noclegiem moze byc klopot, a postrzelac tez by mozna bylo :)

Anthrax
[Usunięty]

Wysłany: |26 Wrz 2005|, 2005 10:57   

Pasek za wąski kupiłes więc może strzelić jak klime załaczysz, jak nie to pochodzi trochę.
Gorzej z długością musi być równe 2200 z tego co mi meches mówił - inaczej napinacz (jest automatyczny podobno) poleci i pasek oczywiscie też - regulacja nie przekracza podobno 4 cm tak więc u ciebie by zostało ledwie 1,5 cm to troszkę mało....
Ja kupie oryginał obadam jak długo pociągnie.

przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |26 Wrz 2005|, 2005 17:15   

ok, jak mozesz to sprawdz dokladnie, znajomy sprawdzal w katalogach i wyszlo, ze ma dokladnie 2225, skad te rozbieznosci ?? napinacz napial dobrze pasek, zostalo jeszcze troszeczke do napiecia, ale niewiele.

Anthrax
[Usunięty]

Wysłany: |27 Wrz 2005|, 2005 11:03   

No mi powiedziął 2200 niby ale pewny być nie moge bo w końcu zamówiłem oryginał i on go juz ma ale ja go nie wiedziąłem to nie wiem, a nie chce cię wprowadzić w błąd.
Jak masz jeszcze możłiwość naciagnięcia to pewnie się mieścisz w możliwościach napinacza. W końcu to ponad 2 metry paska nawet nowy jak założysz to ma prawo po jakimś czasie te 2 cm też się rozciagnąć.
ALe tu tez szerokośc jest ważna, wsadzili tam cholera nietyp 7pk jak w jakimś terenowym wozidle i teraz ból czy 6 wytrzyma załączoną klime ale to się już sam przekonasz i to pewnie latem jak kompresor częsciej się załącza a będziesz wtedy akurat 4624523783839 km od domu jak i ja zreszta własnie byłem. Całe szczęście że nie strzelił cały i obciąłem nożem i na 2/3 oryginalnej szerokości pociagłem całe wczasy i trochę kręcenia jeszcze koło domu....

btw gdzie siedzi teraz XXXXXXX do ściągnięcia bo tam gdzie był tj na bnnet.edu.org nie umiem wejśc od dłuższego czasu....

przemom77
[Usunięty]

Wysłany: |29 Paź 2005|, 2005 22:09   

final jest taki, ze wymienilem pompe cisnienia oleju, i jest git z kontraolka nie swieci sie, uszczelnilem motor, przod, tyl, i wymienilem tarcze sprzegla, zalozylem orygianlny pasek, ma ok. 22250, czy jakos tak, i na razie odpukac jest ok, jak za mocno przycisne tna turbince to begala pusci , ale nei narzekam, pzodrawiam.

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |30 Lis 2005|, 2005 02:11   

No, to najważniejsze, że hula.
Choć początkowy efekt drenażu kieszeni - znam aż za dobrze, he he he...
Jakoś przegapiłem ten Twój post z września. Spotkac się możemy - i owszem, ale ostatnio strasznie zalatany jestem i mam duże zaległości towarzyskie - ale, generalnie jestem za.

Odpowiedz do tematu