|
Urwało szpile od koła |
| Autor |
Wiadomość |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |26 Wrz 2010|, 2010 19:31
|
|
|
| Oj tam, wystarczy, ze jedna szpilka byłą przeciągnięta, w bądź co bądź, wiekowym aucie, jak uleciała, to potem mamy koło dociskane nierównomiernie i po dłuższej lub krótszej jeździe (zwłaszcza po naszych drogach) się pozostała reszta "obkiwa". |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Wrz 2010|, 2010 00:30 Re: Urwało szpile od koła
|
|
|
| bolus1 napisał/a: | Witam
wczoraj kupiłem od Oliego Coss'a wszystko było "dobrze" do czasu kiedy nie zaczęło szarpać kierownicą i gigantyczne stuki z lewego przedniego koła, postawiłem na łożysko. Po dojechaniu do domu (300km) zauważyłem że urwało jedną szpile od koła na innej nie ma nakrętki koło lata niemiłosiernie na boki. Jak i co z tym zrobić ? do czego są te szpile mocowane i czy możliwe żeby samo łożysko powodowało takie zniszczenia ?
_________
szkoda że na trasie nie sprawdziłem czy koło dobrze było przykręcone jak się okaże że to nie łożysko tylko Oli źle dokręcił ahhh |
eeee... najpierw to postawiłeś na gumę stabilizatora - bo nawet widziałeś jak twierdziłeś, że jest wyrobiona no ale mniejsza o to...
Jak pisałem w innym Twoim poście... jeździliśmy przed kupnem... ja, Ty Twój brat... no i jakoś kierownicą nie telepało...ani kołem...
Nie dokręcić nie mogłem...tego jestem pewien - miałem kilka lat temu przygodę, że nie dokręciłem i w czasie jazdy mi koło odpadło ... posypały się iskry od szkifowania tarczą hamulcową po asfalcie... Fakt, że to było przy małej prędkości, bo gdy poczułem telepanie kierą, to zatrzymywałem się właśnie do sprawdzenia co to jest... no i zatrzymałem się na tarczy...
Ale jak można jechać tak kilkaseet km???
Śrubę mogłem którąś naciągnąć przekręcając... chociaż też wątpię...ale takiej opcji się nie wypieram.
Po zmianie sprężyn.. i dokręceniu kół byłem na szarpakach i na przeglądzie... pan stwierdził że jest zero jakichkolwiek luzów w tym i na gumach z przodu - dlatego przez telefon byłem zdziwiony wogóle, że jest wyrobiona guma na stabilizatorze, którą zdiagnozowałeś.
No i kwestia ścięcia tej szpilki mi nie daje spokoju. Skoro część śrub siedziała mocno...jak ją ścięło? Gdyby może urwało od przeciągnięcia..ale też nie...bo szybciej gwint bym zerwał...nie wiem... |
|
|
|
 |
Waski
FST Member 000

Auto: FF '94 1.3 hitleredyszyn NO LPG
|
Wysłany: |27 Wrz 2010|, 2010 00:35
|
|
|
| bingo napisał/a: | | - to na każdej śrubie albo ukręcona śruba, albo klucz .... |
ja dokrecam 140 w swoich autach
tak jak koledzy mówią - sprawdz otwory w feldze - zeby się nie okazało, że felga wypadnie sobie i pojedzie swoją drogą a auto juz nie pojedzie |
_________________ Uwaga! Zwracaj uwagę na treść i formę swojej wypowiedzi ! Zanim wciśniesz "Wyślij", przeczytaj i przemyśl co napisałeś !
Posty nie wnoszące absolutnie nic do tematu, a także obraźliwe i nietaktowne, mogą zostać usunięte bez podania przyczyn !
------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
bolus1

Auto: 90 liftback 2.0 DOHC EFI; 2.9 24v MSB RS GHIA
|
Wysłany: |27 Wrz 2010|, 2010 16:20
|
|
|
Oli ja nie mam urazów do Ciebie bardziej chodzi mi o to że nie wiem co to może być a na forum szukam pomocy łącznik stabilizatora jest wywalony, być może wywaliło go od samych wstrząsów, felga jest ok mierzyłem otwory w porównaniu z inną felgą. Oli wiem że dokręcałeś mocno bo drugiego przedniego koła nie mogłem odkręcić -,0 za małe mam ramie na kluczu. Być może przekręciłeś nie wiem jaki może być powód. Moja głupota i brak doświadczenia dały to że nie sprawdziłem tego odrazu. Kupiłem szpile będę teraz to wymieniał |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Wrz 2010|, 2010 23:15
|
|
|
| bolus1 napisał/a: | | Oli wiem że dokręcałeś mocno bo drugiego przedniego koła nie mogłem odkręcić -,0 za małe mam ramie na kluczu. |
No..dokręcam mocno ale z wyczuciem.. nie zapieram się nogami i na chama nie krece... a tu... też nie wiem.. być może, jak pisałem..gdzieś jakąś słabszą mogłem w końcu przeciągnąć... ale nie to, że nie dokręcić koła... No szkoda, że akurat tak wyszło... wymień szpile i będzie git.... roboty na piwo i 3 szlugi.... a chyba i koszt szpilki nie zabija.... |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |27 Wrz 2010|, 2010 23:29
|
|
|
| bolus1 napisał/a: | | łącznik stabilizatora jest wywalony |
A cóż to za element w tym pojeździe ? |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |28 Wrz 2010|, 2010 17:03
|
|
|
| pewnie ta guma w wahaczu . ale to z łącznikiem takim jaki znamy ma niewiele wspólnego . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |28 Wrz 2010|, 2010 18:04
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | bolus1 napisał/a: | | łącznik stabilizatora jest wywalony |
A cóż to za element w tym pojeździe ? |
może Oli zaadaptował przednią zawieche od mk3 |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
bolus1

