|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak prawidłowo odgrzybiać klimatyzacje ? |
| Autor |
Wiadomość |
oxxides

Auto: brak
|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 10:27 Jak prawidłowo odgrzybiać klimatyzacje ?
|
|
|
Jak powinno się prawidłowo odgrzybiać klimatyzacje w aucie, możne ktoś podpowiedzieć liczę też na zajęcie stanowiska w tej sprawie kolegę "Bingo" z tego co czytam to zna się na
rzeczy.
czy powinno to się robić przy włączonej klimie czy nie ?
czy powinno ustawić się zamknięty obieg czy nie ?
czy powinno się tą operacje wykonywać na ciepłym czy zimnym powietrzu ?
czy wentylator powinien być załączony z pełną mocą czy minimalną ?
czy filtr kabinowy powinien być założony czy zdemontowany ?
jak powinny być ustawione manipulatory sterujące nawiewem w kabinie ?
przy zastosowaniu ozonu jak długo powinien trwać taki proces i jak długo powinien być wentylowany samochód po zakończeniu procesu ?
przy zastosowaniu ultradźwiękowej odgrzybiarki jak długo powinien trwać proces odgrzybiania i jak długo po zakończeniu powinno się wentylować samochód ?
przy zastosowaniu pianki albo "bomby" jakie miejsca spryskać a jakie nie koniecznie i ile czasu wentylować auto po zakończeniu procesu ?
I co jest najlepsze do odgrzybiania ozon, ultradźwięki, pianka ?
Przeczytałem mnóstwo sprzecznych informacji w sieci i chciałbym wiedzieć jak to robić i na co zwracać uwagę udając się do warsztatu na odgrzybianie klimatyzacji, bardzo dużo osób ma problem w poprawnym zweryfikowaniu pracy magika od klimatyzacji jednym słowem czy nas nie nabijają w butelkę |
| Ostatnio zmieniony przez oxxides |11 Cze 2010|, 2010 10:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 10:50
|
|
|
Po pierwsze zobacz w jakim stanie są : filtry kabinowe , odpływy parownika . Bo od tego zaczyna się przygoda z grzybami ewentualnymi .
Obie zamknięty jeśli tą bombę wsadzisz pod dechą bo tam jest zasysane powietrze . obieg zewnętrzny jak psikasz albo stawiasz bombę na obudowie wentylatora . samo AC bym wyłączył . Wentylator na pełną moc albo 3/4 myślę . Myślę że przy obiegu wewnętrznym będzie skuteczniej bo ileś razy "przemieli" ten środek .
A przy sprawnie działającej klimie plantacja nie wyrośnie. Mi śmierdziało dzięki nagrzewnicy bo "wtryskiwała" czasami małe dawki płynu chłodzącego do systemu wentylacji . Wymieniłem i jest spokój . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
oxxides

|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 11:06
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | Po pierwsze zobacz w jakim stanie są : filtry kabinowe , odpływy parownika . Bo od tego zaczyna się przygoda z grzybami ewentualnymi .
Obie zamknięty jeśli tą bombę wsadzisz pod dechą bo tam jest zasysane powietrze . obieg zewnętrzny jak psikasz albo stawiasz bombę na obudowie wentylatora . samo AC bym wyłączył . Wentylator na pełną moc albo 3/4 myślę . Myślę że przy obiegu wewnętrznym będzie skuteczniej bo ileś razy "przemieli" ten środek .
A przy sprawnie działającej klimie plantacja nie wyrośnie. Mi śmierdziało dzięki nagrzewnicy bo "wtryskiwała" czasami małe dawki płynu chłodzącego do systemu wentylacji . Wymieniłem i jest spokój . |
Nic mi nie śmierdzi moja klima chodzi ok i "pachnie" jak w nowym aucie, pytam z ciekawości i na przyszłość. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 11:20
|
|
|
| to nic nie będziesz musiał robić . pamiętaj tylko o używaniu jej nie tylko latem ale przez cały rok przynajmniej raz na 2 tygodnie musi chwilę popracować . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
YGH
Jaco

Auto: Laguna II 1.9dCi, Golf II GTD
|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 11:53
|
|
|
| oxxides napisał/a: | | Nic mi nie śmierdzi moja klima chodzi ok i "pachnie" jak w nowym aucie, pytam z ciekawości i na przyszłość. |
...a jak nic nie śmierdzi to tylko kupić pianke do klimy z takim długim wężykiem i opryskać co jakiś czas przewody z nawiewu i heja. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 12:01
|
|
|
| oxxides napisał/a: | | czy powinno to się robić przy włączonej klimie czy nie ? | - raczej nie, ze względu na wodę na lamelach, choć w niektórych przypadkach wskazane
| oxxides napisał/a: | | czy powinno ustawić się zamknięty obieg czy nie ? | - jak gufer napoisał, choć zalecam stosowanie preparatów z rurką, np. Rothenberger (skontaktuj się z wąskim, to ci to dobrze zrobi, a to twój region), a wtedy obieg otwarty, no i wstępnie na wyłączonym aucie wogóle - czyszczenie komory parownika i wentyli, po zakończeniu naprysków ustawiamy na jakiś czas obieg zamkniety, po zamknięciu już klapek.
| oxxides napisał/a: | | czy powinno się tą operacje wykonywać na ciepłym czy zimnym powietrzu ? | - jak juz jedno i drugie
| oxxides napisał/a: | | czy wentylator powinien być załączony z pełną mocą czy minimalną ? | - generalnie jak gufer powiedział, z wyłaczenie punktu patrz wyżej
| oxxides napisał/a: | | czy filtr kabinowy powinien być założony czy zdemontowany ? | - zdementowany, inaczej parownika nie doczyscisz, zresztą w trakcie powinneś go wymienić - to najważniejsza sprawa, druga do drożność odpływów.
| oxxides napisał/a: | | jak powinny być ustawione manipulatory sterujące nawiewem w kabinie ? | - zmiennie, przy scorpio najdłużej na kabinę, krócej na szyby i bardzo krótko na nogi. przy stosowaniu bomby powinno być na nogi, ale wtedy nawiewy pozostałe są nie zrobione, a przy innym ustawieniu skuteczność spada radykalnie.
| oxxides napisał/a: | | przy zastosowaniu ozonu jak długo powinien trwać taki proces i jak długo powinien być wentylowany samochód po zakończeniu procesu ? | - ozonowanie to tylko hasło reklamowe. jeżeli ktoś jednak zrobi prawdziwe ozonowanie, to gratuluję - to jest utlenianie ...
| oxxides napisał/a: | | przy zastosowaniu ultradźwiękowej odgrzybiarki jak długo powinien trwać proces odgrzybiania i jak długo po zakończeniu powinno się wentylować samochód ? | - tutaj się nie wypowiem, bo metoda ma więcej na dzień dzisiejszy znaków zapytania niż pewnych informacji, a ja też tego nie zgłębiałem.
| oxxides napisał/a: | | przy zastosowaniu pianki albo "bomby" jakie miejsca spryskać a jakie nie koniecznie i ile czasu wentylować auto po zakończeniu procesu ? | - teoretycznie ini sekundy - środki powinny mieć atesty i dopuszczenia. niestety, te kupowane na allegro i tanie chińskie u klimiarzy ich nie mają, a wietrzenie auta w takim wypadku zalecał bym około 1 tygodnia w komorze podciśnienia -0,3 bar. im wyższe ciśnienie - tym dłuższy okres wentylacji. Środki bez atestó mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia, a wnikają one w materiały chłonne typu pianki w kanałach wentylacyjnych oraz tapicerkę w autach. No, ale chińskie są tańsze i dostępne na allegro i na serwisach ...
| oxxides napisał/a: | | I co jest najlepsze do odgrzybiania ozon, ultradźwięki, pianka ? | - czytość i dbanie o drożne kanały i filtr powietrza kabinowy .... potem woda do przepłykania (w scorpio proste i przyjemne), potem aerozole i atomizery, niekoniecznie pianki - wszystko zależy od potrzeb. szczególy można na PW. | oxxides napisał/a: | | i na co zwracać uwagę udając się do warsztatu na odgrzybianie klimatyzacji | - na atest higieniczny ... a najlepiej zrobić samemu.
| gufer-posepny napisał/a: | | Po pierwsze zobacz w jakim stanie są : filtry kabinowe , odpływy parownika . Bo od tego zaczyna się przygoda z grzybami ewentualnymi . | - nic dodać, nic ująć
| gufer-posepny napisał/a: | | przy sprawnie działającej klimie plantacja nie wyrośnie. | - j.w. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 12:44
|
|
|
| ja tak kiedyś gadałem z klimiarzami to mówili, że takie z prawdziwego zdarzenia czyszczenie/odgrzybianie to tylko demontaż i czyszczenie na zewnątrz. Cała reszta to mniejsze lub większe pudrowanie powietrza. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 14:08
|
|
|
| Struna napisał/a: | | ja tak kiedyś gadałem z klimiarzami to mówili, że takie z prawdziwego zdarzenia czyszczenie/odgrzybianie to tylko demontaż i czyszczenie na zewnątrz. Cała reszta to mniejsze lub większe pudrowanie powietrza. | - dokładnie, a na ten temat najlepiej pogadać ze specami od wentylacji, bo tak naprawdę, to już wentylacja, a nie klima jest. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 14:08
|
|
|
| puenta taka, że należy zapobiegać, bo zwalczanie już po fakcie to trudna kwestia. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
oxxides

|
Wysłany: |11 Cze 2010|, 2010 20:56
|
|
|
| Dzięki chłopaki za rady, mam już sporą jasność, przy okazji znalazłem jeszcze taki tekst daje zarys czego się spodziewać u klimiarza jak zacznie brednie wygadywać. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |