|
V6 vs DOHC; kto ma porównanie? |
| Autor |
Wiadomość |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 22:01
|
|
|
| hmm i to nie jest wymyslone. Pasywne bezpiczenstwo to poduszki, wzmocnienia boczne itp. ma to sens. wieksza moc=bezpieczenstwo. o dziwo. |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 22:51
|
|
|
| Ja sie tez pod tym podpisuje. Moj ojciec zawsze stara sie kupywac auta z jak najwieksza moca. A jezdzi max 120 km/h (i to na autobanie). Nie wariuje nie driftuje itp. Ale... jak jest na lewym pasie i nagle cos sie pojawi z przeciwnej strony to musi miec duzy zapas pod noga zeby szybko uciec. I to jest madre dla mnie. |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 23:23
|
|
|
No i to jest właściwe podejście
A tak wracając do tematu, to owszem, V6 jest fajnym motorkiem... ładnie pracuje, ma swój POWER, ale... w DOHC-u drzemie ukryta moc Jak ktoś tylko ma chęć i zacięcie (no i trochę zbędnych środków ), to wydobędzie z tych 2-ch litrów bez większych problemów 140-160 KM. A jeżeli dorzucimy do niego jakąś niskociśnieniową sprężarkę machaniczną Gareta, to już można bawić się na całego |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2005|, 2005 23:41
|
|
|
Monter, skąd ja ten styl jazdy Twojego ojca znam?
Adam wszystko da sie zrobić, tylko jakim kosztem? Silnik turbo wymaga zazwyczaj 98 oktanów, lubi być awaryjny, o trwałości lepiej już nie mówić, silnik musisz odprężyć, całkowicie inny wydech jest potrzebny, inny kolektor itd., końca nie ma. Za to wszystko to kupiłbyś sobie porządnego Cossiego. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |22 Cze 2005|, 2005 08:41
|
|
|
| zbyszek napisał/a: | Boni cossi ma większe tarcze |
Fakt, zapomniałem o tym ułamku cala |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 00:16
|
|
|
Witam
Adam ma racje niewielkim w sumie nakladem kosztow mozna te 150 spokojnie wyciagnac z 2.0 i to pewnie tylko elektronika a jak inne waleczki, poprawic dolot i wydech to na pewno jeszcze pare kucy sie osiagnie i objedzie niejednego dumnego V-kowicza bo jednak 2.0 jest lekkie i jak jeszcz emocne to smiga pieknie i na pewno w mniej by palil bez drastycznych zamin.. ale Turbo to takie marzenie dla mnie ale jak juz Turbo to do 2.3 albo 2.9 24V bo najlepiej wstawiac turbine do fabrycznie mocnych silnikow to wtedy zabawa na calego i jeszcze gdzies dostac skrzynie 7 biegowa ze sierry WRC.. V-max jakies 200 ale 0-100 to w 5sec by bylo z moca 250 koni na bank:D:D:D a wtedy drzyj niebieska imprezo kobi |
|
|
|
 |
monter [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 00:26
|
|
|
Matth no prawie bys byl w pelni szczescia objezdzajac V6-tki Niestety zapomniales o modyfikacji ukladu chlodzenia ktore w deohacu jest zmora. Inaczej czesta wymiana uszczelki pod glowica lub glowicy bo jak wiadomo silniczek ten latwo przegrzac.
Poza tym zapomniales o jednym baaardzo ale to baaardzo waznym aspekcie. Ile turbin chipow itp bys nie wstawil do deohaca to i tak nie uzyskasz odglosu pracy V6 |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 00:47
|
|
|
odglos V6 mozna nagrac i odtwarzac z systemu audio tuba wzmacniacz to i inne samochody poczuja a swoja droga czekam az taki numer odwali ktos z drechopodobnych skoro ich bawi dzwiek 4 cylindrowca na obrotach 5 czy 6 tys a obok to ogluchnac mozna.
pozdrawiam
maciek
p.s a przy sprawach z turbo to na sierrafanie duzo tego maja i nobla dla tego co w koncu to zrobi a nie tylko napisze jak by to mozna zrobic. podobno oni juz chca turba z silnikow TDI wkladac do dohc/sam nie czytalem ale slyszalem,ze tak jest/. a o takich drobnostkach jak odprezenie silnika wzmocnienie wszystkich szczegolow jak szpilki/nie wiadomo czy blok to wytrzyma/ i zmiana calej elektroniki sterujacej to juz nikt nie mysli a zrobic to wszystko to z 8000 a moze i ponad 10000 zl inaczej chwile po odpaleniu czeka metalowy deszcz |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 10:55
|
|
|
Witam
Blok wytrzyma bez jekniecia przeciez jest 2.0 DOHC Turbo blok jest ten sam.. no a z chlodzeniem to zeczywiscie trzeba by cos zrobic ale wsadzajac intercooler i chlodnice oleju powinno byc juz lepiej no a zadbane wiatraki i szybsze zalaczanie ich poprzez zmiane czujnika na bardziej "wrazliwy" plus reczny wlacznik pewnie dalo by rade ochlodzic potwora poza tym ja osobiscie uwielbiam chareakterystyke silnikow turbo i dzwiek syczacej turbiny (korci mnie audi 100/200 turbo quattro bo tak nawiasem mowiac nie trzeba tam nic przerabiac) a dzwiek V?? czy ja wiem fajnie brzmi ale zeby za tym szalec to ja nie wiem.. |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 11:21
|
|
|
Nie chodzi wcale o wyciąganie 200KM z tego motorka, ale o drobne modyfikacje, dzięki którym można spokojnie, bez wielkich nakładów 10% mocy dodać.
A jak ktoś chce mieć torpedę, to taniej wyjdzie kupić cosworth-a ze sierrki, któren to DOHC ma 220KM |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Matth [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 11:41
|
|
|
| Masz racje Adam jak juz wydawac fure kasy na modyfikacje to zaczynac od cossiego bo wtedy prawdziwa frajda bedzie juz slyszalme o 350KM z tego motorka bez wiekszej filozofii.. no ale manual musi byc i przydalo by sie zaadoptowac 4x4 bo jakos nie widzi mi sie RWD z taka moca bez "asystentow" ruszania szkoda zostawianiac opony na aswalcie przy byle ruszaniu spod swiatel czy parkingu juz nie mowiac o wyczynach na mokrym.. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 13:16
|
|
|
tylko cossi ze sierry ma blok z ksztaltu identyczny jak ohc fordowski a nie dohc. ma inna glowice z 2 walkami ale z dohc naszym nie ma nic wspolnego i blok od ohc w cosworcie dlugo nie pojezdzi xxxxxx mi o tym wczoraj opowiadal a jemu wierze w koncu ma sierre coswortha cos kolo 360 KM i zna sie na tym skoro ma jakas tam uszczelke za prawie 1000zl czy cos takiego od 300KM w gore jest. zwykla by wydmuchalo.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
COSSY [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 13:32
|
|
|
| Blok od Coswortha jest ogólnie ten sam co od 2.9 12V, tylko że trochę zmodyfikowany |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 13:51
|
|
|
ja pisalem o sierrce. scorpio przeciez nie ma turbo.
pozdrawiam
maciek |
|
|
|
 |
Adam_2000

|
Wysłany: |23 Cze 2005|, 2005 14:10
|
|