|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Przeróbka klimy na nowy gaz? |
| Autor |
Wiadomość |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 09:06
|
|
|
| jak porządny warsztat to najpierw sprawdzą, a potem powiedzą co i za ile. Co do rozruchu, jak sprężarka jest już zatarta, to nie ma znaczenia, czy spróbujesz ręką czy silnikiem, a opór zatartej może spowodować włąśnie pisk pasków i zaduszenie silnika. W takim przypadku i tak remont i tak, więc nie ma znaczenia. Chodzi o sytuację, gdy sprężarka jest jeszcze dobra, nie zatarta, ale nie ma np. oleju, wtedy najpierw należy sprawdzić ręką, by jej nie uszkodzić. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 11:13
|
|
|
| bingo, jest jakaś norma ubytku czynnika ? znaczy że np. jak raz na dwa lata czy ileśtam coś trzeba dobić to ok, a jak częściej to trzeba zbadać czemu znika ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 12:50
|
|
|
Normy są różne, poprzeczne i podłużne zależy kto je pisze, producent klimy, producent komponentów, producent samochodu, instytucje ustalające emisje zanieczyszczeń, itd itd. Moim skromnym zdaniem (wyszło mi z praktyki, cen, zdrowego rozsądku i także z obliczeń), rozsądną granicą jest rok, poniżej tego trzeba szukać przecieku, jak wytrzymuje więcej to nie ma specjalnie sensu się dotykać. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 12:58
|
|
|
| pytam bo mam wrażenie że jak wielorasa kupiłem to że chyba chłodził jakoś mocniej ( może to tylko złudzenie, niemniej jakoś tak mi sie wydaje ) styknie podjechać do klimiarzy i sprawdzić ciśnienie podczas pracy żeby się okazało czy jest ok ? |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 13:02
|
|
|
| jedziesz podpinają cie pod kombajn wprowadzają jakie auto i od razu wiedzą ile wchodzi fabrycznie - dodatkowo odgrzybianie uzupelnienie brakującej ilosci i klima jak nowa. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 13:04
|
|
|
| to że wiedza ile to ja wiem, odgrzybianie full to mega droga zabawa, bo takie psikanie to takie sobie odgrzybianie dla picu ale zawsze coś. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 13:07
|
|
|
| Struna napisał/a: | | odgrzybianie full to mega droga zabawa |
u mnie całe 60 zeta - psikacz w oszolomie 30. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 13:09
|
|
|
| marcys napisał/a: | | u mnie całe 60 zeta - psikacz w oszolomie 30. | to to jest tzw. otarcie dupy szkłem a nie full odgrzybianie |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 13:24
|
|
|
| a tam opowiadasz - normalnie odgrzybianie w kombajnie. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 14:01
|
|
|
| żeby było jak trzeba to demontaż parownika i czyszczenie, a tak to se psikasz tylko i coś tam to daje. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 14:02
|
|
|
napewno to nie bylo psiukanie w kratki |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 14:23
|
|
|
| co do odgrzybiania, jak są odpływy drożne, to odgrzybianie zbędne (niestety, zawsze się trochę paskudztwa zostanie na dnie tacy i zatyka odpływy w mniejszym lub większym stopniu), spreje itp preparaty oczyszczą tylko lamele z elementów żywych i częściowo z pożywki, ale nie usuną całkowicie pożywki z lamejl i wogle nie usuną pożywki z tacy, a efekt jest taki, jak struna napisał - na jakiś czas lepiej pachnie, ale z profesjonalnym odgrzybianiem niewiele ma wspólnego. Co do wycieków, teoretycznie układ powinien być szczelny, nie powinno być żadnych wycieków ani ubytków (tak jak w lodówce), ale niestety są ucieczki czynnika głównie dławicą sprężarki i na złączkach węży. Pierwsze to wina użytkownika, drugie wina serwisu - ani jedno, ani drugie przy prawidłowym użytkowaniu i serwisie nie powinno się zdarzyć. Ale znalezie niewielkich wycieków jest operacją kosztowną, znacznie przewyższającą koszt ewentualnego uzupełniania. Jak klima wytrzyma trzy lata, to jest OK, a w przypadku aut nie prawidłowo obsługiwanych zimą przez użytkowników - sezon jest normą. |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 14:23
|
|
|
| Możesz rozjaśnić, o co z tą bombą chodzi? |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 14:29
|
|
|
| Marcin napisał/a: | | Możesz rozjaśnić, o co z tą bombą chodzi? | opisywane na forum, spray taki, dajesz do auta, odpalasz klimę na max i odpalasz ten spray ( jak odplisz to sam już psiuka ) i spieprzasz z auta to sobie tak chodzi i mieli to iles minut i potem niby że ok już. |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |15 Maj 2008|, 2008 14:32
|
|
|
| a co do stacji do napełniania - są to urządzenia dla amatorów (oczywiście w pewnym sensie, nie dla zupełnych laików), którzy bez tego nic nie zrobią. idealne rozwiązanie dla szybkiego serwisu oraz dla stacji serwisowych bez chłodniarzy w składzie. Co do szczelności - ja zalecam zrobienie próżni, wpuszczenie azotu na tydzień i sprawdzenie stanu jego (ciśnienia) po tygodniu. Jest wtedy informacja, czy trzy lata wytrzyma. Pełną szczelność robi się na mieszance azotu (daje ciśnienie), czynnnika (większa przenikliwiość niż azot) i barwnika UV, ale to już droga zabawa. Najpewniej jednak to mieszanka azotu i helu, bo hel jest najbardziej przenikliwy (tak się sprawdza komponenty instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych), ale koszt dla auta na taką próbę zwrócił by sie po kilkunastu latach, i to podwarunkiem, że nic się nie stąło w między czasie. Sprawdzenie elementów składowych wymontowanych z samochodu tą ostatnią metodą jest już jak najbardziej opłacalne i dużo mniej kosztowne - napełniony element zanurzamy w wodzie i patrzymy na bąbelki - jak ich nie ma, czynnik na pewno nie ucieknie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |