|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Kupiłem Scorpio - parę pytań |
| Autor |
Wiadomość |
Kżyho

Auto: Ford Consul 2.8 V6 '73
|
Wysłany: |28 Lip 2010|, 2010 23:34
|
|
|
Ja mam małą tendencję do rozwlekania moich wypowiedzi stąd może wypracowanie się takie zrobiło.
Chciałem jednakże załatwić po prostu wszystkie rzeczy, które odkryłem i wydały mi się nie w porządku albo których nie wiedziałem "jak to jest akurat w Scorpio" zrobione. Myślę, że nie jest to jakoś nader kłopotliwy egzemplarz ino zwykle ludzie po kolei pytają o to, potem o coś innego i tak sobie powoli naprawiają jakieś usterki. A ja to skomasowałem i chciałbym większość na raz usunąć po prostu, a potem cieszyć się miłą jazdą bez niespodzianek
Tempomat oczywiście testowałem na wyższych, autostradowych prędkościach. Przedtem działało, teraz jakoś przestało, choć i wcześniejsze działanie nie do końca było takie, jak koledzy opisywali.
Kolego Jacku - ja sobie zdawałem doskonale sprawę, że kupuję nienajmłodsze auto i że będzie miało jakieś bolączki. Zwłaszcza gdy auto kosztuje poniżej 2 tys zł
Ale tak naprawdę każde auto się psuje. Tyle, że nowe auta nie dość, że są mega drogie, to jeszcze kolejną fortunę można stracić na naprawach, a tutaj da się to wszystko jeszcze jakoś przeżyć w razie czego, a do tego można coś pokombinować samemu, co w tych najnowszych samochodach jest już bardzo utrudnione...
I ja się generalnie nie zrażam, natomiast mnogość moich pytań wynika też po części z tego, że wszedłem w zupełnie nowy dla mnie temat "Scorpio". I pomimo jakiejś tam wiedzy z zakresu Forda najwyższego segmentu, to jednak jest ona dość archaiczna przy skorupie, bo dziadek Consul, to jednak już trochę starsze miał różne patenty |
_________________ Ford Consul 2.8 V6 '73
Ford Transit 2.0 Concorde 500 RS '83
Pontiac Trans Sport 3.8 SE '93
http://surmatlumaczenia.pl |
| Ostatnio zmieniony przez Kżyho |28 Lip 2010|, 2010 23:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jacek12

Auto: BMW e39 sedan97r, 2,0 24V, msb+lpg
|
Wysłany: |29 Lip 2010|, 2010 07:41
|
|
|
| Jeżeli chodzi o instalację elektryczną to warto mieć program FORTIS i zaglądać na strony angielskie forda scorpio.Z tą cieknącą wodą to chyba najlepiej zobaczysz z skąd cieknie jak polejesz wodą punktowo podszybie,a może nagrzewnica poszła? |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |29 Lip 2010|, 2010 08:40
|
|
|
| Jacek12 napisał/a: | | zaglądać na strony angielskie forda scorpio. | - daj linka do strony angielskiej ze scorpio MK1 i MK2, która jest tak rozbudowana, jak dla MK3 ...
[ Dodano: |29 Lip 2010|, o 08:40 ]
| Jacek12 napisał/a: | | wodą to chyba najlepiej zobaczysz z skąd cieknie jak polejesz wodą punktowo podszybie | - dokładnie tak, z uwzględnieniem również dachu |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Jacek12

|
Wysłany: |29 Lip 2010|, 2010 08:46
|
|
|
| bingo napisał/a: | Jacek12 napisał/a:
zaglądać na strony angielskie forda scorpio.
- daj linka do strony angielskiej ze scorpio MK1 i MK2, która jest tak rozbudowana, jak dla MK3 ... |
Hmm...nie wiedziałem,głównie czytałem o MK3. |
_________________ Powyższy post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |3 Sie 2010|, 2010 17:51
|
|
|
| bingo napisał/a: | | Jacek12 napisał/a: | | zaglądać na strony angielskie forda scorpio. | - daj linka do strony angielskiej ze scorpio MK1 i MK2, która jest tak rozbudowana, jak dla MK3 ...
.... | http://ford-scorpio.pl/ ta miała taka być i do tego po polsku, tylko się jakoś tak popsuła |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
|
Wysłany: |3 Sie 2010|, 2010 19:03
|
|
|
| pablo19 napisał/a: | http://ford-scorpio.pl/ ta miała taka być i do tego po polsku, tylko się jakoś tak popsuła |
A kto ją pierwszy popsuł? |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
|
Wysłany: |4 Sie 2010|, 2010 09:23
|
|
|
| zbyszek napisał/a: | | pablo19 napisał/a: | http://ford-scorpio.pl/ ta miała taka być i do tego po polsku, tylko się jakoś tak popsuła |
A kto ją pierwszy popsuł? | Pierwszy był Romek |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
|
Wysłany: |4 Sie 2010|, 2010 09:29
|
|
|
| Cytat: | | Wiedząc w jakim stanie są samochody z tego modelu po prostu chciałem uświadomić kolegę Kżyho. |
Przecież ty masz całkiem inny model samochodu |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Jacek12

|
Wysłany: |6 Sie 2010|, 2010 15:11
|
|
|
| miałem scorpio mk2 DOHC 8V 93 r z lpg,jeśli chodzi o szczegóły.A tak poza tym to odbiegamy od tematu.Ciekawe co tam zrobił z tymi usterkami. |
|
|
|
 |
Kżyho

|
Wysłany: |6 Sie 2010|, 2010 16:59
|
|
|
Jak na razie zakupione amorki nivo ze sprężynami - czekają na wymianę.
Kompletne sprzęgło czeka również na wymianę, za to właśnie przed chwilą poszedł mi chyba samoregulator, bo pedał został w podłodze...
Gruszka dmuchania w fotelu została wymieniona, ale nadal brak odczuwalnego efektu dmuchania - będę szukał czy przewód jest OK, jak wyciągnę fotel do wymiany szyn
Fotel - szyny zakupione, ale jeszcze do mnie nie dotarły, więc na razie wciąż jeżdżę na przekrzywionym.
W kwestii szarpania jestem na etapie kupowania oryginalnych kabli zapłonowych oraz świec, ale niestety dostać kabelki Motorcraft EWR8 (bo takie zdaje się do DOHCa są) nie tak łatwo, przynajmniej w jakiejś normalnej cenie...
Reszta rzeczy na razie czeka na wolną chwilę i trochę kasy, bo na tą chwilą trochę już za dużo wydatków jak na w sumie jeden miesiąc |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |6 Sie 2010|, 2010 17:04
|
|
|
| ppo kable podjedz do sklepu Forda na Głogowskiej - do V612V mieli w przyjemnej cenie. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Kżyho

|
Wysłany: |7 Sie 2010|, 2010 21:00
|
|
|
MW Auto na Głogowskiej było pierwszym miejscem gdzie zadzwoniłem, bo tam często też do Consula części szukałem. Niestety kable w przystępnej względnie cenie mają jedynie firmy Leader, natomiast oryginalne Motorcrafty do 2.0 DOHC (nie mam 2.9 ) mają tylko w postaci pojedynczych sztuk i wychodzi za nie wówczas prawie 4 stówy.
W internecie w EWCar namierzyłem takie za 158zł, ale na razie nie mają i jeżeli będą to najwcześniej pod koniec przyszłego tygodnia.
[ Dodano: |12 Sie 2010|, o 01:08 ]
Cóż, póki co strzeliła "do kompletu" awarii linka sprzęgła, więc auto stoi unieruchomione...
Udało mi się za to załatwić kable w MW Auto za... 137zł !!!
Trochę pogadałem z obsługą i miły Pan stwierdził, że jeszcze podzwoni po dostawcach no i wynalazł za taki fajny pieniądz te kable. Jutro odbieram.
Linkę zapewne też kupię oryginalną, bo już się tu dosyć naczytałem o podróbach, a na lekko działającym sprzęgle mi zależy bardzo ze względu na kobietę, która też ma tym jeździć. Martwi mnie tylko jedno - moja linka, ta która strzeliła na 99% była oryginalną, a mimo to sprzęgło (kończące się co prawda) bardzo ciężko chodziło Więc boję się, czy oryginalna nowa linka coś da w tym temacie.
Poza tym nowe kompletne sprzęgło, które dostałem razem z autem jest jakieś włoskiej produkcji. Myślicie, że to będzie jakoś działać? Bo na oryginał to ja kasy nie mam niestety, żeby jeszcze kupować...
[ Dodano: |19 Sie 2010|, o 16:19 ]
Panowie, jestem w szoku! Poważnie. Wymieniłem wczoraj pękniętą linkę sprzęgła. Włożyłem oryginalną Motorcrafta. Różnica w oporze jaki pedał sprzęgła stawiał przed i po jest tak ogromna, że nadal zbieram szczękę z podłogi i nie mogę pojąć, jak głupia linka może spowodować taką różnicę. Wszak jej budowa jest prosta jak budowa cepa...
Zabiłbym jedynie tego, co wymyślił takie, a nie inne jej mocowanie i ten cały samonapinacz. Palce do teraz mam całe obolałe i pocharatane, a walka o zaczepienie linki na samonapinaczu trwała wczoraj ponad 2h i udało się dopiero po zdjęciu dolnego plastiku deski rozdzielczej. Nie wiem, może ja jakiś ponad gabarytowy jestem albo coś, ale w żaden sposób nie mogłem bez rozkręcania deski dojść tam drugą ręką, a jedną niestety się nie udawało tego zrobić i raczej by się nie udało. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |