|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wymiana tylnego wahacza kombi MKII |
| Autor |
Wiadomość |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |28 Paź 2008|, 2008 21:33
|
|
|
| Struna napisał/a: | | a od kiedy to zbiezność w scorpio z tyłu można czymś zmienić. |
Wyraziłeś bardzo precyzyjnie moje myśli
Chociaż dla chcącego nic trudnego |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |28 Paź 2008|, 2008 21:36
|
|
|
| patryk75jojo napisał/a: | | nie, tuleje własnie potrzebujesz do mk2.a miejsce gdzie maja byc wstawione trzeba zeszlifowac do szerokosci tych tuleji porównasz dwa wachacze i bedziesz widzał róznice w szerokosci. chodzi oto, że miejsce mocowan w belce sa róznej szerokosci w mk3 i w mk2 | Tuleje metalowo gumowe wahacza z MK III są dłuższe o ok 3-4 mm od tulei wahacza z MK II, Więc aby wahacze z MK III weszły w mocowania belki z MK II, należy tylko i wyłącznie zeszlifowac ok 1.5 mm na stronę, tuleje wahacza z MK III i zamontowac. Wymiana tulei w wahaczu - bezsensowna i w dodatku dośc trudna do wykonania ( życzę powodzenia wymieniającemu ). Gniazd , w których siedzą tuleje nie trzeba ruszac. Potwierdzam że najlepszym wyjściem jest wymiana obu wahaczy jednocześnie. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
patryk75jojo [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Paź 2008|, 2008 21:46
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | patryk75jojo napisał/a: | | nie, tuleje własnie potrzebujesz do mk2.a miejsce gdzie maja byc wstawione trzeba zeszlifowac do szerokosci tych tuleji porównasz dwa wachacze i bedziesz widzał róznice w szerokosci. chodzi oto, że miejsce mocowan w belce sa róznej szerokosci w mk3 i w mk2 | Tuleje metalowo gumowe wahacza z MK III są dłuższe o ok 3-4 mm od tulei wahacza z MK II, Więc aby wahacze z MK III weszły w mocowania belki z MK II, należy tylko i wyłącznie zeszlifowac ok 1.5 mm na stronę, tuleje wahacza z MK III i zamontowac. Wymiana tulei w wahaczu - bezsensowna i w dodatku dośc trudna do wykonania ( życzę powodzenia wymieniającemu ). Gniazd , w których siedzą tuleje nie trzeba ruszac. Potwierdzam że najlepszym wyjściem jest wymiana obu wahaczy jednocześnie. |
wmoim przypadku znalazłem orginały i nie musiałem nic zmieniac a kontynuujac temat nie wiedziałem ze jest to taka mała róznica w szerokosci .a wymiana tuleji nie jest az tak problematyczna |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2008|, 2008 16:37
|
|
|
| Wrócę trochę do tematu. Wahacz założyłem taki jak ma być czyli do swojego. Nie bawiłem się z przeróbką bo znalazłem dobrą używkę. Tylko spotkałem się z opinią, że MKIII mają dłuższe półosie o kilka mm. I z tym moje pytanie. Czy jeżeli założyłbym wahacze z MKIII i zostawił stare półosie to czy przeguby by się nie naciągnęły i zarazem nie skróciły swojego żywota? |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |10 Gru 2008|, 2008 16:52
|
|
|
| Czy ktoś zwrócił uwagę na temat tego tematu? KMII = KącikMałolataII ? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
Platyn [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Gru 2008|, 2008 18:39
|
|
|
sorki. Poprawione |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |