$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wentylator od fiesty do wieloryba
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wentylator od fiesty do wieloryba
Autor Wiadomość
magnus
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:14   Wentylator od fiesty do wieloryba

Szukam do swojego wieloryba wentylatora chłodnicy. Jak na razie znalazłem w ASO za jedyne 730 PLN i w jednym sklepie za 463. Pierwsza cena jest z kosmosu, druga już sensowniejsza ale też sporo.
Ale przeglądając różne wentyle znalazłem bardzo podobny pakowany do fiesty IV a ponad 100 PLN tańszy.
Parametry ma identyczne - moc 80W, średnica 280mm. Dorobienie wtyczki to nie problem, kwestia tylko czy się jakoś drastycznie nie różni mocowaniem (albo np. długością i nie wejdzie).

Może ktoś ma fiestę pod ręką i mógłby zerknąć, zmierzyć coś. Albo może z microkata da się stwierdzić, czy podejdzie?

Tak wygląda fiestowy:
http://www.iparts.pl/czes...3-54168801.html

a tu scorpiowy:
http://www.iparts.pl/czes...5-30673996.html

Wiem, że za tą cenę mam ze 4 komplety używek, ale jakby nie patrzeć każda będzie po kilkunastoletniej eksploatacji :)

ford2fast 
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:20   

Jeżeli oryginał nie mieści w Twoich ramach finansowych , kup sprawny używany , albo jeszcze drugi na zapas :)
Śmigła w wentylatorach mogą mieć inną wydajność przepływu i Twoje kombinowanie może skończyć się przegrzaniem silnika :roll:

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:24   

Zapodaj nawet wentyle od 24V one sie rzadziej zacierają i sa wydajniejsze, tylko czy instalka wytrzyma ;)

Julek 
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:39   

Nie wiem jaki jest problem, skoro cena kompletu używek wraz z obudową to 50 zł. Kup sobie 4 komplety w sumie za 200 i przeżyją Ci auto.

magnus
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 10:44   

ford2fast napisał/a:
Jeżeli oryginał nie mieści w Twoich ramach finansowych , kup sprawny używany , albo jeszcze drugi na zapas :)
Śmigła w wentylatorach mogą mieć inną wydajność przepływu i Twoje kombinowanie może skończyć się przegrzaniem silnika

Ze "sprawnymi używanymi" częściami mam cokolwiek złe doświadczenia (lusterko ściemniające wytrzymało chyba tydzień i wylało, cewka padła po miesiącu i 500 km od domu itp.). Czasem lepiej wydać nieco więcej ale mieć spokój :)
Oryginał jest drogi ale te 300-350 zyla to nie jest duży problem.

Co do przegrzania silnika - prawie rok już jeżdżę z jednym wentylem i temperatura silnika jest normalna. Fakt, że bez klimy albo bardzo oszczędnie (ręczny nadmuch lekko).

Jankes napisał/a:
Zapodaj nawet wentyle od 24V one sie rzadziej zacierają i sa wydajniejsze, tylko czy instalka wytrzyma

OK, ale pasują? są dostępne bez problemu? ile kosztują? :D

Dobrze by było dawać konkrety, bo potem po zakupie się okaże, że zupełnie nie podejdą i co wtedy?

[ Dodano: |29 Cze 2010|, o 10:48 ]
Julek napisał/a:
Nie wiem jaki jest problem, skoro cena kompletu używek wraz z obudową to 50 zł. Kup sobie 4 komplety w sumie za 200 i przeżyją Ci auto

Napisałem wyżej jaki jest problem :P
Używane są opcją oczywiście, ale ciężko jechać na wakacje z bagażnikiem pełnym części zamiennych.

Poza tym nie pytałem, czy się opłaca kupować nowe czy używane ale czy podejdzie konkretny wentyl zamiast oryginału - nieważne czy nowy czy używany. Bez urazy.

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 11:00   

koledzy podpowiadaja co zrobic zeby bylo sprawnie ,niezbyt drogo ,a ty sie unosisz
a odpowiadajac na twoje pytanie
tak,kazdy podejdzie po odpowiedniej rzeźbie i kilku trututkach,potem zachodzi pytanie czy da rade taki wentyl

magnus
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 11:14   

E tam, wcale się nie unoszę :P
Interesuje mnie odpowiedź na konkretne pytanie i tyle :)

Jankes
[Usunięty]

Wysłany: |29 Cze 2010|, 2010 11:24   

magnus napisał/a:

Jankes napisał/a:
Zapodaj nawet wentyle od 24V one sie rzadziej zacierają i sa wydajniejsze, tylko czy instalka wytrzyma

OK, ale pasują? są dostępne bez problemu? ile kosztują? :D

Dobrze by było dawać konkrety, bo potem po zakupie się okaże, że zupełnie nie podejdą i co wtedy?
[/quote]

sa dostepne bez problemu u naszych rozbierających lub na allegro, pasuja mechanicznie, ale elektrycznie nie sa takie w zamontowaniu plug and play

Odpowiedz do tematu