$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kupiłem Scorpio - parę pytań
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupiłem Scorpio - parę pytań
Autor Wiadomość
Kżyho 

Auto: Ford Consul 2.8 V6 '73
Wysłany: |28 Lip 2010|, 2010 23:34   

Ja mam małą tendencję do rozwlekania moich wypowiedzi stąd może wypracowanie się takie zrobiło.
Chciałem jednakże załatwić po prostu wszystkie rzeczy, które odkryłem i wydały mi się nie w porządku albo których nie wiedziałem "jak to jest akurat w Scorpio" zrobione. Myślę, że nie jest to jakoś nader kłopotliwy egzemplarz ino zwykle ludzie po kolei pytają o to, potem o coś innego i tak sobie powoli naprawiają jakieś usterki. A ja to skomasowałem i chciałbym większość na raz usunąć po prostu, a potem cieszyć się miłą jazdą bez niespodzianek ;)

Tempomat oczywiście testowałem na wyższych, autostradowych prędkościach. Przedtem działało, teraz jakoś przestało, choć i wcześniejsze działanie nie do końca było takie, jak koledzy opisywali.

Kolego Jacku - ja sobie zdawałem doskonale sprawę, że kupuję nienajmłodsze auto i że będzie miało jakieś bolączki. Zwłaszcza gdy auto kosztuje poniżej 2 tys zł ;)
Ale tak naprawdę każde auto się psuje. Tyle, że nowe auta nie dość, że są mega drogie, to jeszcze kolejną fortunę można stracić na naprawach, a tutaj da się to wszystko jeszcze jakoś przeżyć w razie czego, a do tego można coś pokombinować samemu, co w tych najnowszych samochodach jest już bardzo utrudnione...
I ja się generalnie nie zrażam, natomiast mnogość moich pytań wynika też po części z tego, że wszedłem w zupełnie nowy dla mnie temat "Scorpio". I pomimo jakiejś tam wiedzy z zakresu Forda najwyższego segmentu, to jednak jest ona dość archaiczna przy skorupie, bo dziadek Consul, to jednak już trochę starsze miał różne patenty ;)
http://surmatlumaczenia.pl
Ostatnio zmieniony przez Kżyho |28 Lip 2010|, 2010 23:37, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek12 

Auto: BMW e39 sedan97r, 2,0 24V, msb+lpg
Wysłany: |29 Lip 2010|, 2010 07:41   

Jeżeli chodzi o instalację elektryczną to warto mieć program FORTIS i zaglądać na strony angielskie forda scorpio.Z tą cieknącą wodą to chyba najlepiej zobaczysz z skąd cieknie jak polejesz wodą punktowo podszybie,a może nagrzewnica poszła?

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |29 Lip 2010|, 2010 08:40   

Jacek12 napisał/a:
zaglądać na strony angielskie forda scorpio.
- daj linka do strony angielskiej ze scorpio MK1 i MK2, która jest tak rozbudowana, jak dla MK3 ...

[ Dodano: |29 Lip 2010|, o 08:40 ]
Jacek12 napisał/a:
wodą to chyba najlepiej zobaczysz z skąd cieknie jak polejesz wodą punktowo podszybie
- dokładnie tak, z uwzględnieniem również dachu

Jacek12 

Wysłany: |29 Lip 2010|, 2010 08:46   

bingo napisał/a:
Jacek12 napisał/a:
- daj linka do strony angielskiej ze scorpio MK1 i MK2, która jest tak rozbudowana, jak dla MK3 ...

Hmm...nie wiedziałem,głównie czytałem o MK3.

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |3 Sie 2010|, 2010 17:51   

bingo napisał/a:
Jacek12 napisał/a:
....
http://ford-scorpio.pl/ <- ta miała taka być i do tego po polsku, tylko się jakoś tak popsuła :/
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |3 Sie 2010|, 2010 19:03   

pablo19 napisał/a:
http://ford-scorpio.pl/ <- ta miała taka być i do tego po polsku, tylko się jakoś tak popsuła :/

A kto ją pierwszy popsuł? :027: :):

Dochodzenie odszkodowań

pablo19 
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Wysłany: |4 Sie 2010|, 2010 09:23   

zbyszek napisał/a:
pablo19 napisał/a:

A kto ją pierwszy popsuł? :027: :):
Pierwszy był Romek :P
2.9 12V6 MSB <- złociutkie 8) razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 <- Ikona 8)
2.9 Team

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |4 Sie 2010|, 2010 09:29   

Cytat:
Wiedząc w jakim stanie są samochody z tego modelu po prostu chciałem uświadomić kolegę Kżyho.

Przecież ty masz całkiem inny model samochodu :):

Jacek12 

Wysłany: |6 Sie 2010|, 2010 15:11   

miałem scorpio mk2 DOHC 8V 93 r z lpg,jeśli chodzi o szczegóły.A tak poza tym to odbiegamy od tematu.Ciekawe co tam zrobił z tymi usterkami.

Kżyho 

Wysłany: |6 Sie 2010|, 2010 16:59   

Jak na razie zakupione amorki nivo ze sprężynami - czekają na wymianę.
Kompletne sprzęgło czeka również na wymianę, za to właśnie przed chwilą poszedł mi chyba samoregulator, bo pedał został w podłodze...
Gruszka dmuchania w fotelu została wymieniona, ale nadal brak odczuwalnego efektu dmuchania - będę szukał czy przewód jest OK, jak wyciągnę fotel do wymiany szyn
Fotel - szyny zakupione, ale jeszcze do mnie nie dotarły, więc na razie wciąż jeżdżę na przekrzywionym.
W kwestii szarpania jestem na etapie kupowania oryginalnych kabli zapłonowych oraz świec, ale niestety dostać kabelki Motorcraft EWR8 (bo takie zdaje się do DOHCa są) nie tak łatwo, przynajmniej w jakiejś normalnej cenie...
Reszta rzeczy na razie czeka na wolną chwilę i trochę kasy, bo na tą chwilą trochę już za dużo wydatków jak na w sumie jeden miesiąc ;)

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |6 Sie 2010|, 2010 17:04   

ppo kable podjedz do sklepu Forda na Głogowskiej - do V612V mieli w przyjemnej cenie.

Kżyho 

Wysłany: |7 Sie 2010|, 2010 21:00   

MW Auto na Głogowskiej było pierwszym miejscem gdzie zadzwoniłem, bo tam często też do Consula części szukałem. Niestety kable w przystępnej względnie cenie mają jedynie firmy Leader, natomiast oryginalne Motorcrafty do 2.0 DOHC (nie mam 2.9 ;) ) mają tylko w postaci pojedynczych sztuk i wychodzi za nie wówczas prawie 4 stówy.
W internecie w EWCar namierzyłem takie za 158zł, ale na razie nie mają i jeżeli będą to najwcześniej pod koniec przyszłego tygodnia.

[ Dodano: |12 Sie 2010|, o 01:08 ]
Cóż, póki co strzeliła "do kompletu" awarii linka sprzęgła, więc auto stoi unieruchomione...
Udało mi się za to załatwić kable w MW Auto za... 137zł !!! :)
Trochę pogadałem z obsługą i miły Pan stwierdził, że jeszcze podzwoni po dostawcach no i wynalazł za taki fajny pieniądz te kable. Jutro odbieram.
Linkę zapewne też kupię oryginalną, bo już się tu dosyć naczytałem o podróbach, a na lekko działającym sprzęgle mi zależy bardzo ze względu na kobietę, która też ma tym jeździć. Martwi mnie tylko jedno - moja linka, ta która strzeliła na 99% była oryginalną, a mimo to sprzęgło (kończące się co prawda) bardzo ciężko chodziło :( Więc boję się, czy oryginalna nowa linka coś da w tym temacie.
Poza tym nowe kompletne sprzęgło, które dostałem razem z autem jest jakieś włoskiej produkcji. Myślicie, że to będzie jakoś działać? Bo na oryginał to ja kasy nie mam niestety, żeby jeszcze kupować... :(

[ Dodano: |19 Sie 2010|, o 16:19 ]
Panowie, jestem w szoku! Poważnie. Wymieniłem wczoraj pękniętą linkę sprzęgła. Włożyłem oryginalną Motorcrafta. Różnica w oporze jaki pedał sprzęgła stawiał przed i po jest tak ogromna, że nadal zbieram szczękę z podłogi i nie mogę pojąć, jak głupia linka może spowodować taką różnicę. Wszak jej budowa jest prosta jak budowa cepa...

Zabiłbym jedynie tego, co wymyślił takie, a nie inne jej mocowanie i ten cały samonapinacz. Palce do teraz mam całe obolałe i pocharatane, a walka o zaczepienie linki na samonapinaczu trwała wczoraj ponad 2h i udało się dopiero po zdjęciu dolnego plastiku deski rozdzielczej. Nie wiem, może ja jakiś ponad gabarytowy jestem albo coś, ale w żaden sposób nie mogłem bez rozkręcania deski dojść tam drugą ręką, a jedną niestety się nie udawało tego zrobić i raczej by się nie udało.

Odpowiedz do tematu