|
Kupiłem wieloryba, mam kilka pytań. |
| Autor |
Wiadomość |
screwdriver [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lip 2011|, 2011 23:41 Kupiłem wieloryba, mam kilka pytań.
|
|
|
Witam.
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem wieloryba sedan rok 96 poj 2,0. Jednak nurtują mnie pytania zaraz "na starcie" ,otóż:
- do czego służy gniazdo 230V w nogach pasażera z przodu? Przy uruchomionym silniku podłączyłem tam miernik, ale żadne napięcie się tam nie pojawia.
- czy tcs i abs "jadą" na tych samych czujnikach? Czy jak padnie abs, automatycznie nie działa również tcs i odwrotnie? Awaria tych funkcji nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników, sprawdzałem wszystko jest w dobrym stanie.
- nie działa mi tempomat, a kontrolka od poduszek raz się zaświeca a raz nie, czasami mryga dość szybko ale bez ładu i składu. Czasami nie mam też klaksonu. Taśma przy kierze do sprawdzenia? Czy kontrolka od tempomatu też ma zaświecić przez chwilę po przekręceniu kluczyka? Bo u mnie nie świeci wcale.
Dzięki z góry za pomoc |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |22 Lip 2011|, 2011 23:44
|
|
|
| screwdriver napisał/a: | | - do czego służy gniazdo 230V w nogach pasażera z przodu? Przy uruchomionym silniku podłączyłem tam miernik, ale żadne napięcie się tam nie pojawia. |
jakas samoróba
| screwdriver napisał/a: | | - czy tcs i abs "jadą" na tych samych czujnikach? Czy jak padnie abs, automatycznie nie działa również tcs i odwrotnie? Awaria tych funkcji nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników, sprawdzałem wszystko jest w dobrym stanie. |
tak na jednych - sterownik CI padł - poczytaj o naprawie
| screwdriver napisał/a: | | - nie działa mi tempomat, a kontrolka od poduszek raz się zaświeca a raz nie, czasami mryga dość szybko ale bez ładu i składu. Czasami nie mam też klaksonu. Taśma przy kierze do sprawdzenia? Czy kontrolka od tempomatu też ma zaświecić przez chwilę po przekręceniu kluczyka? Bo u mnie nie świeci wcale. |
taśma |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 00:14
|
|
|
Ja takie gniazdo "230V" w nogach pasażera to widziałem w szwagra escorcie zciągniętym ze szwecji...Była do niego oryginalnie podłączona grzałka w silniku A to auto skąd pochodzi? |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
|
|
|
 |
screwdriver [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 00:52
|
|
|
| Auto pochodzi z Norwegii... Coś tam gadali że to jakaś wersja skandynawska... Światła też ma od razu jak się tylko kluczyk przekręci. |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 02:31
|
|
|
| I dokładnie tak ze światłami w tym escorcie było...to gniazdo służy na 100% do podgrzania silnika na mrozach |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 07:35
|
|
|
| Ooo fabryczne dzienne , wypasik . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 09:23
|
|
|
| screwdriver napisał/a: | | Czy kontrolka od tempomatu też ma zaświecić przez chwilę po przekręceniu kluczyka? |
Nie |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
screwdriver [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 09:40
|
|
|
He to nieźle z tym gniazdkiem... Ciekawe czy to zimą będzie przydatne(teraz chyba mamy lato, przynajmniej tak z kalendarza wynika ). To czeka mnie jeszcze do zrobienia wspomniany abs,kiera i klima do nabicia i będzie całkiem fajnie. |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 09:41
|
|
|
| screwdriver napisał/a: | | Awaria tych funkcji nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników, sprawdzałem wszystko jest w dobrym stanie. |
Tzn. rozprułeś peszle wiązki podłużnicy, rozłożyłeś warstwy skrzynek i dlatego jesteś ich pewien? |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
screwdriver [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 09:51
|
|
|
| Julek napisał/a: | | screwdriver napisał/a: | | Awaria tych funkcji nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników, sprawdzałem wszystko jest w dobrym stanie. |
Tzn. rozprułeś peszle wiązki podłużnicy, rozłożyłeś warstwy skrzynek i dlatego jesteś ich pewien? |
Tak rozprułem wiązkę, jest nieskazitelna. W skrzynkach było trochę syfu ale nie spowodował on korozji ścieżek. Oczywiście wszystko wyczyszczone. 3 dni roboty. |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 09:53
|
|
|
No to piątka za dobre podejście do wieloryba |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 09:57
|
|
|
| screwdriver napisał/a: | | do czego służy gniazdo 230V w nogach pasażera z przodu | - grzanie oleju w misce silnika, może też być grzenia skrzyni, choć to rzadko spotykane, ale bywało również
| screwdriver napisał/a: | | Przy uruchomionym silniku podłączyłem tam miernik, ale żadne napięcie się tam nie pojawia. | - i prawidłowo, bo to nie zależna instalacja, dokładana zresztą
| screwdriver napisał/a: | | czy tcs i abs "jadą" na tych samych czujnikach? | - tak, te same czujniki
| screwdriver napisał/a: | | nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników | - a jak sprawdzałeś? szczególnie wiążka podłużnicy jest ważna w tym przypadku. | screwdriver napisał/a: | | nie działa mi tempomat, a kontrolka od poduszek raz się zaświeca a raz nie, czasami mryga dość szybko ale bez ładu i składu. Czasami nie mam też klaksonu | - taśma w kierownicy do wymiany | screwdriver napisał/a: | | Czy kontrolka od tempomatu też ma zaświecić przez chwilę po przekręceniu kluczyka? | - nie, tylko w czasie kontroli prędkości (wciśnięcie + lub =), nawet włączenie tempomatu jej nie zapala |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
screwdriver [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 10:14
|
|
|
| Julek napisał/a: | No to piątka za dobre podejście do wieloryba |
Sprawdziłem tę wiązkę dzięki temu, że na forum "straszycie" tym na tyle skutecznie, że człowiek chcąc czy nie chcąc zabiera się za rozpruwanie .Jeszcze z 5-7 lat temu nie słyszałem o żadnych wiązkach, tylko skrzynki i skrzynki, ten problem musiał się widocznie nasilić w ciągu ostatnich lat... |
|
|
|
 |
Pershing

Auto: .
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 10:22
|
|
|
| screwdriver napisał/a: | | ten problem musiał się widocznie nasilić w ciągu ostatnich lat... |
Wieloryby się starzeją... |
|
|
|
 |
pandy

Auto: Scorpio Mk3 96, 2.3, MAN, sedan, benzyna
|
Wysłany: |23 Lip 2011|, 2011 11:02
|
|
|
| dodam d siebie ze oprocz typowych usterek warto zainteresowac sie palakiem przekazujacym naoped od silnika wycieraczek do pantografu warto go zdjac, wyczyscic i nalozyc swieza porcje smaru lozyskowego do obu kielichow to kolejna rzecz ktora jest zepsuta w Fordzie przez kiepski projekt (choc trzeba oddac sprawiedliwosc ze wytrzymuje to tak 13 - 14 lat gnijac powolutku i zaskakujac znienacka wtedy kiedy sie tego nie spodziewamy) |
|
|
|
 |
|
|