|
Wsteczny był ale się zmył |
| Autor |
Wiadomość |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2009|, 2009 17:23
|
|
|
| Co być "wisko" i co mam teraz zrobic? Wytłumacz mi dokładniej. |
|
|
|
 |
gufer-posepny

Auto: M 120d
Pomógł: 104 razy Wiek: 45 Dołączył: 08 Sie 2007 Skąd: Katowice
|
Wysłany: |22 Lis 2009|, 2009 17:33
|
|
|
W sumie to nieco od tematu przewodniego uciekamy ale może jak rozwiąże się problem chłodzenia to i skrzynia się "naprawi"
Masz dwa wentylatory : z przodu elektryczny od chłodzenia skraplacza klimatyzacji i awaryjnie jako wsparcie tego drugiego zółtego wentylatora . Ten żółty wentylator kręci się razem ze specjalnym sprzęgłem mającym olej wiskotyczny i zawór reagujący na ciepło z chłodnicy . jak jest zimno to się kręci powoli i jego obroty mają niewiele wspólnego z obrotami silnika . jak sie zagrzeje silnik powyżej pewnej temperatury ( przeważnie wskaźnik na literce O ) sprzęgło włącza się i wentylator zwiększa obroty tym samym szybko i wydajnie chłodząc ciecz i silnik . potem samo się wyłącza .
dwie opcje co do awarii : zatarł się zawór sterowany przez sprężynę bimetaliczną i taki słupek albo się sprzęgło rozleciało lub olej zwiał . ta druga awaria to tylko zakup nowego . w pierwszym można odkręcić to śmigło od pompy wodnej i z przodu będzie taka zawinięta sprężynka z bolcem . jeśli bolec jest zapieczony to może będzie dało sie rozruszać to . jak porusza się to awaria nr 2 . gwint jest lewy na tej śrubie . |
_________________ W nocy wszystko jest czarne . |
|
|
|
 |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2009|, 2009 17:50
|
|
|
wychodzi na to że jak silnik jest gorący to wiatrak nie powinien się tak lekko kręcić ręką, a u mnie czy gorący czy zimny to jedno licho - kręci się bez większych oporów.
Być może odbiegamy od tematu, ale napisałem wcześniej że moje kłopoty ze skrzynią zaczęły się od grzebania przy rozruszniku a przypomniało mi się (co wcześniej nie wydawało mi się istotne), że dwa dni przed wystąpieniem kłopotów ze skrzynią pękł mi ten gruby wąż u góry chłodnicy - obcięłem go, założyłem zpowrotem i tak jeżdziłem. Może już wtedy zaczął się zapowietrzać i nie chłodzić dobrze skrzyni. W manualu niestety w języku angielskim, a ja noga z anglika dojżałem że z chłodnicy wychodzi jakiś wąż do chłodzenia skrzyni biegów więc może kłopoty ze skrzynią mają jednak związek z chłodzeniem?
[ Dodano: |22 Lis 2009|, o 17:51 ]
acha Jutro obejże to wisko i zobaczymy co dalej |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |22 Lis 2009|, 2009 17:55
|
|
|
| chłodnica główna w skorupie z automatem to są dwie chłodnice . jedna cieczy chłodzącej silnik a kawałek jej chłodzi olej . obecnie bez tego wiatraka obydwa płyny w korku się przegrzewają . pamiętaj że olej skrzyni ma swój obieg i nigdzie nie miesza się z płynem chłodzącym .to dwa niezależne obiegi . spotykają się w chłodnicy . jak wąż wywaliło to pewnie z przegrzania a jednocześnie oznacza to że albo ten wąż był już zmęczony życiem albo pękł zanim korek upuścił nadmiar ciśnienia . albo korek w zbiorniczku jest zakleszczony i nie upuszcza ciśnienia już . |
|
|
|
 |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2009|, 2009 18:11
|
|
|
nie wiedziałem jak odbywa się chłodzenie skrzyni, myślałem że płyn ma w skrzyni jakieś kanały jasne jest że olej nie może łączyć się z płynem, ale nie miałem pojęcia że przez chłodnice przepływa też olej ze skrzyni. Więc chyba dochodzimy do sedna - muszę albo naprawić albo wymienić wiskoze i może problemy ustąpią. Jakby co to odwiedze szrot w Berlinie. Bo w sklepie pewnie zawołają majątek.
[ Dodano: |22 Lis 2009|, o 18:13 ]
w korku skróciłem sprężyne tak na wszelki wypadek i słychać jak puszcza ciśnienie |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |22 Lis 2009|, 2009 18:17
|
|
|
trafić sprawne będzie trudno . na krótko pomoże zamontowanie takiego zatartego co pracuje na sztywno . będzie wyło jak gupie i troszkę zmęczy pompę wodną ale lepszy rydz niż nic . oglądaj czy ta z przodu sprężynka z bolcem się porusza . jest nadzieja ze jeszcze działa .
z korkiem dobry pomysł . |
|
|
|
 |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Lis 2009|, 2009 18:23
|
|
|
jutro będę próbował
Nie wiem czy da się jechać moją skorupą przy takich wskazaniach temperatury, a pracuje teraz na drugim końcu berlina i szrot też tam jest.
[ Dodano: |22 Lis 2009|, o 18:24 ]
a środkami komun miejsk. to 2 godz w jedną stronę |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |22 Lis 2009|, 2009 18:38
|
|
|
| jeżeli tyle jeździłeś to może i jutro wytrzyma . chociaż szkoda żeby się zniszczył . |
|
|
|
 |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lis 2009|, 2009 18:09
|
|
|
wisko na pewno mam padnięte ale nie odkręciłem bo ( głupia sprawa nie miałem tak dużego klucza a tam gdzie pracuje nawet nie ma gdzie kupic).
Płun chyba odpowietrzony bo ładnie przelewa.
Co do biegów to wsteczny jest na rozgrzanym silniku, ale słaby, a trójka nadal szaleje, ale już nie tak bardzo. Na woheende będę w polsce to wymienie olej na właściwy mam nadzieje że to pomoże.
Co do wskaźnika temperatury to rano jak był zimny jak tylko przekręciłem stacyjke też wskazywał max - czy to czujnik temperatury czy też coś innego ? tego nie wiem - proszę o radę bo jak w innych moich autach zdarzyło się że padł czujnik to nic nie wskazywał, być może w tym jest inaczej. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Lis 2009|, 2009 18:13
|
|
|
| pedzel10 napisał/a: | | wisko na pewno mam padnięte ale nie odkręciłem bo ( głupia sprawa nie miałem tak dużego klucza a tam gdzie pracuje nawet nie ma gdzie kupic). | jeden - dwa celne strzały z przecinaka i po sprawie. | pedzel10 napisał/a: | | Co do wskaźnika temperatury to rano jak był zimny jak tylko przekręciłem stacyjke też wskazywał max | rozwalony czujnik ( robi zwarcie ) lub kabel idący do niego przytopiony i zwiera do masy. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pedzel10 [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lis 2009|, 2009 18:28
|
|
|
| dzięki Struna jutro obadam |
|
|
|
 |
mocny25 [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lis 2009|, 2009 18:57
|
|
|
ja jako nowy czytelnik tego wątku pozwolę sobie zadać pytanie.
U mnie w automacie z 90 roku 2.9 silnik, raz się zdarzyło że znikł bieg wsteczny i musiałem go wypychać z parkingu.
Ale od tamtej pory biegi działają prawidłowo.
Co po powyższym opisie może być przyczyną bo jak raz się zdarzyło to i może być ponownie brak wtecznego.
grzesiek |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |23 Lis 2009|, 2009 19:02
|
|
|
| mocny25 napisał/a: | ja jako nowy czytelnik tego wątku pozwolę sobie zadać pytanie.
U mnie w automacie z 90 roku 2.9 silnik, raz się zdarzyło że znikł bieg wsteczny i musiałem go wypychać z parkingu.
Ale od tamtej pory biegi działają prawidłowo.
Co po powyższym opisie może być przyczyną bo jak raz się zdarzyło to i może być ponownie brak wtecznego.
grzesiek |
sprawdzić poziom oleju na początku .w czasie pracy silnika po przewajchowaniu , |
|
|
|
 |
mocny25 [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lis 2009|, 2009 20:38
|
|
|
olej w skrzyni okresowo sprawdzałem zawsze na zimnym i wyłączonym silniku, a tu sprawdzam na włączonym silniku i po machaniu biegami i następuje moje zdziwienie że bagnet jest suchy. Dolałem oleju przez wlot bagnetu (sposób niewłaściwy lecz chyba skuteczny ) ale sprawdzę stan rano bo jest za ciemno.
Czyli zbyt niski stan oleju mógł być przyczyną utraty raz wstecznego biegu, czy jedną z wielu przyczyn (po za tym jednym przypadkiem więcej razy się wsteczny nie zgubił a do przodu działają poprawnie). |
|
|
|
 |
gufer-posepny

|
Wysłany: |23 Lis 2009|, 2009 20:39
|
|
|
to brak oleju był przyczyną .
a ciekawe jak inaczej wlejesz olej . |
| Ostatnio zmieniony przez gufer-posepny |23 Lis 2009|, 2009 20:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|