|
Wysłany: |28 Wrz 2010|, 2010 18:25
|
|
|
ymm no stabilizator łączy się z wahaczem i tam mamy gumę i była "jest" ładnie wyklepana (pewnie od wstrząsów, gdy jechałem z luźnym kołem)
szpila jest będzie zakładana, jak tylko pomyślę jak to zrobić i bóg obdaruje mnie ładną pogodą |
| Ostatnio zmieniony przez bolus1 |28 Wrz 2010|, 2010 18:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |29 Wrz 2010|, 2010 13:51
|
|
|
| bolus1 napisał/a: | | stabilizator łączy się z wahaczem i tam mamy gumę | no to tuleja raczej a nie łącznik stabilizatora |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bolus1

|
Wysłany: |29 Wrz 2010|, 2010 19:51
|
|
|
no tak czy siak wiemy o co chodzi wybite jest już nowe czeba założyć.. ale pierw to muszę udobruchać tego całego PRINCA bo teraz nawet nie daje oznak życia |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 11:05
|
|
|
| PRINS-a |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Darek_Police
thesilent

Auto: sedan `90 2.9 12V6 ASB Ghia i kupowdepy
Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 03 Wrz 2007 Skąd: Sollstedt DE
|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 12:23 Re: Urwało szpile od koła
|
|
|
| bolus1 napisał/a: | wczoraj kupiłem od Oliego Coss'a wszystko było "dobrze" do czasu...
szkoda że na trasie nie sprawdziłem czy koło dobrze było przykręcone jak się okaże że to nie łożysko tylko Oli źle dokręcił ahhh |
boluś, żenujące jest rozpisywanie po całym forum wszem i wobec, od kogo kupiłeś auto i że w nim coś jest nie tak. Masz problemy z autem, ok, pomożemy. Ale na cholerę wszędzie zaznaczać, od kogo kupiłeś i Żenującymi Żartami Prowadzącego sugerować, że poprzednik coś spaprał.
Oli współczuję takiego klienta. |
_________________ Scorpio `90 2.9 12V6 ASB Ghia sedan
ex:
Citroen GC4P 07 2.0 HDI
M6 04 2.0 DOHC
M323F 97 1.5 DOHC
Uno 92 1.1 OHC
Scorpio 89 2.0 OHC |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |30 Wrz 2010|, 2010 14:34
|
|
|
no kupił i się popsuł co w tym dziwnego przecie to kos -nie widziały gały co brały i tyle w temacie |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
bolus1

|
Wysłany: |1 Paź 2010|, 2010 17:58 Re: Urwało szpile od koła
|
|
|
| Darek_Police napisał/a: | | bolus1 napisał/a: | wczoraj kupiłem od Oliego Coss'a wszystko było "dobrze" do czasu...
boluś, żenujące jest rozpisywanie po całym forum wszem i wobec, od kogo kupiłeś auto i że w nim coś jest nie tak. Masz problemy z autem, ok, pomożemy. Ale na cholerę wszędzie zaznaczać, od kogo kupiłeś i Żenującymi Żartami Prowadzącego sugerować, że poprzednik coś spaprał.
Oli współczuję takiego klienta. |
Misiek, no wydaje mi się że masz problem z nadinterpretacją.. Piszę od kogo kupiłem samochód żebym nie musiał pisać JAKI to samochód itp. bo wiem i widzę że ów pojazd jest tutaj znany. Żenujące żarty ? no mówię znowu jakaś nadinterpretacja jak mogę mówić że "POPRZEDNI WŁAŚCICIEL" coś spaprał gdyż ja się nie znam na tyle by tak stwierdzić. A z tego co widzę to wszystko jest raczej "okej". Naprawdę nie rozumiem o co Tobie chodzi nie bierz wszystkiego tak do siebie.
ps. Napisałem w dwóch tematach o moim nowym nabytku i nie wydaje mi się żeby to była odpowiednia ilość aby określić to mianem "wszem i wobec"
Struna dzięki za poprawkę.
A teraz wracając do tematu, moje zdolności manualne nie pozwalają mi na wybicie tej szpili nie wiem czy się zapiekła czy co.. ale jedynie zdążyłem ją ładnie spłaszczyć a i tak ani drgnęła oczywiście wd-40 psikane kilka razy.. jakieś patenty na to? (próbowałem z kołem na kołach.. z kołem na podnośniku.. bez koła na podnośniku) i ani drgnie.. próbowałem delikatnie wypukać.. nawalałem mocno.. i bardzo mocno, połamałem młotek ale fordzik się nie poddaje |
| Ostatnio zmieniony przez bolus1 |1 Paź 2010|, 2010 17:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|