|
Kilka pytań o Scorpio |
| Autor |
Wiadomość |
Kamil_Scorpio_
Sw0jaCz3K.

Auto: '96 2.9 24V ASB sedan +SEKW.
|
Wysłany: |2 Wrz 2014|, 2014 20:40
|
|
|
| Jankes napisał/a: | | A Stachu kupił go od Pepiego. |
i długo nim nie najeździł
Uderz do Pepiego |
_________________ '87 Scorpio Mk1 2.9 12V MSB Habeta +BLOS
'96 Scorpio Mk3 BoBik 2.9 24V ASB sedan +LPG
'18 Opel Insignia B 1.5T 165km Habeta |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
|
Wysłany: |2 Wrz 2014|, 2014 21:35
|
|
|
ze dwa lata
czy ja wiem czy nie długo
[ Dodano: |2 Wrz 2014|, 2014 21:38 ]
ile to ci pali ? |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Khazar

Auto: '95 2,9 BOB, sedan +LPG
|
Wysłany: |3 Wrz 2014|, 2014 10:27
|
|
|
| Na dobrą sprawę to ciężko powiedzieć ile pali. Jeżdżę praktycznie tylko na gazie, najczęściej na krótkich trasach (10-15 min) ale z w miarę dużymi prędkościami. Miasto, ale 2 pasmówki przy małym ruchu. Jeśli wierzyć kompowi to średnie spalanie ok 12 l/100 km, a nogę mam raczej ciężką, więc nie jest to chyba zły wynik. Nie wiem w jakim stopniu komp jest wiarygodny. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |3 Wrz 2014|, 2014 12:54
|
|
|
| Vaux napisał/a: | | Co do psiukacza to nie wiem jak w mk3 ale w mk2 sprawę załatwia pokombinowanie z czerwonym przekaźnikiem wycieraczek, jak znajde dłuższą chwilkę to potestuję u siebie jak się sprawuje założony przekaźnik z mk1 | - tyle, że w MK3 przekaźnik jest normaly, a sterowanie idzie z bimbadełka, a w MK2 sterowanie robi właśnie przekaźnik. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 02:47
|
|
|
| Khazar napisał/a: | | Nie wiem w jakim stopniu komp jest wiarygodny. |
W tym egzemplarzu bierze wskazania z Jowisza |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 06:45
|
|
|
polemizował bym z tobą akurat za moich czasów pokazywało miarodajnie plus coś tam
ale to było dawno i już mi wyleciało
coś w trasie do zakopanego 11 lpg może 12
na kompie pokazywało coś koło 10 l |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Reader

Auto: '96 24V sedan +LPG
|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 08:14 Re: Kilka pytań o Scorpio
|
|
|
| Khazar napisał/a: | | Pierwsza sprawa to spryskiwacze. Fabrycznie jest tak że odpalając spryskiwacze jednocześnie uruchamiają się wycieraczki. Da się to jakoś łatwo przerobić tak żeby uruchamiały się tylko spryskiwacze ? | Aby na stałe odłączyć spryskiwacze od wycieraczek to trzeba albo przeciąć ścieżkę drukowaną w Timerze albo wypiąć przewód.
Ewentualnie spróbuj wstawić zaworek zwrotny w przewód od pompki spryskiwacza aby płyn się nie cofał do zbiorniczka bo pewnie w tym masz problem. |
_________________ Pozdrawiam
Reader |
|
|
|
 |
Khazar

|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 10:02
|
|
|
| ford2fast napisał/a: |
W tym egzemplarzu bierze wskazania z Jowisza |
Jak komp liczy spalanie ? Ilosć wlanej wahy bierze z ecu ? W danej chwili dla zassanej ilości powietrza komp oblicza ile wahy musi wlać, ale jeśli np. padnięte wtryski nie wyrabiają i leją mniej to komp wie że wlał mniej czy myśli że poszło tyle ile chciał ?
Aby na stałe odłączyć spryskiwacze od wycieraczek to trzeba albo przeciąć ścieżkę drukowaną w Timerze albo wypiąć przewód.
Ewentualnie spróbuj wstawić zaworek zwrotny w przewód od pompki spryskiwacza aby płyn się nie cofał do zbiorniczka bo pewnie w tym masz problem.
| Reader napisał/a: | Aby na stałe odłączyć spryskiwacze od wycieraczek to trzeba albo przeciąć ścieżkę drukowaną w Timerze albo wypiąć przewód.
|
Trzeba do tego zdejmować deksę ? Tak aż strasznie mi nie przeszkadzają te spryskiwacze żeby jakieś grubsze rozbiórki robić, ale jak w miarę łatwo da się to zrobić to bym wolał to przerobić.
| Reader napisał/a: |
Ewentualnie spróbuj wstawić zaworek zwrotny w przewód od pompki spryskiwacza aby płyn się nie cofał do zbiorniczka bo pewnie w tym masz problem. |
Nie chodzi o to że jakoś słabo leci płyn czy coś, chodzi mi o to że wycieraczki startują do razu i jadą na sucho zanim ten płyn zdąży spłyńąć po szybie. W sierrze miałem tak że sobie najpierw odpalałem spryskiwacze, nalałem porządnie na szybę i wycieraczka jechała od początku już po mokrym, w skorpiaku jest tak że wycieraczka zdąży przejechać tam i z powrotem na sucho. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 10:15
|
|
|
| Khazar napisał/a: | | Trzeba do tego zdejmować deksę ? Tak aż strasznie mi nie przeszkadzają te spryskiwacze żeby jakieś grubsze rozbiórki robić, ale jak w miarę łatwo da się to zrobić to bym wolał to przerobić. | Nie trzeba, TIMER jest nad prawym kolanem kierowcy. Czarne prostokątne plastikowe pudełko.
| Khazar napisał/a: | | Nie chodzi o to że jakoś słabo leci płyn czy coś, chodzi mi o to że wycieraczki startują do razu i jadą na sucho zanim ten płyn zdąży spłyńąć po szybie. W sierrze miałem tak że sobie najpierw odpalałem spryskiwacze, nalałem porządnie na szybę i wycieraczka jechała od początku już po mokrym, w skorpiaku jest tak że wycieraczka zdąży przejechać tam i z powrotem na sucho. | Właśnie dlatego jest ta zwłoka w dostarczaniu płynu ponieważ się cofa. Ale jeśli nadal nie jest to czego szukasz to można rozłączyć.
Ja u siebie mam rozłączone bo poczyniłem pewne prace nad wykonaniem opóźnienia załączenia, ale z braku czasu temat mam nadal otwarty.
Wcześniej wkurzało mnie to, że wycieraczki latały na sucho, teraz mnie wkurza że nie startują automatycznie ze spryskiwaczem. ;-D |
Reader |
|
|
|
 |
Khazar

|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 11:03
|
|
|
| Ok to w takim razie będę musiał się za to zabrać. Dziękki za info. |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 11:14
|
|
|
| Khazar napisał/a: |
Jak komp liczy spalanie ? Ilosć wlanej wahy bierze z ecu ?
|
Tak, dostaje dane o czasie otwarcia wtrysków i z tego liczy.
| Khazar napisał/a: |
W danej chwili dla zassanej ilości powietrza komp oblicza ile wahy musi wlać, ale jeśli np. padnięte wtryski nie wyrabiają i leją mniej to komp wie że wlał mniej czy myśli że poszło tyle ile chciał ?
|
W takim przypadku komp zobaczy, że nalał mniej, ale nie po ilości paliwa, tylko sondy lambda mu powiedzą, że mieszanka jest za uboga, wiec skompensuje to zwiekszeniem czasu otwarcia wtryskiwaczy. I poda, że wlał więcej, niż rzeczywiście wlał. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 12:16
|
|
|
| trzypion napisał/a: | | Khazar napisał/a: |
Jak komp liczy spalanie ? Ilosć wlanej wahy bierze z ecu ?
|
Tak, dostaje dane o czasie otwarcia wtrysków i z tego liczy. | Nie trzypion, ECU udostępnia zakodowaną informację o już wyliczonym przepływie paliwa. |
Reader |
|
|
|
 |
trzypion
V6 Rulez!

Auto: Kobiece ;)
|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 12:25
|
|
|
Rader, ale ECu (też komp ) wylicza własnie z czasu otwarcia wtrysków - nie ma czujnika przepływu benzyny. |
_________________ 502 122 688 - jak mogę, to pomogę. |
|
|
|
 |
Reader

|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 12:40
|
|
|
| trzypion napisał/a: | Rader, ale ECu (też komp ) wylicza własnie z czasu otwarcia wtrysków - nie ma czujnika przepływu benzyny. | Dobrze wiesz o czym napisałeś.
Pisałeś o "TRIP-kompie" bo odpowiadałeś dokładnie na cytat Khazara:
| Cytat: | | Jak komp liczy spalanie ? Ilosć wlanej wahy bierze z ecu ? |
I swoją odpowiedzią ukazałeś nieznajomość sygnału Fuel Flow Rate udostępnianego przez Data Output Link z ECU, ale zupełnie nie rozumiem po co robisz zamieszanie i próbujesz odwracać kota do góry worem?
ECU nie musi od nikogo dostawać żadnych informacji o czasach otwarcia wtrysków bo to on wylicza i generuje. |
Reader |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |4 Wrz 2014|, 2014 12:57
|