$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Centralny zamek po odłączeniu aku.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Centralny zamek po odłączeniu aku.
Autor Wiadomość
sebekmatti
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2010|, 2010 22:35   Centralny zamek po odłączeniu aku.

Witam
I znowu się coś złego porobiło. Odłączyłem aku na te mrozy na kilka dni, bo wyjeżdżałem i po powrocie otworzyłem drzwi od kierowcy (reszta zamknięte) podłączyłem aku i coś się stało. Teraz mogę zamknąć drzwi tylko od strony kierowcy. Od strony pasażera zamki zamykają się i od razu otwierają lub na odwrót. Co gorsze to przy przekręcaniu kluczyka nie słychać centralnego zamka w drzwiach kierowcy. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić? Gdzie jest komputerek od centralnego zamka? Czy to wina fabrycznego alarmu? Próbowałem jeszcze raz odłączyć aku, ale nic nie pomogło. Co mogę zrobić?

drdvl
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2010|, 2010 22:51   

W podobnych sytuacjach odłączałem aku, otwierałem wszystkie drzwi ręcznie, sprawdzałem wszystkie klamki, czy w jednakowej pozycji, załóżmy otwarte (niewciśnięte) i podpinałem aku z powrotem na pootwieranych drzwiach. Z reguły pomagało.
Druga sprawa, taka luźna myśl, może stało się coś z pierścieniem na wkładce zamka od strony kierowcy. Przyblokował się w położeniu zamknięte powiedzmy i moduł centralnego nie reaguje na ruchy kluczykiem odczytując położenie zamka jako cały czas zamknięte.

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |27 Sty 2010|, 2010 10:45   

drdvl napisał/a:
może stało się coś z pierścieniem na wkładce zamka od strony kierowcy
- nie ma znaczenia dla centralnego - pierścień tylko załacza i rozłacza alarm lub drugi rygiel.
co do zamków - coś nie tak z zamkiem od pasażera - otwórz wszystkie drzwi i pozamykaj, po wygląda na to, że zamek w drzwiach pasażera nie zamyka się do końca i odbija ci centralny. W MK2 wystarczy milimetr na suwaku i jusz jest kłopot. pewnie przymarz mechanizm, do tego luzy na mechaniźmie zamka i w efekcie zamek zamyka się , ale nie do końca na przpieniu i wtedy centralny na drzwiach przednich nie zadziała, tylko odbija. prawdopodobnie bez rozebrania się nie obejdzie.

PS
jak mechanzm sprawny, to już na pierwszym zamknięciu musi chwycić. Jest jeszcze jedna rzecz - mógł plastik popękać od centralnego (ten, z silniczkami przykręcany bezpośrednio do zamka) i jest to też bardzo prawdopodobne - pewnie któreś ucho od śrubek poszło i jest już luz.
Sterownik nie ma na to wpływu, więc tam nie szukaj.

sebekmatti
[Usunięty]

Wysłany: |27 Sty 2010|, 2010 14:57   

Otwierałem zamki, drzwi. Odłączałem akumulator i nie wiem, jak, ale pomogło. Drzwi już prawidłowo działają. Dzięki za pomoc.

Mar_p
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2010|, 2010 13:58   

Witam,
korzystając z tematu chciałbym spytać czy przy zamykaniu/otwarciu centralnego zamka w MK3 z pilota nie powinien jakoś zareagować ? Doczytałem w instrukcji że powinien mignąć kierunkami, ale u mnie tak sie nie dzieje i jak go zamykam muszę patrzeć przez szybę czy się zamknął czy nie. Czy nie powinno być taż sygnału akustycznego?
Może sie to mignięcie jakoś włącza :) może sie ktoś orientuje ?

fixmax
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2010|, 2010 14:13   

zależy od rodzaju instalacji w aucie,były takie które migały ale były też bez migania,możesz nie mieć ,niezależnie od wersji jaką masz.

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |13 Kwi 2010|, 2010 15:25   

zależy od softu : przy jednym mrugają raz przy 1 ryglu , 2 razy przy podwójnym . inne tylko 2 razy po podwójnym i zaczyna mrugać na podszyvbiu dioda .

Mar_p
[Usunięty]

Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 08:20   

czyli tak jest i nie da się z tym nic zrobić :) a szkoda bo pilot czasem nie działa za pierwszym razem i trzeba sprawdzać czy na pewno się zamknoł :)
dzięki za wasze odpowiedzi

Adam73 
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 08:22   

zawsze jest możliwość jakiejś rzeźby ;)
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC

gufer-posepny 

Auto: M 120d
Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 09:22   

jak raz naciskasz pilota to masz 1 rygiel czyli zwykłe zamknięcie , naciskasz zaraz 2 raz i masz podwójne ryglowanie i mryua . jest mały trick że jak zapomnisz w ciagu 5 sekund doryglować to można 2 razy szybko nacisnąć na pilocie i drugi rygiel ruszy . to tak przypadkiem wyczaiłem .

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |14 Kwi 2010|, 2010 09:49   

gufer-posepny napisał/a:
jest mały trick że jak zapomnisz w ciagu 5 sekund doryglować to można 2 razy szybko nacisnąć na pilocie i drugi rygiel ruszy . to tak przypadkiem wyczaiłem .
nie trzeba szybko wcale, możesz normalną sekwencje wykonać i też ruszy drugi rygiel, do tego jak klikasz raz a auto zaryglowane to sobie miga raz kierunkami.

Odpowiedz do tematu