$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - pompa klimy demontaż i wymiana łożysk - kto pomoże?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pompa klimy demontaż i wymiana łożysk - kto pomoże?
Autor Wiadomość
sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |10 Maj 2008|, 2008 22:48   pompa klimy demontaż i wymiana łożysk - kto pomoże?

chce zdemontowac pompe i wymienić lozyska tylko pytanie jak sie dobrze zabrac do tego żeby nie kupowac nowej pompy!!!
pytania:
1.jak bezpiecznie wypuścić freon czy co to tam jest w tych przewodach, i co nabić z powrotem?
2. moze ktos wie jakie tam są łożyska(numer,symbol)
3.co wymienic przy okazji -uszczeliki,zimeringi nie wiem co tam jest w środku
4. rysunek techniczny,przekrój pompy.cokolwiek.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |10 Maj 2008|, 2008 23:42   

Sory ale po twoich pytaniach, to proponuję najpierw upewnić się że to problem z pompą a nie sprzęgłem, a potem ew. zadobyć dobrą pompę używkę albo dać to do fachowca, i tak sam nie sprawdzisz i nie nabijesz kllimy.

sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |11 Maj 2008|, 2008 09:37   

Boni nie przesadzaj:)zrobiłeś ze mnie laika do potęgi N-tej.,to oczywiste ze sam klimy nie napełnie - tylko chodzi jakim środkiem bo czytając na formum okazuje sie ze są rożne.na 100%mam walnięte łożyko nie na piaście sprzęgła tylko te drugie , bo huczy jak włączy sie klime a tak to jest cisza i spokój,ten temat już przerabiałem na forum...kwestia tylko jakie są tam łożyska,wolałbym sie upewnic czy mają w sklepie zanim zaczne brać sie do tego...

Boni 

Wysłany: |11 Maj 2008|, 2008 11:15   

No już dobrze ;) Freon spuszczać ostrożnie, pompę rozbierać uważnie, nabijać zamiennikami R12 :D (no chyba że przy okazji remontu wymienisz wszystkie uszczelniacze w układzie i przepłuczesz całość pod nowy olej, to się prosi o nowsze freony). Moim zdaniem jak już remontować pompę, to oczywiście koniecznie całą z uszczelnieniami itd. ale nie pomogę ci info z łożyskami i uszczelniaczami, jak już zrobisz, to pochwal się na forum.

Luke
[Usunięty]

Wysłany: |11 Maj 2008|, 2008 11:20   

Boni napisał/a:
to się prosi o nowsze freony

a czasami od połowy 93r klimy nie maja juz "nowszych freonów"?

Boni 

Wysłany: |11 Maj 2008|, 2008 11:33   

A nie wiem, wydawało mi się że mk2 wszystkie miały jeszcze R12, ale może masz rację, mk2 to już nie moja epoka ;) [dodane] No tak, popitoliło mi coś, przecież tu odpowiadam do wieloryba :? Sory, za dużo ludzi mnie pyta o klimy i głupieję, musi zima się skończyła czy cuś...

BTW nowsze freony - wiecie że za parę lat R134a pójdzie w [censored]? Bo jest ozone friendly, dlatego wyparł R12 i R22, ale za to jest kolosalny pod względem efektu cieplarnianego. Już producenci knują nad klimami i nowymi czynnikami, za dwa trzy lata mają być komercyjnie dostępne nowe autoklimy (na ekologiczne węglowodory zwykłe, jakiś propan czy inny propylen, za to kosztem ciśnienia rzędu 200-300bar ;) ) no a za jeszcze parę lat mają zamiar wylobbować ban na R134a.
Ostatnio zmieniony przez Boni |11 Maj 2008|, 2008 11:37, w całości zmieniany 1 raz  

kat 

Auto: E38 2,8 Shadow Line
Wysłany: |11 Maj 2008|, 2008 12:56   

Boni napisał/a:
A nie wiem, wydawało mi się że mk2 wszystkie miały jeszcze R12, ale może masz rację, mk2 to już nie moja epoka ;) [dodane] No tak, popitoliło mi coś, przecież tu odpowiadam do wieloryba :? Sory, za dużo ludzi mnie pyta o klimy i głupieję, musi zima się skończyła czy cuś...

od 02.93 klima z R134 do tego czasu bylo R12
ja mam w swoim MK2 -R134

druga sprawa to za naprawe sprezarki sam bym sie nie zabral.Wymiana lozyska,naprawa to koszt ok 200-250 zl.Jezeli kolega potrzebuje adresu dobrego zakladu na slasku(widze ze Bytom w opisie) to moge podac.Zrobia,nabija,sprawdza,a jak masz jeszcze czynnik w ukladzie to sciagna go i za powtorne nabicie nic nie placisz przeciez.Przeliczyc koszta najpierw czy samemu sie oplaca

sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |11 Maj 2008|, 2008 19:45   

dzięki wszystkim za rady,i dyskusje na forum.sam juz nie wiem ale chyba to zlece warsztatowi coś czuje .... jeszcze sie zastanowie....
mam takie pytanie zerknijcie na tą stronkę
http://www.fordscorpio.co.uk/accomp.htm

2 i 3 fotka od dołu, mój wieloryb był walnięty z przodu i tego tam nie widze???ale klima mi chodzi bez tego...?jutro otworze maske i zerkne czy tego faktycznie nie ma .

P.S. do kat , owszem z bytomia jestem rodzinne miasto ale póki co to Leszno(wlkp.)

zbyszek 
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Wysłany: |11 Maj 2008|, 2008 20:51   

sebastianwilk napisał/a:
2 i 3 fotka od dołu, mój wieloryb był walnięty z przodu i tego tam nie widze???ale klima mi chodzi bez tego...?jutro otworze maske i zerkne czy tego faktycznie nie ma .

A zdjąłeś te osłony przy lampach?

Dochodzenie odszkodowań

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |11 Maj 2008|, 2008 22:24   

sam za klimę się nie zabieraj, spuszczanie czynnika odradzam - możesz się poparzyć (od zimna, ale efekt końcowy ten sam), co do uszczelek - można zrobić samodzielnie z kryngierytu, olej chłodniczy do R134a (na stacji nie dostaniesz), co do części, nie wiem, czy są dostępne - kiedyś sprężarka jako tako była elementem serwisowym, a części tylko w wyspecjalizowanych serwisach.

[ Dodano: 2008-05-11, 22:27 ]
co do zdjęć, nie do końca rozumiem, jest tam sprężarka i bez tego klima nie będzie chodzić. no i widać jeden wąż od klimy, bez niego też nie będzie chodzić ....

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 08:29   

osuszacz, jesli mowa o fotkach ... bez niego ciezko klimie ale wszystko mozliwe.

Co do spuszczania, nie lepiej pojechac zeby odessali? zawsze z 150zł w kieszeni a nie w powietrzu.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |12 Maj 2008|, 2008 19:07   

witam , faktycznie jest pod tą osłoną te sudo co sie nazywa osuszacz,więc przepraszam napisałem coś zanim spawdziłem.
co do czynnika to się nie przejmuję bo właśnie dziś zacząłem robić w klimatyzacjach:) więc o czynnik się nie martwie podejrzewam ze bedą mieli coś takiego na stanie:).
im więcej wiem na temat tej pompy to mi sie odechciewa tego robić najgorsze że są upały.... a tu....
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi zamykam ten temat.

sierars1
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2008|, 2008 04:15   

Sebastianwilk i co zrobiłeś już swoją pompe klimy bo moja też tak wyje jak jest załączona to jakby turbo się włanczało.
I czy ktoś już rozszyfrował jakie tam łożysko siedzi symbol,numer itp.

sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |23 Cze 2008|, 2008 19:50   

nie nic nie zrobilem.... a w aucie ciepło.......lato slonko swieci ....ale bede sie brał w lipcu za ta klimą, daj znac jak bedziesz wiedzial cos juz.pozdrawiam

Odpowiedz do tematu