$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Auto na czesci
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Auto na czesci
Autor Wiadomość
bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |17 Lut 2011|, 2011 18:52   

Waski napisał/a:
przeciez na wysypisko miejskie można bez żadnego problemu wywieżć plastiki, olej sprzedać firmie zajmującej się utylizacją tego, akumulatory też
to nie problem
w przypadku kilku osóbb mi znanych to nie problem, ale w przypadku wielu innych to jest problem. Znam przypadki, gdzie gościu dempntuje auta i ma jeden pojemnik - kubeł 80 litrów (czy tam 120 litrów) na smieci ...
a tak ogólnie, to wprowadzamy ustawy powodujące wzrost cen przy biednym społeczeństwie - i taki mamy efekt ...

[ Dodano: |17 Lut 2011|, o 19:00 ]
Struna napisał/a:
jedno tu nie pasuje, jak oddaję auto komuś do "naprawy" to w zasadzie jeśli moje auto w t czasie obije merca innego klienta to mnie to mało interesuje, a już najmniej pokrywanie szkód z mojego OC
- nie mówimy, że oddałeś do warsztatu, ale do kumpla z klatki obok, albo też sam to naprawiasz - ja tak to zrozumiałem

[ Dodano: |17 Lut 2011|, o 19:02 ]
pepicosi napisał/a:
to szkód narobi to głupota wielka ile tego jest
póki jakieś próchno za 50 zł nie zaparkuje w twoim nowym pachnącym autku, nie zrozumiesz tego.

[ Dodano: |17 Lut 2011|, o 19:25 ]
Larix napisał/a:
A jak naprawiam pralkę to tęż powinna mieć OC bo może się przewrócić na teściową
- jak robisz zawodowo, to powinneś mieć, a jak prywatnie, to też warto mieć własne OC, bo często poszkodowany nie ma litości. Znam prypadek, gdzie gościu dostał zawału w sklepie z telewizorami i przewracając się uszkodził trzy telewizory. personel go uratował, ale nie podarował zniszczeń. na szczęscie miał OC i z OC poszło większość odszkodowania (coś tam zostało,
Larix napisał/a:
aby wyrejestrować muszę oddać go w całości
- z tego co wiem, to nie, jest tylko opłata środowiskowa czy coś tam, ale mogę się mylić ...

pepi 
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Wysłany: |17 Lut 2011|, 2011 20:03   

bingo napisał/a:
póki jakieś próchno za 50 zł nie zaparkuje w twoim nowym pachnącym autku, nie zrozumiesz tego.
- ale jak mi ktoś coś tam zrobił i nie miało OC
to i tak się kasę dostanie co nie :P a oni już z niego złupią do majtek

[ Dodano: |17 Lut 2011|, o 20:04 ]
kłopot wielki płacisz 200 zł i ci złomują tablice :-D

Larix 

Auto: '90 2.9 12v MSB sedan Ghia BLOS 4x4
Wysłany: |18 Lut 2011|, 2011 09:29   

pepicosi napisał/a:

kłopot wielki płacisz 200 zł i ci złomują tablice :-D

Nie wszędzie jest tak dobrze.
Był:
-2,9 12 V 90' sedan Ghia 4x4 + Blos
-2,0 DOHC 92' liftback

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |20 Lut 2011|, 2011 11:01   

pepicosi napisał/a:
ale jak mi ktoś coś tam zrobił i nie miało OC
to i tak się kasę dostanie co nie a oni już z niego złupią do majtek
- ale właśnei dla tego, że OC jest obowiązkowe w takich przypadkach, jak by nie było, to byś nic od nikogo nie dostał, jedynie sprawa cywilna.

pepi 
pepi

Wysłany: |20 Lut 2011|, 2011 13:27   

bingo napisał/a:
ale właśnei dla tego, że OC jest obowiązkowe w takich przypadkach, jak by nie było, to byś nic od nikogo nie dostał, jedynie sprawa cywilna.
- ale mi o to chodzi że jak ktoś ci rozwali auto a stwierdzą brak jego oc to i tak kasę dostaniesz nawet jak nie miał polisy

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |20 Lut 2011|, 2011 15:06   

pepicosi napisał/a:
ale mi o to chodzi że jak ktoś ci rozwali auto a stwierdzą brak jego oc to i tak kasę dostaniesz nawet jak nie miał polisy
- ale tylko i wyłącznie dlatego, że OC jest obowiązkowe nawet wtedy, gdy samochód nie jest używany

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |20 Lut 2011|, 2011 16:24   

tylko i dlatego ze działa Fundusz Gwarancyjny który może działać również wtedy gdy nie będzie obowiązkowego OC
nie było OC fundusz płaci a ściąga z tego kto nie miał OC
policja zatrzymuje jak nie ma OC - Fundusz swoje 4 tysiączki ściąga
mechanizm dokładnie ten sam
run-log.com

pepi 
pepi

Wysłany: |20 Lut 2011|, 2011 20:54   

o to mi chodziło :)

Darol
[Usunięty]

Wysłany: |20 Lut 2011|, 2011 23:33   

W niektorych krajach i to jest dla mnie normalne OC jest na kierowce a nie na auto. Jest to szczegolne sensowne jak posiada sie wiecej jak jedno auto, nie mowiac juz o 5 np z czego jezdzi sie glownie jednym a reszta uzywana jest okazyjnie raz na miesiac na niedzielna wycieczke.

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |21 Lut 2011|, 2011 08:49   

Waski napisał/a:
tylko i dlatego ze działa Fundusz Gwarancyjny który może działać również wtedy gdy nie będzie obowiązkowego OC
no włąśne nie, powstanie funduszu gwarancyjnego (nie tylko komunikacyjnego) wynika z obowiazku dokonywania opłat , a wtedy fundusz zabezpiecza rozszczenia osób trzecich, które wynikają z tych włąśnie obowiązkowych opłat. Jak nie będzie obowiązkowego OC, to i fundusz nie bedzie płacił za szkody , które OC obejmuje ...

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |21 Lut 2011|, 2011 09:38   

Darol napisał/a:
W niektorych krajach i to jest dla mnie normalne OC jest na kierowce a nie na auto. Jest to szczegolne sensowne jak posiada sie wiecej jak jedno auto, nie mowiac juz o 5 np z czego jezdzi sie glownie jednym a reszta uzywana jest okazyjnie raz na miesiac na niedzielna wycieczke.
Wracając do czyjejś wcześniejszej wypowiedzi, to w tym wypadku będą niezadowolone osoby, które np. w jednym gospodarstwie domowym, w którym jest 3 kierowców i jedno auto będą musiały zapłacić OCx3, a nie x1 tak jak jest teraz. Mi osobiście bardziej by pasowało kupowanie OC na siebie :D , a nie na auto, ale wiadomo taki ja, Boni, Speed i inni nam podobni to chyba nie cały naród? A może się mylę.
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

Waski 
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
Wysłany: |21 Lut 2011|, 2011 09:53   

bingo napisał/a:
wynika z obowiazku dokonywania opłat

dalej by był obowiązek na jeżdżące - co to za róznica jaki obowiązek - ważne że obowiązek - myślę że jak by zaczęli w końcu sciągać jak trzeba to by mieli więcej kasy niż mają teraz
dlaczego miałby nie płacić ? będzie płacił - kwestia przekonstruowania ustawy - dalej będzie miał źródło pozystkiwania funduszy więc będzie mógł płacić - i tak jak zapłaci to przerzuca koszty na sprawcę więc jaki problem - i tak jest tylko kolejnym złodziejskim narzędziem władzy wobec ludu ;)
run-log.com

Odpowiedz do tematu