$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - problem ze zmianą biegów, migająca kontrolka od/off
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem ze zmianą biegów, migająca kontrolka od/off
Autor Wiadomość
Pablo
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 18:35   

Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:
PS.2. scorpio rusza z 1 czy 2 biegu ?
z tego z którego mu każe program lub położenie wybieraka biegów.

może wydawać Ci się to głupie pytanie ale np. automat w mercedesie 124/201 w położeniu drążka na D rusza z 2ki. Mam tez merca i dlatego pytam, bo jak mi zredukuje chyba z 2ki na jedynke (jak opisuje) to przy obrotach 5~6tyś mam chyba 80km/h (dokładnie nie pamietam)

yoplo
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 18:43   

no u mnie niby zmiana biegow wrocila do normy po wymianie wiazki, tzn. juz sama nie redukuje biegow tak jak opisalem na samym poczatku i 4 tez wchodzi tylko gdyby jeszcze nie ten migajacy OD... czy to moze byc jeszcze jakis blad ktory mozna wykasowac czy jednak cos innego? moze faktycznie cos z tym elektrozaworem jest nie tak. aha no i jeszcze od kiedy zaczelo to chodzic nie mam swiatel cofania i czujnik parkowania nie dziala

Pablo
[Usunięty]

Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 21:30   

EDIT = nowe spostrzeżenia w moim przypadku

-drążek w położeniu D startuje z 1 przerzuca na 2 za chwile redukuje do 1 i nie zmienia biegów do góry w ogóle (czy jade wolno czy szybko. Przy dużych obrotach występuje efekt ślizgającego się sprzegła) . Jak jest na 2ce kick down działa. Obroty 4tyś=70km/h* czyli jedynka na 100%
-drążek w położeniu 2 startuje z 1 przerzuca na 2 i normalnie ciągnie tyle ile może (tak się zachowuje jak powinien. Obroty 4tyś=110km/h* czyli dwójka

*obroty i predkości podałem dla ustalenia biegu (akurat patrzyłem przy 4tyś)

W obydwu przypadkach mogę włączyć i wyłączyć od/off. Tym razem nie zapalił się sam i nie migał ale też nie pałowałem mocno. Mogłem nim sterować chociaż to nic nie dawało. Wczesniej też nie zapalał się od razu tylko po pewnym czasie. Po zgaszeniu auta i ponownym włączeniu od/off nie włączał się sam (ale można go było włączać/wyłączać samemu dopuki nie zaczał migać ;) )

Jakieś pomysły??
Ostatnio zmieniony przez Pablo |20 Paź 2008|, 2008 21:34, w całości zmieniany 1 raz  

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 22:32   

Scorpio rusza z I biegu. Jedynie gdy wybierak jest w pozycji 2, lub jeśli jest włączony zimowy program jazdy ( gwiazdka) , skrzynia rusza z II biegu . Jeśli w pozycji wybieraka 2, masz pierwszy i drugi bieg to coś jest nie tak. Powinien by tylko drugi bieg. Skoro OD zaczyna Ci miga po pewnym czasie to może to by problem z temperaturą oleju w skrzyni. Tak czy siak, zamiast szukac uszkodzenia, lepiej będzie poszukac sprawnej skrzyni, bo tej ewidentnie coś dolega i to raczej nie będzie jakiś bzdet.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 22:38   

A ja bym obstawiał źle wyregulowane cięgno selektora ;)

1Bodzio 

Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 23:07   

Hm. Sprawdzic nie zawadzi, ale w takim przypadku powinny byc wyczuwalne próby załączenia wyższych biegów. Zastanawiająca jest zmiana I- II- I.

[ Dodano: 2008-10-20, 23:18 ]
Możliwe że babola w sterowaniu wali komp gazowy. Umnie na przyklad, przy braku gazu komp gazowy nie przełącza samoczynnie na benzynę (żle ustawiony MAP gazowy), a wtedy przy braku gazu silnik i skrzynia wcale nie reagują na wciśniecie pedału gazu. silnik to normalne, bo nie ma paliwa, ale skrzynia wtedy nie redukuje, ani nie ma też kick downa. Więc może i to warto by sprawdzic.

Pablo
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 07:36   

1Bodzio napisał/a:
Jedynie gdy wybierak jest w pozycji 2, lub jeśli jest włączony zimowy program jazdy ( gwiazdka) , skrzynia rusza z II biegu . Jeśli w pozycji wybieraka 2, masz pierwszy i drugi bieg to coś jest nie tak. Powinien by tylko drugi bieg.

Kolego a czy przypadkiem ustawienie wybieraka w pozycji 2 nie oznacza że skrzynia może właczyć biegi tylko do 2ki (ale startuje normalnie z 1ki potem dwójka i tyle).

Tak się powinno ustawić wybierak np. w przypadku ciągnięcia ciężaru (przyczepy) (np. pod górę) zeby nie próbowala zmieniać wyżej?

Przecież skoro ustawisz wybierak na pozycje 1 to ruszy z 1ki i nie wrzuci wyżej

Wg mnie tak właśnie jest

Aha zapomniałem dopisać że u mnie te siupy zaczeły się po wymianie przerdzewiałego przewodu ciśnieniowego łączącego chłodnicę oleju z chlodnicą wodu (ale nie widze związku). Chłodnice oleju też wymontowałem w celu oględzin bo się przy jednym krućcu pociła (ale jej nie wymieniałem ) Chyba nie zapowietrza się układ, co??

[ Dodano: 2008-10-21, 07:41 ]
1Bodzio napisał/a:
Skoro OD zaczyna Ci miga po pewnym czasie to może to by problem z temperaturą oleju w skrzyni..

Układ chłodzenia jest w pełni sprawny.

1Bodzio napisał/a:
Tak czy siak, zamiast szukac uszkodzenia, lepiej będzie poszukac sprawnej skrzyni, bo tej ewidentnie coś dolega i to raczej nie będzie jakiś bzdet.

Na takie porady jeszcze przyjdzie pora. Najszybciej to zmienie auto bo powoli tracie cierpliwość do tego... samochodu

[ Dodano: 2008-10-21, 07:57 ]
Adam_2000 napisał/a:
A ja bym obstawiał źle wyregulowane cięgno selektora ;)

mogło się samo rozregulować ot tak sobie ??

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 17:46   

Pablo napisał/a:
Kolego a czy przypadkiem ustawienie wybieraka w pozycji 2 nie oznacza że skrzynia może właczyć biegi tylko do 2ki (ale startuje normalnie z 1ki potem dwójka i tyle).
nie jest tak. 2 to 2 i tylko 2.
Pablo napisał/a:
Tak się powinno ustawić wybierak np. w przypadku ciągnięcia ciężaru (przyczepy) (np. pod górę) zeby nie próbowala zmieniać wyżej?
nie w scorpio - polecam lekturę instrukcji obsługi pojazdu.
Pablo napisał/a:
samo raczej nie, ale jak słabo dokręcone to mogło.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 17:55   

Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:
samo raczej nie, ale jak słabo dokręcone to mogło.

Albo skrzynia się przemieściła... uszkodzona poduszka ?

Pablo
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 19:35   

Struna napisał/a:
nie jest tak. 2 to 2 i tylko 2

hmm, to mnie się wydaje ze startuje z 1 w wrzuca 2 ?

[ Dodano: 2008-10-21, 19:38 ]
Adam_2000 napisał/a:

Albo skrzynia się przemieściła... uszkodzona poduszka ?

Poducha jest OK, przyczyna może leżeć w sławetnej wiązce??

Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party :-d

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 19:40   

Pablo napisał/a:
to nie działa Ci tak jak ma działać.

Pablo
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 19:48   

Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:

cholera, ide się przejechać i zaraz napisze na 1000% :-d

[ Dodano: 2008-10-21, 20:10 ]
Struna napisał/a:
Pablo napisał/a:

Zwracam honor. Jest tak jak mówisz czyli zapięty wybierak na 2ce jest tylko 2ka

PS. teraz jezdze mercedesem a tam właśnie tak działa skrzynka. Sorry za pomyłkę.

1Bodzio 

Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 21:29   

Pablo napisał/a:
Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party
To sprawdź w takim razie czy przez chłodnice (obie ) jest wogóle przepływ oleju. Odkrecic przewód powrotny od dodatkowej chłodnicy oleju (ten co idzie już do skrzyni) , zamontowac jakiś wąż, wlożyc go do rury bagnetu. Odpalic silnik i obserwowac przepływ oleju. Powinien by równomierny i taki sobie nie mały.

Pablo
[Usunięty]

Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 23:08   

1Bodzio napisał/a:
Pablo napisał/a:
Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party
To sprawdź w takim razie czy przez chłodnice (obie ) jest wogóle przepływ oleju. Odkrecic przewód powrotny od dodatkowej chłodnicy oleju (ten co idzie już do skrzyni) , zamontowac jakiś wąż, wlożyc go do rury bagnetu. Odpalic silnik i obserwowac przepływ oleju. Powinien by równomierny i taki sobie nie mały.

U mnie te objawy występują od razu (tzn rano odpale auto i tak skrzynia się zachowuje). Jak się rozgdzeje sytuacja się nie zmienia. Przepływ jest bo oba przewody gorące czy duży nie wiem. przekroju węży nie zmieniałem tylko tek krótki (chłodnica wody->chłodnica oleju) dorobiłem z przewodu skrzynia ->chłodnica (z racji innego podgięcia metalowej czesci jest trosze dłuższy ale to chyba nie przeszkadza)

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |22 Paź 2008|, 2008 08:38   

Jednak przetestuj przepływ jak Bodzio napisał, bo po dorabianiu przewodów może coś być nie tak.

Odpowiedz do tematu