$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kilka pytań o układ chłodzenia w BOBie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań o układ chłodzenia w BOBie
Autor Wiadomość
Khazar 

Auto: '95 2,9 BOB, sedan +LPG
Wysłany: |16 Sty 2015|, 2015 14:41   Kilka pytań o układ chłodzenia w BOBie

Witam.

1. Termostat.
Czytałem na forum brytyjskim że ktoś przerobił termostat od BMW e30. Na zdjęciach wygląda jak ten od BOBa, ale ma zagięcie, które trzeba uciąć. Przewody podobno mają te same średnice i po obcięciu pasują bez problemu.

link do tematu na forum uk

Druga opcja to termostat od mondeo mk III 2,5 v6. Ale tu nie znalazłem opisu kogoś kto to zrobił, tylko że wygląda obiecująco. Kształtem podobny do BOBowego, nie wiem jak ze średnicami przewodów. Jego potencjalna zaleta to to że jest rozbieralny, więc starczyło by raz przerobić i potem można wymieniać tylko wkład.
Przerabiał ktoś z forum któryś z ww termostatów ? Ewentualnie jakieś inne patenty ? Albo może chociaż ktoś zna srednice przewodów w mondku ?

2. Pompa wody
W sklepach i katalogach wciskają od 12v, która nieco się różni. W którymś wątku na tym forum ktoś pisał że można przerobić, że najmniej inwazyjny sposób to podkładka pod kwadratowy otwór na spodzie. I przedłużenie przewodów. Mógłby to ktoś rozwinąć ? Przewody trzeba zmienić czy wystarczy jakąś przedłużkę zrobić ?

3. Chłodnica.
Które chłodnice pasują do BOBa ? O ile mi wiadomo chłodnice w MK III były takie same do wszystkich silników, różniły się tylko te które były pod automat (prawda to czy się mylę ?). Jeśli tak to czym się one różnią i jeżeli mam BOBA w manualu to powinienem się starać o chłodnicę pod manuala ? Zdaje się że jedną z różnic jest dodatkowy obieg dla skrzyni biegów, który w manualu nie występuje. W swoim wielorybie mam chłodnicę bez tego obiegu, a z rozbiórki po BOBie w automacie mam chłodnicę z tym właśnie dodatkowym obiegiem. Czy jak pozbędę się tych 2 rurek i je zaślepię to poza tym chłodnica podejdzie czy są jeszcze jakieś inne różnice ? Zauważyłem jeszcze że w tej która siedzi obecnie jest czujnik i gniazdko (ale nie podłączone), najprawdopodobniej od sterowania wiatrakami, a w tej którą mam na podmianę w miejscu czujnika jest zaślepka. O co chodzi ? Jeśli nie ma czujnika to wiatraki nie odpalą czy jakoś inaczej jest to rozwiązane ?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |16 Sty 2015|, 2015 14:56   

na temat termostatu i pompy temat byl chyba niecaly miesiac temu,tam jest dokladnie wszystko opisane
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=38918

ta chlodnica o które mowisz i masz obecnie z dodatkowym włacznikiem jest chlodnica z mk2 lub 1,one wlasnie mialy wejscie na wlacznik dodatkowego wentyla,ktory byl z przodu,BOA i 12V tak mialy

jak chcesz dac chlodnice z boba do innego to musisz zaslepic dodatkowy króciec ,ktory jest u góry .To jest wlasnie ta roznica ,ktora jest inna w stosunku do reszty chlodnic.Oprocz tego chlodnica jest rowniez wyzsza

Dwa otwory po rurkach z automatu mozesz zostawic i nic z nimi nie robic,w manualu sa one niepotrzebne
chlodnice z mk3 nie mialy wejscia na dodatkowy włacznik wentylatora,bo go nie bylo i dlatego wyglada to tak jak zaslepka
Ostatnio zmieniony przez kat |16 Sty 2015|, 2015 15:04, w całości zmieniany 3 razy  

Khazar 

Wysłany: |16 Sty 2015|, 2015 15:55   

Jak zostawie te otwory niezaślepione to nie będzie tamtędy wylatywać woda ?? To jest zupełnie oddzielny układ ?

WieSiu 

Auto: Thunderbird MN12 4.6 V8
Wysłany: |16 Sty 2015|, 2015 16:11   

Oddzielny układ, nie może się mieszać olej ze skrzyni z chlodziwem. A nie jepiej spędzać chłodnice do Boba i kupić normalna?

Khazar 

Wysłany: |27 Sty 2015|, 2015 13:02   

Dzięki za odpowiedzi.
Chłodnica wymieniona, pompa na razie nie wymaga wymiany, został termostat.
W topicu z linka pisze ze termostat od mondeo 2,5 powinien pasować, ale nikt nie napisał że wstawił i działało. Zmieści się na pewno czy trzeba kombinować z przycinaniem/dorabianiem węży ? Kierunki przepływu są te same ? Średnice przewodów też ?

konrad85 
502 997 723

Auto: '95 2.9 COSS ASB GHIA sedan+LPG
Wysłany: |27 Sty 2015|, 2015 13:04   

Khazar napisał/a:
termostat od mondeo 2,5 powinien pasować

Pepiego zapytaj

Odpowiedz do tematu