|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
muzyka waucie |
| Autor |
Wiadomość |
mactros [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 18:32 muzyka waucie
|
|
|
Witam,
miałem przed Scorpiakiem Mondeo z 95 w TD w kombi i zostało mi po nim fajne radyjko, nie bede pisał jakie, bo to nie o radio chodzi.W Mondeo fajnie wszystko grało, był czysty i mocny dzwięk.
Sprzedałem orginała ze Scorpio na allegro, dokupiłem ramke i kostki przejsciowe i zamontowałem tamto.Wszystko chodzi, jest podświetlenie, wszystkie głośniki graja ale jakoś lipnie.W porównaniu z Mondkiem gdzie też byly orginalne głosniki SCORPIAK wychodzi naprawde kiepsko.
I tu 1 pytanie czy to wina słabych orginalnych głośników??? I 2 pytanie czy Scorpio ma wzmacniacz fabryczny??? i może on tłumi coś???Może go wywalić i głośniki podpiąć bezpośrednio z radia???
QRDE niemam pomysłu. |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 18:59
|
|
|
Witam.
odp na pytanie nr 1
Zależy kto co lubi, ale jak jesteś wymagający to głośniki w skorupie są hmm ... (papierki)
W razie wymiany w przednich drzwiach bez większych rzeźb niewiele się mieści. Jak bardzo się postarasz to 13cm średnicy wchodzą w dziurę a jeszcze membrana nie wali o boczek.
Pozdrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez karollo82x |20 Lis 2008|, 2008 19:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ml0dy3 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 19:12
|
|
|
| Jesli chodzi o wzmacniacz to z tego co wiem ze swojego doswiadczenia to wzmacniacze orginalne w scorpio dostawaly inny sygnal niz ze zwyklego radia wychodzi (to sie jakos nazywa niestety nie pamietam jak), a zwiazku z tym po podlaczeniu innego radia glosniki wogoleby nie graly. Takie wzmacniacze byly w MKII nie wiem jak w wielorybie. A co do glosnikow w mondeo to byly duzo wieksze i dawaly duzo lepszy dzwiek. Sprobuj sobie ustawic radyko tzn. wycisz troche przod, zeby tyl gral troche glosniej, z tylu masz wieksze glosniki i bedzie troche ladniejszy dzwiek bo jesli sa na rowno ustawione to przod moze nie nadazac i harczec zas tyl ma jeszcze zapas zeby troche mocy dostac. |
|
|
|
 |
karollo82x [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 19:15
|
|
|
Scorpio MKIII wzm nie ma, przynajmniej nie GHIA, przewody z głośników poprowadzone bezpośrednio do radia |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

Auto: Szlachetny De Łochac
Pomógł: 77 razy Dołączył: 28 Lip 2008 Skąd: Zabrze Maciejow
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 19:27
|
|
|
To , że radyjko grało w Mondeo głośniej jest zasługą tego , że Scorpio ma sporo więcej objętości do nagłośnienia
Mondeo jest również słabiej wytłumione i gorzej pochłania dźwięki
W dalszej kolejności wpływ maja na to przednie głośniki o mniejszej powierzchni membrany |
_________________ Scorpio 4ever |
|
|
|
 |
ml0dy3 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 19:55
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | | Mondeo jest również słabiej wytłumione i gorzej pochłania dźwięki |
Z tego co napisales wynika ze w Mondeo powinno grac gorzej |
|
|
|
 |
pablo19
Tropiciel

Auto: '89 12V :P NO LPG
Pomógł: 55 razy Wiek: 42 Dołączył: 14 Mar 2005 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 21:29
|
|
|
| ford2fast napisał/a: | ...
Mondeo jest również słabiej wytłumione i gorzej pochłania dźwięki
... |
= w aucie jest głośniej, a nie, że
| ml0dy3 napisał/a: | ...
Na mój gust wynika co innego. |
_________________ były
2.4 12V6 MSB
2.9 12V6 ASB razy trzy
2.9 12V6 MSB złociutkie razy dwa
2.8 Ghia ASB '85 Ikona
2.9 Team |
| Ostatnio zmieniony przez pablo19 |20 Lis 2008|, 2008 21:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 21:34
|
|
|
| ml0dy3 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | Mondeo jest również słabiej wytłumione i gorzej pochłania dźwięki |
Akustyka to bardzo ciekawa i obszerna dziedzina
Nie da się jednoznacznie określić brzmienia w konkretnym samochodzie
Można jedynie z grubsza ocenić poziom (głośność) w danym pojeździe na podstawie kubatury wewnętrznej i rodzaju oraz ilości materiałów , z których są wykonane fotele , kanapy , wykładziny , tapicerki , podsufitka oraz konsoleta
Zdarza się , że pozory te są mylące ze względu na trudne do przewidzenia odbicia dźwięku w samochodzie
Można jedynie przyjąć z grubsza , że dane radyjko czy wzmacniacz przeniesione z mniej do bardziej obszernego wewnątrz pojazdu da mniejsze ciśnienie dźwięku
Natomiast określenie , że gra gorzej lub lepiej jest bardzo subiektywna
Są pewne bezwzględne kategorie na zawodach Car Audio , na podstawie których klasyfikowana jest jakość odtwarzanego w samochodzie dźwięku
Dla mnie najlepiej odtwarzana muzyka brzmiała w pewnej Xantii z Białegostoku
I chyba nie tylko dla mnie , w Europie też ją docenili i to nawet bardzo |
|
|
|
 |
ml0dy3 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 21:35
|
|
|
Skoro w autach gorzej wygluszonych gra lepiej, wie cpo co sie je wyglusza montujac porzadny car audio??
[ Dodano: 2008-11-20, 21:38 ]
| ford2fast napisał/a: | Można jedynie przyjąć z grubsza , że dane radyjko czy wzmacniacz przeniesione z mniej do bardziej obszernego wewnątrz pojazdu da mniejsze ciśnienie dźwięku |
Moim zdaniem ani radio ani wzmacniacz nie przeniosi zadnego cisnienia, jesli juz raczej glosniki
- SOUND OFF - konkurs na najlepszą jakość dźwięku i instalacji w samochodzie (jakosc instalacji el. audio oraz stosunek pasm)
- Liga ESPL - konkurs na najwyższy poziom głośności uzyskany w samochodzie
Przylkad z przypadkowego konkursu z google
dopuszczonym do ruchu ulicznego
- dB DRAG RACING - konkurs na najwyższy poziom ciśnienia akustycznego
osiągniętego w samochodzie
[ Dodano: 2008-11-20, 21:38 ]
| ford2fast napisał/a: | Można jedynie z grubsza ocenić poziom (głośność) w danym pojeździe na podstawie kubatury wewnętrznej i rodzaju oraz ilości materiałów , z których są wykonane fotele , kanapy , wykładziny , tapicerki , podsufitka oraz konsoleta
Zdarza się , że pozory te są mylące ze względu na trudne do przewidzenia odbicia dźwięku w samochodzie |
A to moim zdaniem to juz filozofowanie (bez obrazy) |
| Ostatnio zmieniony przez ml0dy3 |20 Lis 2008|, 2008 21:46, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 22:00
|
|
|
| Cytat: | | Skoro w autach gorzej wygluszonych gra lepiej, wie cpo co sie je wyglusza montujac porzadny car audio?? |
Kto napisał , że w gorzej wygłuszonych autach gra lepiej ?
Czytaj ze zrozumieniem
Napisałem , że w mniejszym (wewnątrz) samochodzie i gorzej wytłumionym będzie ten sam sprzęt grał głośniej
Ale skoro uważasz , że głośniej oznacza lepiej to ja już nie mam nic do dodania
A tak naprawdę słuchanie muzyki to pewnego rodzaju filozofia
Być może kiedyś to zrozumiesz , lecz możliwe , że nie zrozumiesz tego nigdy |
| Ostatnio zmieniony przez ford2fast |20 Lis 2008|, 2008 22:21, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
|
|
|
 |
mactros [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 22:40 muzyka waucie
|
|
|
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem.
Jutro powęsze na forum w sprawie głośników i chyba napewno zmienie
"papierki" na coś lepszego.Nie jestem melomanem ale harczenie to już przesada i coś trzeba bedzie z tym zrobić.Podrawiam Wszystkich i zamykamy temat. |
|
|
|
 |
ford2fast
603911630

|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 23:00
|
|
|
Jeżeli chcesz głośniki napędzać tylko radiem , poszukaj markowych o wysokiej efektywności
Polecam chyba najlepsze forum o tematyce Car Audio w Polsce
http://www.audiocar.pl/forum |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |20 Lis 2008|, 2008 23:21
|
|
|
Po pierwsze primo - nie ten dział ;/
Po drugie... co to jest "waucie" ?
Po czecie
| Gruber napisał/a: | | Dzięki Ci Boze za ikonke ignoruj!! |
a ja jej nie mam, sit ;/ |
_________________ Always look on the bright side of life |
| Ostatnio zmieniony przez Adam_2000 |20 Lis 2008|, 2008 23:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Lis 2008|, 2008 10:48
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | a ja jej nie mam, sit ;/ | prawy górny róg każdego posta.
[ Dodano: 2008-11-21, 10:49 ]
| ford2fast napisał/a: | | Jeżeli chcesz głośniki napędzać tylko radiem , poszukaj markowych o wysokiej efektywności | wystarczy seryjny model 7000 - to w sedanie gra już naprawde miło. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |21 Lis 2008|, 2008 10:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |