|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wtyczki w ASB |
| Autor |
Wiadomość |
Irciu [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Gru 2008|, 2008 16:54 Wtyczki w ASB
|
|
|
| Witam wszystkich od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Scorpiaka 2.4 12v z ASB niestety po pierwszym tygodniu okazało się ze sprzedawca nie poinformował mnie o Tym że skrzybia sie sypie a że jest to moje pierwsze auto z ASB wiec o skutkach mozna sie domyśleć jestem juz po wymianie skrzyni i po zamontowaniu skrzyni okazało sie ze nie wchodzi kostka od sterowania 4 biegiem i spięcia konwentera ta co wychodzi nad miską olejową w ASB i teraz pytanie czy w ASB A4LD były stosowane różne gniazda od sterowania 4 biegiem i spięcia konwentera ? i 2 pytanie czy można cos z tym zrobić np jakis sposób na przeróbke kostki czy jednak bede musiał zdemontować gniazdo z starej skrzyni i przełożyc do tej sprawnej ? |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |7 Gru 2008|, 2008 17:14 Re: Wtyczki w ASB
|
|
|
| Zdobądź odpowiednie wtyczki i je przylutuj. Z jakiego rocznika masz "nową" ASB? |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |7 Gru 2008|, 2008 18:43 Re: Wtyczki w ASB
|
|
|
| Irciu napisał/a: | | Witam wszystkich od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Scorpiaka 2.4 12v z ASB niestety po pierwszym tygodniu okazało się ze sprzedawca nie poinformował mnie o Tym że skrzybia sie sypie a że jest to moje pierwsze auto z ASB wiec o skutkach mozna sie domyśleć jestem juz po wymianie skrzyni i po zamontowaniu skrzyni okazało sie ze nie wchodzi kostka od sterowania 4 biegiem i spięcia konwentera ta co wychodzi nad miską olejową w ASB i teraz pytanie czy w ASB A4LD były stosowane różne gniazda od sterowania 4 biegiem i spięcia konwentera ? i 2 pytanie czy można cos z tym zrobić np jakis sposób na przeróbke kostki czy jednak bede musiał zdemontować gniazdo z starej skrzyni i przełożyc do tej sprawnej ? |
Wymiana tego gniazda na zabudowanej skrzyni jest raczej bardzo trudno wykonalna
W skrzyni oryginalnej było sterowanie jednego elektrozaworu dwoma przewodami i takie pewnie też było gniazdo i wtyczka
W tej , którą masz obecnie zamontowaną jest prawdopodobnie dwa elektrozawory sterowane trzema przewodami , pochodzi więc z nowszego modelu Scorpio
Powinieneś raczej rozejrzeć się za wtyczką do trzypinowego gniazda
Skąd wytrzasnąłeś monciora , który najpierw zamontował skrzynię , a dopiero potem później zauważył różnicę ? |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
Mysza
508303797

Auto: mk1 h-b 2.9 GL '88 MT75 + Blos
|
Wysłany: |7 Gru 2008|, 2008 18:53
|
|
|
| Irciu, jak chcesz miec to podlaczone jak nalezy to podjedz do mojego kolegi w Pruszczu i Ci to zaadaptuje jak nalezy. Jesli chcesz namiar to wal na PW. Jest tak jak F2F pisał, prawdopodobnie roznica w skrzyniach. Nie wiem ile EZ miała skrzynia z 87 roku. W kazdym razie da sie pozenic jedno z drugim zeby działało. Najprosciej zdobywając odpowiednią wtyczkę, bo wymiana tej w skrzyni nie wchodzi w rachubę. |
_________________ 2.0 CL '87
2.0 GL '89
2.9 GL '90
2.9 CLX '96
2.8 GL '85
2.9 24v Ghia '96
2.9 Ghia '96
2.0 CLX '95
2.0 16v Ghia '95
2.0 DOHC '94 |
| Ostatnio zmieniony przez Mysza |7 Gru 2008|, 2008 18:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |7 Gru 2008|, 2008 20:46
|
|
|
Skrzynie automatyczne w Scorpio z lat 1985-1989 miały sterowanie z jednym elektrozaworem
Montowane w latach 1989-1994 sterowanie miało dwa elektrozawory , dotyczy to również MkIII 2,9 12V
Powyższe nie dotyczy Wielkiej Brytanii , samochody tam sprzedawane podlegały innym wymogom
W wersji brytyjskiej 2,9 12V ze stycznia 1992 była oryginalnie skrzynia z jednym elektrozaworem , brak katalizatora i sond oraz dwa przepływomierze |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |