|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
PROBLEM Z MOCą ... |
| Autor |
Wiadomość |
Bala [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 17:14 PROBLEM Z MOCą ...
|
|
|
Witam.
Od niedawna jestem posiasdaczem Forda Scorpio 16V 2,0. Auto niedawno zagazowałem. Od jakiegos czasu zauwazylem, ze przy 2tys. obrotow szarpie i tak jakby sie dusi. Na wolnych obrotach tez chodzi nienajlepiej. Bylem u elektryka w Lesnicy i powiedzial, ze prawdopodobnie nie pracuje na wszystkie cylindry. Powiedzial to ze sluchu, gdyz nie mial czasu zajrzec do auta. Osoba od ktorej kupilem auto, zapewniala mnie, ze wymienila nowe cewki, kable i swiece -ntg-. Czy jest to mozliwe, ze po zagazowaniu jedna ze swiec padla lub jest gdzies indziej na kablu jakies przebicie? I czy jezdzac autem moze ulec stan znacznemu pogorszeniu ? Niemniej jednak niepokoi mnie ta sytuacja. A poniewaz do mechanika oddaje auto dopiero w przyszlym tygodniu bardzo prosze Was o opinie i porady.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 17:18
|
|
|
a jak na beni ?
pierwsze co to zobacz te świecy dla pewności
a i napewno reanimacja wiązki silnikowej, pewnie przy montazu gazu została zruszona, a że wiązka to lipa to pewnie doczytasz na forum |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
Bala [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 17:22
|
|
|
Na benzynie tak samo szarpie.
Jesli mozesz podaj linki do watku, o ktorym wspominasz. Nie znam sie jeszcze najlepiej na forum i bede wdzieczny za pomoc. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 17:24
|
|
|
| opcja szukaj i do przodu |
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
|
|
|
 |
Bala [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 17:41
|
|
|
| Tak sobie czytam... niewiele i tak mi to wyjasnia, bo ostatecznie chyba elektryk musi rzucic okiem, aczkolwiek jesli ktos z Was mial podobny - ten sam problem- prosze o porady i opinie. |
|
|
|
 |
irek
Member 021

|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 17:49
|
|
|
tutaj nie ma co dewagować
zobacz sobie na wiązkę silnikową na kable co ida do cewek itd a zobaczysz w jakim stanie jest ale nie patrz po izloacji tasmy tylko odwiń a się przerazisz, ściągnij kawałek grubego peszla i już będziesz wiedzieć co i jak
Pierwsze co zreanimuj wiązkę, ale oczywiście zobacz na świece bo zawsze może być jakaś uwalona |
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
|
|
|
 |
ICE MAN [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 21:55
|
|
|
wyczytalem ze do gazu przerwa na swiecach mosi byc max 0.7 mm . kupilem swiece ngk i mialy jakis 1 mm i tez mi szarpal. zmniejszylem do ok 0.6,0.7 mm i juz tak nie szarpie. .
jak ci szarpie przy rownej jezdzie to prawdopodobnie bedzie za mala dawka gazu, tez tak mialem jak zmienilem silnik nadrugi, niby pracowal ladie ale przy jezdzie na rownym gazie zaczol szarpac. zwiekszylem dawke gazu o 1/4 obrotu i juz hula rowno.
nie mam pojecia co moze byc umnie nie tak ale wymienilem juz 3 komplety kabli WN i kazdy z nich cwiecil w nocy, jakies pomysly? |
|
|
|
 |
Bala [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Sie 2008|, 2008 23:15
|
|
|
| ICE MAN napisał/a: | wyczytalem ze do gazu przerwa na swiecach mosi byc max 0.7 mm . kupilem swiece ngk i mialy jakis 1 mm i tez mi szarpal. zmniejszylem do ok 0.6,0.7 mm i juz tak nie szarpie. .
jak ci szarpie przy rownej jezdzie to prawdopodobnie bedzie za mala dawka gazu, tez tak mialem jak zmienilem silnik nadrugi, niby pracowal ladie ale przy jezdzie na rownym gazie zaczol szarpac. zwiekszylem dawke gazu o 1/4 obrotu i juz hula rowno.
nie mam pojecia co moze byc umnie nie tak ale wymienilem juz 3 komplety kabli WN i kazdy z nich cwiecil w nocy, jakies pomysly? |
Moj chodzi slabo na wolnych obrotach i przy ich zwiekszaniu nie ma mocy i troche nim szarpie az drgania ida po drazku zmiany biegow, elektryk z Lesnicy powiedzial, ze na 100% nie pali na wszystkie cylindry.
Z tego co mowil sprzedawca wymienione sa: "nowe cewki BOSCH -nowe kable wysokiego napięcia BOSCH -nowe świece NGK "platynówki", jeżeli chodzi o elektrykę wszystko jest w 100% sprawne, wiązka elektryczna silnika jest w stanie bardzo dobrym" tak wiec moze jest cos z tymi swiecami NGK... hmm
Ps: niestety musze z tym czekac do przyszlej srody, czy moze ktos zna dobrego elektryka, ktory moglby mi pomoc szybciej ?? |
| Ostatnio zmieniony przez Bala |27 Sie 2008|, 2008 23:24, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ICE MAN [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2008|, 2008 00:07
|
|
|
| tez tak mialem, nie jedz do zadnego paprocha. oni tylko zepsuc potrafia. odpal go, odepnij najpierw jedna cewke zobacz jak chodzi, potem odepnij druga, wtedy bedziesz wiezial czy pali na wszytkie, a na ktore nie,, powiedzmy ze niepali na 4 gar to jak odepniesz ta cewke nie bedzie roznicy w pracy silnika a jak odepniesz z 2i3 gary to powinien zgasnac albo strasznie kulec . nigdzie nie jedz tylko i spapraja i kase wyciagna a tak ci nic nie powie , a jak zacznie wymieniac o polowe samochodu ci wymieni. |
| Ostatnio zmieniony przez ICE MAN |28 Sie 2008|, 2008 00:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |28 Sie 2008|, 2008 08:06
|
|
|
| boscha kable sa nie najlepsze do scorpio,ale jak juz sa to ewentualnie polecam dolozyc na nie peszle i troche powinno pomoc,,co do swiec ngk pewnie sa dobre,ale nie wypowiadam sie bo nie mialem takich jeszcze ,wiec krotko : zaloz peszle na kable moze cos pomoze swiece ogladnij wzrokowo czy nie ma pekniec na porcelanie,czy nie jest troche nadpalona elektroda ,bo mozliwe ze wymienil wlasciciel ale iles tam tysiecy km temu i pora na nie,a szarpac moz od TPS jak juz wyslizgany jest pootencjometr ,ewentualnie waizka na podluznicy co do edisa idzie daje znac o sobie,ja u siebie mam 0.8 mmm na swiecach i jest a ile przejechane maja to ciezko wyczuc,25tys u mnie po wymianie silnika ,bo ich nie wymienialem jeszcze ale ,jak to mowia wszsytko mozliwe ze jak te kable masz boscha 1mm na swiecy to moze sobie szukac krutszej drogi napiecie |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Sie 2008|, 2008 10:44
|
|
|
| ICE MAN napisał/a: | | nie mam pojecia co moze byc umnie nie tak ale wymienilem juz 3 komplety kabli WN i kazdy z nich cwiecil w nocy, jakies pomysly? | a jakie to kable używałeś ? Janmory ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Bala [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Wrz 2008|, 2008 12:27 Już zrobione..
|
|
|
Witam chciałem podziękować wszystkim, którzy radzili mi w problemie z mocą. Wszystko już działa jak należy, mechanik z Leśnicy pomógł i jest ok. Naprawił układ elektryczny, wstawił nowe świece Motorcrafta i wymienił jedną cewkę. Teraz Żabka porusza sie pełna sił |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |