|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Orginalny parktronik |
| Autor |
Wiadomość |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Cze 2008|, 2008 21:47
|
|
|
takie wymiary pamiętam, bo takie u siebie robiłem, tak jest w oryginale:
- rozstaw otworów l=780mm
- średnica otworów fi45mm
- otwory fi45 mają na dole otworek o srednicy fi 4 ustalające położenie parktronika/czujnika.
najlepiej obklej te miejsca taśmą papierową i sobie wymierz, a środek najlepiej znaleźć, wzorując sie na lampkach od oświetlenia tablicy, a jaki ma być wymiar środka w pionie to Ci nie powiem, robiłem na oko, bo też nie wiedziałem, aby były po środku zderzaka
Ps. jak Ty tam dojdziesz wyrzynarką?? |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Cze 2008|, 2008 21:55
|
|
|
Wyrzynarką po zdjęciu zderzaka, ale o co chodzi z tym otworkiem fi. 4 |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2008|, 2008 08:14
|
|
|
| Tomko napisał/a: | ale o co chodzi z tym otworkiem fi. 4 |
weź w rękę zaślepkę czujnika, to na dole zaślepki jest taka wystająca połowa półkola i właśnie to ma fi 4, zabezpiecza/ustala pozycje zaślepki |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2008|, 2008 15:33
|
|
|
No i jest problem Czujniki zamontowane, wszystko idealnie pasuje ale po podłączeniu jest taki efekt jakby wiecznie widziały jakąś przeszkodę. Ekranik po szybą mruga na czerwono i piszczy. Mam już pewną koncepcję ale powiedzcie mi czy ma znaczenie jak czujniki będą przekręcone o 180 * i bardziej "patrzą w dół i widzą ziemię" odczytując ją jako przeszkodę a po przekręceniu o 180* będą " patrzeć w górę" a w dół bardziej poziomo ? Stało się tak bo zamnotowałem centralkę po stronie kierowcy bo tam jest wiązka elektryczna a w orginale jest odwrotnie. Z tego powodu przewody z czujek idą w lewo a jak centralka jest po prawej to idą w prawo ??? |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2008|, 2008 15:54
|
|
|
| Tomko napisał/a: | | Stało się tak bo zamnotowałem centralkę po stronie kierowcy bo tam jest wiązka elektryczna a w orginale jest odwrotnie. Z tego powodu przewody z czujek idą w lewo a jak centralka jest po prawej to idą w prawo ??? |
A co to ma do rzeczy, centralkę i wyświetlacz możesz sobie zamontować gdzie chcesz, a czujniki, mają być jak są już razem z zaślepkami to ten dzyndzelek fi 4 ma być do dołu |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2008|, 2008 15:58
|
|
|
| Zgoda, dzyndzelek jest na dole a czujki i tak możesz zamontować na dwa sposoby - właśnie co 180* |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Lip 2008|, 2008 16:09
|
|
|
no też prawda, zależy jak włożysz do zaślepki, to przełóż je o 180 stopni i zobacz, no chyba ze coś z elektryką/modułem jest nie halo |
|
|
|
 |
Jankes [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 09:38
|
|
|
| No własnie też się tak zastanawiałem, aż wczoraj zajrzałem tam i u mnie jest jeden czujnik w jedną stronę drugi w drugą(chodzi mi o wyjście kabla) zakładałem je jak było mi wygodniej, pamiętam ze jak je pierwszy raz podłączyłem to też cały czas darło morde, ale po chwili przestało, m0oze coś źle podłączyłeś. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 13:53
|
|
|
| Tomko napisał/a: | | Czujniki zamontowane, wszystko idealnie pasuje ale po podłączeniu jest taki efekt jakby wiecznie widziały jakąś przeszkodę. Ekranik po szybą mruga na czerwono i piszczy. | zaczął bym od prostego resetu sterownika parktronika,
1. odpiąć wtykę od sterownika.
2. zdjąć klemę minusową
3. zdjąć klemę plusową
4. zapiąć wtykę od sterownika.
5. założyć klemy w odwrotnej kolejności (czyli najpierw plus, potem minus).
jeśli to nie pomoże, to dopiero dalej szukać uwalonych czujników, lub zwarć na kablach itd. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Tomko [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Lip 2008|, 2008 16:00
|
|
|
Wszystko się wyjaśniło Opiszę wieczorem, ale sprawa jest bardzo zagadkowa
[ Dodano: 2008-07-08, 21:23 ]
Po wycięciu otworów od środka zderzaka aby włożyć czujniki przygotowałem sobie też takie zaślepki z plastiku - większe, aby zamknąć ponownie zrobione dziury. Przyszło mi do głowy też aby dla lepszego trzymania pod te zaślepki włożyć kawałki styropianu, które dotykały czujników i tych przykręconych zaślepek. Coś mnie tknęło i po ponownym demontażu zderzaka usunąłem ten styropian i jest OK. Nie potrafię sobie tego logicznie wytłumaczyć, ale działa i to jest najważniejsze ! |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Lip 2008|, 2008 13:43
|
|
|
| Tomko napisał/a: | | Przyszło mi do głowy też aby dla lepszego trzymania pod te zaślepki włożyć kawałki styropianu, które dotykały czujników i tych przykręconych zaślepek. Coś mnie tknęło i po ponownym demontażu zderzaka usunąłem ten styropian i jest OK. Nie potrafię sobie tego logicznie wytłumaczyć, ale działa i to jest najważniejsze ! | i znów się sprawdziła zasada, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lip 2008|, 2008 17:59
|
|
|
Przecież każdy głupi wie, że styropian jest no yyy nie powinno być styropianu no bo przeszkadza i tyle |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |11 Lip 2008|, 2008 01:49
|
|
|
| Tomko napisał/a: | | Przyszło mi do głowy też aby dla lepszego trzymania pod te zaślepki włożyć kawałki styropianu, | hehe... ludzie to jednak mają pomysły
| Tomko napisał/a: | | Nie potrafię sobie tego logicznie wytłumaczyć, ale działa i to jest najważniejsze ! | tak bardzo ogólnikowo z polskiego na nasze: czujniki poprzez drgania (dość twardej) membramy emitują fale dźwiękowe i "nasłuchują" odbić fal dźwiękowych od potencjalnych przeszkód znajdujących się w polu emisji. no i se styropianikiem wytłumiłeś czujniki i error gotowy. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |