|
problem ze zmianą biegów, migająca kontrolka od/off |
| Autor |
Wiadomość |
Pablo [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 18:35
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Pablo napisał/a: | | PS.2. scorpio rusza z 1 czy 2 biegu ? | z tego z którego mu każe program lub położenie wybieraka biegów. |
może wydawać Ci się to głupie pytanie ale np. automat w mercedesie 124/201 w położeniu drążka na D rusza z 2ki. Mam tez merca i dlatego pytam, bo jak mi zredukuje chyba z 2ki na jedynke (jak opisuje) to przy obrotach 5~6tyś mam chyba 80km/h (dokładnie nie pamietam) |
|
|
|
 |
yoplo [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 18:43
|
|
|
| no u mnie niby zmiana biegow wrocila do normy po wymianie wiazki, tzn. juz sama nie redukuje biegow tak jak opisalem na samym poczatku i 4 tez wchodzi tylko gdyby jeszcze nie ten migajacy OD... czy to moze byc jeszcze jakis blad ktory mozna wykasowac czy jednak cos innego? moze faktycznie cos z tym elektrozaworem jest nie tak. aha no i jeszcze od kiedy zaczelo to chodzic nie mam swiatel cofania i czujnik parkowania nie dziala |
|
|
|
 |
Pablo [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 21:30
|
|
|
EDIT = nowe spostrzeżenia w moim przypadku
-drążek w położeniu D startuje z 1 przerzuca na 2 za chwile redukuje do 1 i nie zmienia biegów do góry w ogóle (czy jade wolno czy szybko. Przy dużych obrotach występuje efekt ślizgającego się sprzegła) . Jak jest na 2ce kick down działa. Obroty 4tyś=70km/h* czyli jedynka na 100%
-drążek w położeniu 2 startuje z 1 przerzuca na 2 i normalnie ciągnie tyle ile może (tak się zachowuje jak powinien. Obroty 4tyś=110km/h* czyli dwójka
*obroty i predkości podałem dla ustalenia biegu (akurat patrzyłem przy 4tyś)
W obydwu przypadkach mogę włączyć i wyłączyć od/off. Tym razem nie zapalił się sam i nie migał ale też nie pałowałem mocno. Mogłem nim sterować chociaż to nic nie dawało. Wczesniej też nie zapalał się od razu tylko po pewnym czasie. Po zgaszeniu auta i ponownym włączeniu od/off nie włączał się sam (ale można go było włączać/wyłączać samemu dopuki nie zaczał migać )
Jakieś pomysły?? |
| Ostatnio zmieniony przez Pablo |20 Paź 2008|, 2008 21:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 22:32
|
|
|
| Scorpio rusza z I biegu. Jedynie gdy wybierak jest w pozycji 2, lub jeśli jest włączony zimowy program jazdy ( gwiazdka) , skrzynia rusza z II biegu . Jeśli w pozycji wybieraka 2, masz pierwszy i drugi bieg to coś jest nie tak. Powinien by tylko drugi bieg. Skoro OD zaczyna Ci miga po pewnym czasie to może to by problem z temperaturą oleju w skrzyni. Tak czy siak, zamiast szukac uszkodzenia, lepiej będzie poszukac sprawnej skrzyni, bo tej ewidentnie coś dolega i to raczej nie będzie jakiś bzdet. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 22:38
|
|
|
A ja bym obstawiał źle wyregulowane cięgno selektora |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
1Bodzio

|
Wysłany: |20 Paź 2008|, 2008 23:07
|
|
|
Hm. Sprawdzic nie zawadzi, ale w takim przypadku powinny byc wyczuwalne próby załączenia wyższych biegów. Zastanawiająca jest zmiana I- II- I.
[ Dodano: 2008-10-20, 23:18 ]
Możliwe że babola w sterowaniu wali komp gazowy. Umnie na przyklad, przy braku gazu komp gazowy nie przełącza samoczynnie na benzynę (żle ustawiony MAP gazowy), a wtedy przy braku gazu silnik i skrzynia wcale nie reagują na wciśniecie pedału gazu. silnik to normalne, bo nie ma paliwa, ale skrzynia wtedy nie redukuje, ani nie ma też kick downa. Więc może i to warto by sprawdzic. |
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Pablo [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 07:36
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | Jedynie gdy wybierak jest w pozycji 2, lub jeśli jest włączony zimowy program jazdy ( gwiazdka) , skrzynia rusza z II biegu . Jeśli w pozycji wybieraka 2, masz pierwszy i drugi bieg to coś jest nie tak. Powinien by tylko drugi bieg. |
Kolego a czy przypadkiem ustawienie wybieraka w pozycji 2 nie oznacza że skrzynia może właczyć biegi tylko do 2ki (ale startuje normalnie z 1ki potem dwójka i tyle).
Tak się powinno ustawić wybierak np. w przypadku ciągnięcia ciężaru (przyczepy) (np. pod górę) zeby nie próbowala zmieniać wyżej?
Przecież skoro ustawisz wybierak na pozycje 1 to ruszy z 1ki i nie wrzuci wyżej
Wg mnie tak właśnie jest
Aha zapomniałem dopisać że u mnie te siupy zaczeły się po wymianie przerdzewiałego przewodu ciśnieniowego łączącego chłodnicę oleju z chlodnicą wodu (ale nie widze związku). Chłodnice oleju też wymontowałem w celu oględzin bo się przy jednym krućcu pociła (ale jej nie wymieniałem ) Chyba nie zapowietrza się układ, co??
[ Dodano: 2008-10-21, 07:41 ]
| 1Bodzio napisał/a: | | Skoro OD zaczyna Ci miga po pewnym czasie to może to by problem z temperaturą oleju w skrzyni.. |
Układ chłodzenia jest w pełni sprawny.
| 1Bodzio napisał/a: | | Tak czy siak, zamiast szukac uszkodzenia, lepiej będzie poszukac sprawnej skrzyni, bo tej ewidentnie coś dolega i to raczej nie będzie jakiś bzdet. |
Na takie porady jeszcze przyjdzie pora. Najszybciej to zmienie auto bo powoli tracie cierpliwość do tego... samochodu
[ Dodano: 2008-10-21, 07:57 ]
| Adam_2000 napisał/a: | A ja bym obstawiał źle wyregulowane cięgno selektora |
mogło się samo rozregulować ot tak sobie ?? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 17:46
|
|
|
| Pablo napisał/a: | | Kolego a czy przypadkiem ustawienie wybieraka w pozycji 2 nie oznacza że skrzynia może właczyć biegi tylko do 2ki (ale startuje normalnie z 1ki potem dwójka i tyle). | nie jest tak. 2 to 2 i tylko 2. | Pablo napisał/a: | | Tak się powinno ustawić wybierak np. w przypadku ciągnięcia ciężaru (przyczepy) (np. pod górę) zeby nie próbowala zmieniać wyżej? | nie w scorpio - polecam lekturę instrukcji obsługi pojazdu. | Pablo napisał/a: | | mogło się samo rozregulować ot tak sobie ?? | samo raczej nie, ale jak słabo dokręcone to mogło. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 17:55
|
|
|
| Struna napisał/a: | Pablo napisał/a:
mogło się samo rozregulować ot tak sobie ??
samo raczej nie, ale jak słabo dokręcone to mogło. |
Albo skrzynia się przemieściła... uszkodzona poduszka ? |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Pablo [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 19:35
|
|
|
| Struna napisał/a: | | nie jest tak. 2 to 2 i tylko 2 |
hmm, to mnie się wydaje ze startuje z 1 w wrzuca 2 ?
[ Dodano: 2008-10-21, 19:38 ]
| Adam_2000 napisał/a: |
Albo skrzynia się przemieściła... uszkodzona poduszka ? |
Poducha jest OK, przyczyna może leżeć w sławetnej wiązce??
Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 19:40
|
|
|
| Pablo napisał/a: | | hmm, to mnie się wydaje ze startuje z 1 w wrzuca 2 ? | to nie działa Ci tak jak ma działać. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Pablo [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 19:48
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Pablo napisał/a: | | hmm, to mnie się wydaje ze startuje z 1 w wrzuca 2 ? | to nie działa Ci tak jak ma działać. |
cholera, ide się przejechać i zaraz napisze na 1000%
[ Dodano: 2008-10-21, 20:10 ]
| Struna napisał/a: | | Pablo napisał/a: | | hmm, to mnie się wydaje ze startuje z 1 w wrzuca 2 ? | to nie działa Ci tak jak ma działać. |
Zwracam honor. Jest tak jak mówisz czyli zapięty wybierak na 2ce jest tylko 2ka
PS. teraz jezdze mercedesem a tam właśnie tak działa skrzynka. Sorry za pomyłkę. |
|
|
|
 |
1Bodzio

|
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 21:29
|
|
|
| Pablo napisał/a: | | Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party | To sprawdź w takim razie czy przez chłodnice (obie ) jest wogóle przepływ oleju. Odkrecic przewód powrotny od dodatkowej chłodnicy oleju (ten co idzie już do skrzyni) , zamontowac jakiś wąż, wlożyc go do rury bagnetu. Odpalic silnik i obserwowac przepływ oleju. Powinien by równomierny i taki sobie nie mały. |
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Pablo [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Paź 2008|, 2008 23:08
|
|
|
| 1Bodzio napisał/a: | | Pablo napisał/a: | | Jak pisałem cuda zaczęły się dziać jak zmieniłem przewód łączący chłodnicę oleju z chłodnicą wody (był skorodowany i się pocił). Wcześniej wszystko było cacy. Zobaczyłem że cieknie wymieniłem i się zaczęło party | To sprawdź w takim razie czy przez chłodnice (obie ) jest wogóle przepływ oleju. Odkrecic przewód powrotny od dodatkowej chłodnicy oleju (ten co idzie już do skrzyni) , zamontowac jakiś wąż, wlożyc go do rury bagnetu. Odpalic silnik i obserwowac przepływ oleju. Powinien by równomierny i taki sobie nie mały. |
U mnie te objawy występują od razu (tzn rano odpale auto i tak skrzynia się zachowuje). Jak się rozgdzeje sytuacja się nie zmienia. Przepływ jest bo oba przewody gorące czy duży nie wiem. przekroju węży nie zmieniałem tylko tek krótki (chłodnica wody->chłodnica oleju) dorobiłem z przewodu skrzynia ->chłodnica (z racji innego podgięcia metalowej czesci jest trosze dłuższy ale to chyba nie przeszkadza) |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |22 Paź 2008|, 2008 08:38
|
|
|
| Jednak przetestuj przepływ jak Bodzio napisał, bo po dorabianiu przewodów może coś być nie tak. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
|
|