$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Drgania kierownicy podczas hamowania
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Drgania kierownicy podczas hamowania
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Cze 2005|, 2005 17:07   

no ale to chyba szumiało coś ?

behemot
[Usunięty]

Wysłany: |12 Sie 2005|, 2005 20:15   

Ja miałem takie drgania na kierownicy przy hamowaniu od ok. roku czasu. Winiłem za to tarcze hamulcowe wentylowane z przodu, chociaż po ich wymianie drgania były w dalszym ciągu. Aż niedawno zaczęło mi coś pukać w prawym przednim zawieszeniu.Najpierw wymieniłem gumy na drążku stabilizatora po obu stronach (komplet ok.50zł) i pukało dalej i kierownica drżała przy hamowaniu. Dzisiaj wymieniłem wahacz - prawy przedni (215zł) i wszystko jak ręką odjął ustąpiło. W międzyczasie byłem 2 razy na szarpakach w stacjach diagnostycznych i wszystko było ok. Jednak do drgań kierownicy wystarczą już małe luzy na końcowym przegubie wahacza.
Pozdrawiam.
Behemot
2,0 DOHC 8V kombi 1993r

Krasuski
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2005|, 2005 07:57   

Ja tez miałem problem z drganiami kierownicy przy hamowaniu. Wymieniłem tarcze hamulcowe na nowe (Jurid) i jak ręka odjął. Na trzepakach wskazało mi że prawy wahacz powoli szykuje się do wymiany, co też mogło być przyczyną dragań. A co dop wahacza mam pytanie. Czy to prawda że te podkładki co sa dołączone do wahacza między stabilizatorem to lepiej wymieniać na inne bo te metalowe talerzyki są do dupy? W takim razie co mam kupić, proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
Rafał

behemot
[Usunięty]

Wysłany: |16 Sie 2005|, 2005 14:53   

Te talerzyki usuwasz a w to miejsce dokupujesz i zakładasz zestaw składający się z 2 gum,2 talerzyków,gwintowanego trzpienia i nakrętki-niedawno kupowałem.Cena kompletu na obie strony ok. 50 zeta

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |16 Sie 2005|, 2005 17:49   

trzpień nie jest gwintowany - zwykła rurka.

__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |20 Sie 2005|, 2005 22:18   

Struna ma rację, kilka dni temu przerabiałem temat, to jest zwykła rurka i dwie gumy, ja zapłaciłem w sklepie Forda 35 PLN za dwie strony, u mnie powodem drgań kiery była krzywa prawa felga.
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

karolek
[Usunięty]

Wysłany: |21 Sie 2005|, 2005 22:41   

tomi503 napisał/a:
Jest jeszcze jedna możliwość ja którą niedawno przerabiałem mianowicie zaliczyłem dość durzą dziure prawym kołem i po tym fakcie zaczeło mi bić w kierownice no to pierwsze co pomyślałem skrzywiłem felge ale że miałem na rezerwie też alumke nie robiłem wielkiego chura z tego. Jeździłem tak jakiś czas bo niebyło zabardzo czasu przerzucić oponki i co się okazało problem wyszedł sam gdy zaczeło coś blokować koło. rozkręciłem piaste i lożysko było rozwalone tzn. jedna z szalek była pęknięta. Po wymianie łożyska drgania znikneły.

Bylem ostatnio u mechanika zeby zobaczyl te tarcze i co sie okazalo?
Wszystkie tarcze sprawne "jak zylety" - mam do wymiany prawe łozysko. Od jakiegos czasu faktycznie zwrocilem uwage ze cos szumi ale nie powiazalem tego z lozyskiem.

Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 09:06   

Cześć.

Ja miałem dokłądnie to samo, wymieniłem gumy od stabilizatora i akurat przy okazji musiałem zmienić maglownice, no i usterka zniknęła.
Trudno wyczuć o co chodzi, wynika na to, że wine mogą ponosić tarcze, klocki, luzy w zawieszeniu, maglownica, zużyte gumy.

Pozdrawiam
Lisu

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |31 Sie 2005|, 2005 11:07   

i tysiace innych rzeczy o ktorych fizionomom sie nawet nie snilo. tarcze nowe oba wahacze nowe, zero luzow na przekladni i drazkach a dalej czasem drzy i cos puka.....
pozdrawiam
maciek
p.s. u mnie moze to amorytzator wyzional duch ale nie stac mnie na nowe

Odpowiedz do tematu