|
impulsator, czujnik prędkości,vss jak sprawdzić ? |
| Autor |
Wiadomość |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |1 Kwi 2012|, 2012 20:55
|
|
|
| spawmex napisał/a: | | Czy licznik od 2.0 v8 będzie pasował do mojego 2.9 v6 ? |
Musi być odpowiedni model zegarów
| spawmex napisał/a: | | Ewentualnie czy jeśli kupię od 2.9 v6 ale bez tego (samochodzika) czy da się to wszystko jakoś tak poprzekładać aby wszystko działało a ten cały samochodzik też przełożyć albo poprzekładać z jednego do drugiego albo z drugiego do pierwszego? |
Jak wyżej |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |1 Kwi 2012|, 2012 23:34
|
|
|
| spawmex napisał/a: | Witam ponownie, kolejne pytania odnośnie licznika:
Czy licznik od 2.0 v8 będzie pasował do mojego 2.9 v6 ?
Ewentualnie czy jeśli kupię od 2.9 v6 ale bez tego (samochodzika) czy da się to wszystko jakoś tak poprzekładać aby wszystko działało a ten cały samochodzik też przełożyć albo poprzekładać z jednego do drugiego albo z drugiego do pierwszego? | Ale zamotałeś. Więc tak, masz furę z '90 sedan zatem nazwijmy go "poliftem". Skoro tak to posiadasz tzw. "cienkie zegary" i takich musisz szukać. "Cienkie", bo jak się spojrzy na nie z profilu to ta biała część jest w nich cieńsza niż w tych tych "grubych "Cienkie" są w "poliftach" MKI czyli po maju '89. Rozróżnia się je m.in. tak, że "grube" mają liczby na skali wskaźnika paliwa, a "cienkie" mają tam tylko krechy (to takie najszybsze rozróżnienie, jeśli to dla Ciebie za mało to mogę opisać więcej różnic).
Druga sprawa: zegary są zbudowane z 3 modułów. Lewego, środkowego i prawego. Moduły można odkręcać i wymieniać niezależnie. Ciebie dziś interesuje moduł środkowy zliczający przebieg i wskazujący prędkość. Więc jeżeli kupisz sprawny "cienki" licznik, od dowolnej wesji MKI "poliftowego" to bez problemu przełożysz sobie środkowy moduł i "szafa gra". |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |1 Kwi 2012|, 2012 23:42
|
|
|
Ja rozróżniam je dużo prościej
Z tyłu zegarów pomiędzy dużymi złączkami (zieloną i czerwoną) w starszych jest dodatkowe gniazdo na owalną wtyczkę , w nowszych brak |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |1 Kwi 2012|, 2012 23:45
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | Ja rozróżniam je dużo prościej
Z tyłu zegarów pomiędzy dużymi złączkami (zieloną i czerwoną) w starszych jest dodatkowe gniazdo na owalną wtyczkę , w nowszych brak | spawmex Ciebie interesują "nowsze". |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 08:47
|
|
|
| spawmex napisał/a: | | Czy licznik od 2.0 v8 będzie pasował do mojego 2.9 v6 ? | - licznik tak, ale obrotomierz nie. i pamietaj, że do MK1 masz co najmniej dwa typy zegarów - cienkie i grube. | spawmex napisał/a: | | Ewentualnie czy jeśli kupię od 2.9 v6 ale bez tego (samochodzika) czy da się to wszystko jakoś tak poprzekładać aby wszystko działało a ten cały samochodzik też przełożyć albo poprzekładać z jednego do drugiego albo z drugiego do pierwszego? | - tak, poniważ zegra składa się z trzech modułów - obrotomierz (zegarek) / licznik / wskaźniki paliwa, temp + samochodzik. Pamiętaj jednak o grubości licznika, bo to jest bardzo ważne. Grubość możesz poznać po roczniku lub po części z wskaźnikim paliwa - różniżnią się znacznie wizualnie.
[ Dodano: |2 Kwi 2012|, 2012 08:49 ]
| ford2fast napisał/a: | Ja rozróżniam je dużo prościej
Z tyłu zegarów pomiędzy dużymi złączkami (zieloną i czerwoną) w starszych jest dodatkowe gniazdo na owalną wtyczkę , w nowszych brak | - no rzeczywiście prościej - musisz widzieć tył zegarów, by rozpoznać ... |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 09:00
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Ja rozróżniam je dużo prościej
Z tyłu zegarów pomiędzy dużymi złączkami (zieloną i czerwoną) w starszych jest dodatkowe gniazdo na owalną wtyczkę , w nowszych brak | spawmex Ciebie interesują "nowsze". |
O ile jest to rocznik 1990 w rzeczywistości
| bingo napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Ja rozróżniam je dużo prościej
Z tyłu zegarów pomiędzy dużymi złączkami (zieloną i czerwoną) w starszych jest dodatkowe gniazdo na owalną wtyczkę , w nowszych brak
- no rzeczywiście prościej - musisz widzieć tył zegarów, by rozpoznać ... |
Podobnie jak "cieńsze" i "grubsze"
| bingo napisał/a: | | po części z wskaźnikim paliwa - różniżnią się znacznie wizualnie. |
Nawet nie masz pojęcia ile razy ja ludziom natłumaczyłem się , a i tak mieli problemy ze wskazaniem modelu zegarów
Dodatkowa wtyczka bezproblemowo wskazuje różnicę |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |2 Kwi 2012|, 2012 09:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |2 Kwi 2012|, 2012 10:30
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | pablo19 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Ja rozróżniam je dużo prościej
O ile jest to rocznik 1990 w rzeczywistości
... | Jeżeli ktoś przełożył wszystkie bebechy z "przedlifta" do sedana to szacun za robotę... |
Wystarczy tylko wiązki elektryczne i kilka czujnków
Ale masz rację , nie zwróciłem uwagi że to sedan |
|
|
|
 |
spawmex [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Maj 2012|, 2012 21:37
|
|
|
| Witam ponownie, jeszcze raz dla pewności, jeśli mam u siebie w aucie te cienkie zegary czyli te bez numerków na skali ilości paliwa, to te grube z numerami czyli starsze nie będą do mnie pasowały? |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

|
Wysłany: |5 Maj 2012|, 2012 23:54
|
|
|
plug&play nie, trzeba by przewody prześledzić i do "grubych" zegarów mieć wtyczkę do prędkościomierza. Nie wiem czy te dwie duże czerwona i zielona różnią się wielkością. Najszybciej będzie jak znajdziesz odpowiednie. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
|
|