|
Centralny zamek po odłączeniu aku. |
| Autor |
Wiadomość |
sebekmatti [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2010|, 2010 22:35 Centralny zamek po odłączeniu aku.
|
|
|
Witam
I znowu się coś złego porobiło. Odłączyłem aku na te mrozy na kilka dni, bo wyjeżdżałem i po powrocie otworzyłem drzwi od kierowcy (reszta zamknięte) podłączyłem aku i coś się stało. Teraz mogę zamknąć drzwi tylko od strony kierowcy. Od strony pasażera zamki zamykają się i od razu otwierają lub na odwrót. Co gorsze to przy przekręcaniu kluczyka nie słychać centralnego zamka w drzwiach kierowcy. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić? Gdzie jest komputerek od centralnego zamka? Czy to wina fabrycznego alarmu? Próbowałem jeszcze raz odłączyć aku, ale nic nie pomogło. Co mogę zrobić? |
|
|
|
 |
drdvl [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Sty 2010|, 2010 22:51
|
|
|
W podobnych sytuacjach odłączałem aku, otwierałem wszystkie drzwi ręcznie, sprawdzałem wszystkie klamki, czy w jednakowej pozycji, załóżmy otwarte (niewciśnięte) i podpinałem aku z powrotem na pootwieranych drzwiach. Z reguły pomagało.
Druga sprawa, taka luźna myśl, może stało się coś z pierścieniem na wkładce zamka od strony kierowcy. Przyblokował się w położeniu zamknięte powiedzmy i moduł centralnego nie reaguje na ruchy kluczykiem odczytując położenie zamka jako cały czas zamknięte. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |27 Sty 2010|, 2010 10:45
|
|
|
| drdvl napisał/a: | | może stało się coś z pierścieniem na wkładce zamka od strony kierowcy | - nie ma znaczenia dla centralnego - pierścień tylko załacza i rozłacza alarm lub drugi rygiel.
co do zamków - coś nie tak z zamkiem od pasażera - otwórz wszystkie drzwi i pozamykaj, po wygląda na to, że zamek w drzwiach pasażera nie zamyka się do końca i odbija ci centralny. W MK2 wystarczy milimetr na suwaku i jusz jest kłopot. pewnie przymarz mechanizm, do tego luzy na mechaniźmie zamka i w efekcie zamek zamyka się , ale nie do końca na przpieniu i wtedy centralny na drzwiach przednich nie zadziała, tylko odbija. prawdopodobnie bez rozebrania się nie obejdzie.
PS
jak mechanzm sprawny, to już na pierwszym zamknięciu musi chwycić. Jest jeszcze jedna rzecz - mógł plastik popękać od centralnego (ten, z silniczkami przykręcany bezpośrednio do zamka) i jest to też bardzo prawdopodobne - pewnie któreś ucho od śrubek poszło i jest już luz.
Sterownik nie ma na to wpływu, więc tam nie szukaj. |
_________________ nigdy nie mów nigdy |
|
|
|
 |
sebekmatti [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sty 2010|, 2010 14:57
|
|
|
| Otwierałem zamki, drzwi. Odłączałem akumulator i nie wiem, jak, ale pomogło. Drzwi już prawidłowo działają. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
Mar_p [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Kwi 2010|, 2010 13:58
|
|
|
Witam,
korzystając z tematu chciałbym spytać czy przy zamykaniu/otwarciu centralnego zamka w MK3 z pilota nie powinien jakoś zareagować ? Doczytałem w instrukcji że powinien mignąć kierunkami, ale u mnie tak sie nie dzieje i jak go zamykam muszę patrzeć przez szybę czy się zamknął czy nie. Czy nie powinno być taż sygnału akustycznego?
Może sie to mignięcie jakoś włącza może sie ktoś orientuje ? |
|
|
|
 |
fixmax [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Kwi 2010|, 2010 14:13
|
|
|
| zależy od rodzaju instalacji w aucie,były takie które migały ale były też bez migania,możesz nie mieć ,niezależnie od wersji jaką masz. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |13 Kwi 2010|, 2010 15:25
|
|
|
| zależy od softu : przy jednym mrugają raz przy 1 ryglu , 2 razy przy podwójnym . inne tylko 2 razy po podwójnym i zaczyna mrugać na podszyvbiu dioda . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Mar_p [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 08:20
|
|
|
czyli tak jest i nie da się z tym nic zrobić a szkoda bo pilot czasem nie działa za pierwszym razem i trzeba sprawdzać czy na pewno się zamknoł
dzięki za wasze odpowiedzi |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 08:22
|
|
|
zawsze jest możliwość jakiejś rzeźby |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 09:22
|
|
|
| jak raz naciskasz pilota to masz 1 rygiel czyli zwykłe zamknięcie , naciskasz zaraz 2 raz i masz podwójne ryglowanie i mryua . jest mały trick że jak zapomnisz w ciagu 5 sekund doryglować to można 2 razy szybko nacisnąć na pilocie i drugi rygiel ruszy . to tak przypadkiem wyczaiłem . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 09:49
|
|
|
| gufer-posepny napisał/a: | | jest mały trick że jak zapomnisz w ciagu 5 sekund doryglować to można 2 razy szybko nacisnąć na pilocie i drugi rygiel ruszy . to tak przypadkiem wyczaiłem . | nie trzeba szybko wcale, możesz normalną sekwencje wykonać i też ruszy drugi rygiel, do tego jak klikasz raz a auto zaryglowane to sobie miga raz kierunkami. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|