|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wentylator od fiesty do wieloryba |
| Autor |
Wiadomość |
magnus [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:14 Wentylator od fiesty do wieloryba
|
|
|
Szukam do swojego wieloryba wentylatora chłodnicy. Jak na razie znalazłem w ASO za jedyne 730 PLN i w jednym sklepie za 463. Pierwsza cena jest z kosmosu, druga już sensowniejsza ale też sporo.
Ale przeglądając różne wentyle znalazłem bardzo podobny pakowany do fiesty IV a ponad 100 PLN tańszy.
Parametry ma identyczne - moc 80W, średnica 280mm. Dorobienie wtyczki to nie problem, kwestia tylko czy się jakoś drastycznie nie różni mocowaniem (albo np. długością i nie wejdzie).
Może ktoś ma fiestę pod ręką i mógłby zerknąć, zmierzyć coś. Albo może z microkata da się stwierdzić, czy podejdzie?
Tak wygląda fiestowy:
http://www.iparts.pl/czes...3-54168801.html
a tu scorpiowy:
http://www.iparts.pl/czes...5-30673996.html
Wiem, że za tą cenę mam ze 4 komplety używek, ale jakby nie patrzeć każda będzie po kilkunastoletniej eksploatacji |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:20
|
|
|
Jeżeli oryginał nie mieści w Twoich ramach finansowych , kup sprawny używany , albo jeszcze drugi na zapas
Śmigła w wentylatorach mogą mieć inną wydajność przepływu i Twoje kombinowanie może skończyć się przegrzaniem silnika |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:24
|
|
|
Zapodaj nawet wentyle od 24V one sie rzadziej zacierają i sa wydajniejsze, tylko czy instalka wytrzyma |
|
|
|
 |
Julek
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Pomógł: 32 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Lut 2007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:39
|
|
|
| Nie wiem jaki jest problem, skoro cena kompletu używek wraz z obudową to 50 zł. Kup sobie 4 komplety w sumie za 200 i przeżyją Ci auto. |
_________________ Tak to jest normalne, że nie gadasz z bandytami. Nie zapraszasz ich do domu, nie odwiedzasz ich samych. Kto z kim przystaje, takim się staje... |
|
|
|
 |
magnus [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:44
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | Jeżeli oryginał nie mieści w Twoich ramach finansowych , kup sprawny używany , albo jeszcze drugi na zapas
Śmigła w wentylatorach mogą mieć inną wydajność przepływu i Twoje kombinowanie może skończyć się przegrzaniem silnika |
Ze "sprawnymi używanymi" częściami mam cokolwiek złe doświadczenia (lusterko ściemniające wytrzymało chyba tydzień i wylało, cewka padła po miesiącu i 500 km od domu itp.). Czasem lepiej wydać nieco więcej ale mieć spokój
Oryginał jest drogi ale te 300-350 zyla to nie jest duży problem.
Co do przegrzania silnika - prawie rok już jeżdżę z jednym wentylem i temperatura silnika jest normalna. Fakt, że bez klimy albo bardzo oszczędnie (ręczny nadmuch lekko).
| Jankes napisał/a: | | Zapodaj nawet wentyle od 24V one sie rzadziej zacierają i sa wydajniejsze, tylko czy instalka wytrzyma |
OK, ale pasują? są dostępne bez problemu? ile kosztują?
Dobrze by było dawać konkrety, bo potem po zakupie się okaże, że zupełnie nie podejdą i co wtedy?
[ Dodano: |29 Cze 2010|, o 10:48 ]
| Julek napisał/a: | | Nie wiem jaki jest problem, skoro cena kompletu używek wraz z obudową to 50 zł. Kup sobie 4 komplety w sumie za 200 i przeżyją Ci auto |
Napisałem wyżej jaki jest problem
Używane są opcją oczywiście, ale ciężko jechać na wakacje z bagażnikiem pełnym części zamiennych.
Poza tym nie pytałem, czy się opłaca kupować nowe czy używane ale czy podejdzie konkretny wentyl zamiast oryginału - nieważne czy nowy czy używany. Bez urazy. |
|
|
|
 |
kat

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Pomógł: 66 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lis 2006 Skąd: katowice
|
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 11:00
|
|
|
koledzy podpowiadaja co zrobic zeby bylo sprawnie ,niezbyt drogo ,a ty sie unosisz
a odpowiadajac na twoje pytanie
tak,kazdy podejdzie po odpowiedniej rzeźbie i kilku trututkach,potem zachodzi pytanie czy da rade taki wentyl |
_________________ Złodziej najgłośniej krzyczy " Łapać złodzieja !" |
|
|
|
 |
magnus [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 11:14
|
|
|
E tam, wcale się nie unoszę
Interesuje mnie odpowiedź na konkretne pytanie i tyle |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 11:24
|
|
|
| magnus napisał/a: |
| Jankes napisał/a: | | Zapodaj nawet wentyle od 24V one sie rzadziej zacierają i sa wydajniejsze, tylko czy instalka wytrzyma |
OK, ale pasują? są dostępne bez problemu? ile kosztują?
Dobrze by było dawać konkrety, bo potem po zakupie się okaże, że zupełnie nie podejdą i co wtedy?
| [/quote]
sa dostepne bez problemu u naszych rozbierających lub na allegro, pasuja mechanicznie, ale elektrycznie nie sa takie w zamontowaniu plug and play |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |