|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Drgania kierownicy podczas hamowania |
| Autor |
Wiadomość |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Cze 2005|, 2005 17:07
|
|
|
| no ale to chyba szumiało coś ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
behemot [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 20:15
|
|
|
Ja miałem takie drgania na kierownicy przy hamowaniu od ok. roku czasu. Winiłem za to tarcze hamulcowe wentylowane z przodu, chociaż po ich wymianie drgania były w dalszym ciągu. Aż niedawno zaczęło mi coś pukać w prawym przednim zawieszeniu.Najpierw wymieniłem gumy na drążku stabilizatora po obu stronach (komplet ok.50zł) i pukało dalej i kierownica drżała przy hamowaniu. Dzisiaj wymieniłem wahacz - prawy przedni (215zł) i wszystko jak ręką odjął ustąpiło. W międzyczasie byłem 2 razy na szarpakach w stacjach diagnostycznych i wszystko było ok. Jednak do drgań kierownicy wystarczą już małe luzy na końcowym przegubie wahacza.
Pozdrawiam.
Behemot
2,0 DOHC 8V kombi 1993r |
|
|
|
 |
Krasuski [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2005|, 2005 07:57
|
|
|
Ja tez miałem problem z drganiami kierownicy przy hamowaniu. Wymieniłem tarcze hamulcowe na nowe (Jurid) i jak ręka odjął. Na trzepakach wskazało mi że prawy wahacz powoli szykuje się do wymiany, co też mogło być przyczyną dragań. A co dop wahacza mam pytanie. Czy to prawda że te podkładki co sa dołączone do wahacza między stabilizatorem to lepiej wymieniać na inne bo te metalowe talerzyki są do dupy? W takim razie co mam kupić, proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
Rafał |
|
|
|
 |
behemot [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2005|, 2005 14:53
|
|
|
| Te talerzyki usuwasz a w to miejsce dokupujesz i zakładasz zestaw składający się z 2 gum,2 talerzyków,gwintowanego trzpienia i nakrętki-niedawno kupowałem.Cena kompletu na obie strony ok. 50 zeta |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Sie 2005|, 2005 17:49
|
|
|
| trzpień nie jest gwintowany - zwykła rurka. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
__Robert__
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 14 Lut 2005 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: |20 Sie 2005|, 2005 22:18
|
|
|
| Struna ma rację, kilka dni temu przerabiałem temat, to jest zwykła rurka i dwie gumy, ja zapłaciłem w sklepie Forda 35 PLN za dwie strony, u mnie powodem drgań kiery była krzywa prawa felga. |
_________________ Był
Ford Scorpio 2.0 OHC + LPG
był
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG
Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
karolek [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Sie 2005|, 2005 22:41
|
|
|
| tomi503 napisał/a: | | Jest jeszcze jedna możliwość ja którą niedawno przerabiałem mianowicie zaliczyłem dość durzą dziure prawym kołem i po tym fakcie zaczeło mi bić w kierownice no to pierwsze co pomyślałem skrzywiłem felge ale że miałem na rezerwie też alumke nie robiłem wielkiego chura z tego. Jeździłem tak jakiś czas bo niebyło zabardzo czasu przerzucić oponki i co się okazało problem wyszedł sam gdy zaczeło coś blokować koło. rozkręciłem piaste i lożysko było rozwalone tzn. jedna z szalek była pęknięta. Po wymianie łożyska drgania znikneły. |
Bylem ostatnio u mechanika zeby zobaczyl te tarcze i co sie okazalo?
Wszystkie tarcze sprawne "jak zylety" - mam do wymiany prawe łozysko. Od jakiegos czasu faktycznie zwrocilem uwage ze cos szumi ale nie powiazalem tego z lozyskiem. |
|
|
|
 |
Lisu [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 09:06
|
|
|
Cześć.
Ja miałem dokłądnie to samo, wymieniłem gumy od stabilizatora i akurat przy okazji musiałem zmienić maglownice, no i usterka zniknęła.
Trudno wyczuć o co chodzi, wynika na to, że wine mogą ponosić tarcze, klocki, luzy w zawieszeniu, maglownica, zużyte gumy.
Pozdrawiam
Lisu |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 11:07
|
|
|
i tysiace innych rzeczy o ktorych fizionomom sie nawet nie snilo. tarcze nowe oba wahacze nowe, zero luzow na przekladni i drazkach a dalej czasem drzy i cos puka.....
pozdrawiam
maciek
p.s. u mnie moze to amorytzator wyzional duch ale nie stac mnie na nowe |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |