$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - pompa klimy huczy??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pompa klimy huczy??
Autor Wiadomość
sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2008|, 2008 23:53   pompa klimy huczy??

1.w momencie gdy pompa klimy sie włączy(chyba elektro magnes włącza coś w rodzaju sprzegła na kole pompy) to powyżej 1800obr./min. zaczyna huczeć coś jakby łożyska w tej pompie,ponizej tych obrotów jest cicho, oraz po włączeniu pompy czuję ewidentny opór na mocy silnika ,jak włączy sie turbo to jakoś mniej odczuwa sie te opory.2.miełem klime włączoną z 10minut.po wyłączeniu silnika jak otwarłem maskę to w okolicy filtra kabinowego (przeciwpyłkowy) gdzieś tam w srodku słyszałem delikatne syczenie jakby sie coś rozprężało,jakieś cisńienie spadało -dodam ze delikatnie,i napewno to nie było z płynu cłodzącego!!!,
Poszęo sugestie -nie miałem doczynienia nigdy z klimą

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Kwi 2008|, 2008 23:54   

sebastianwilk napisał/a:
2.miełem klime włączoną z 10minut.po wyłączeniu silnika jak otwarłem maskę to w okolicy filtra kabinowego (przeciwpyłkowy) gdzieś tam w srodku słyszałem delikatne syczenie jakby sie coś rozprężało,jakieś cisńienie spadało -dodam ze delikatnie,i napewno to nie było z płynu cłodzącego!!!,
to akurat normalne.
sebastianwilk napisał/a:
1.w momencie gdy pompa klimy sie włączy(chyba elektro magnes włącza coś w rodzaju sprzegła na kole pompy) to powyżej 1800obr./min. zaczyna huczeć coś jakby łożyska w tej pompie,ponizej tych obrotów jest cicho, oraz po włączeniu pompy czuję ewidentny opór na mocy silnika ,jak włączy sie turbo to jakoś mniej odczuwa sie te opory
może być łożysko właśnie.

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 12:04   

łożysko sie kończy...a syczenie to z zaworu rozprężnego :)

sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 20:41   

dziękuje za opinie. czy problem jest z wymianą łożysk? i czy da sie to jakoś zrobić żeby nie napełniać klimy na nowo?

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 21:15   

Jest problem z wymianą łożysk, w praktyce to jest remont sprężarki, i ponowne napełnienie klimy to akurat może okazać się ten najmniejeszy problem. Jak ci w ogóle zależy na obecnej sprężarce, to zacznij od tego, że nie włączaj klimy.

sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 21:53   

dzięki za pocieszenie,szlag by to trafił

WTOM
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 22:22   

co ty kolego za bzdury opowiadasz i drugiego do zawału doprowadzasz. łożysko spokojnie się wymienia bez problemu. nie trzeba sprężarki zdejmować ale musisz mieć kanał lub podnośnik, ja to z gleby robiłem. potrzebny długi śrubokręt, młotek i kluczyk 8mm. odkręcasz śrubkę na deklu koła pasowego, blokując je śrubokrętem za wystające cycki z gumą na deklu. wyciągasz dekiel z wielowpustu wirnika sprężarki. zakładasz śrubokręt od tyłu koła operając o śruby skęcające obudowę sprężarki i popukując lekko młoteczkiem we wkrętak koło ci schodzi, oczywiście wkrętak przekładasz ze strony na stronę i góry na dół. jak masz koło pasowe w ręce to jedziesz po łożysko o tym numerze i po wyciągnięciu starego wciskasz na prasie hydro. lub wbijasz starym. montaż w odwrotnej kolejności. mi demontaż z montażem łącznie ze zdjęciem i wymianą cewki zajął 45min. wczesniej pasek ściągnij :-d .

[ Dodano: 2008-04-10, 22:24 ]
dotyczy to oczywiście łożyska w kole sprężarki, które pod obciążeniem też może wyć. jeśli jest uszkodzenie wewnątrz sprężarki to kolega w tym przypadku ma rację, remont lub wymiana :-d

sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 23:14   

no to już ciekawsza alternatywa i konkretne podejście do sprawy,mam nadzieje ze bedzie walnięte te łożysko w kole pasowym... oby.Od czegoś bedzie trzeba zacząć...

bingo 
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Wysłany: |13 Kwi 2008|, 2008 12:52   

wszystko zależy od tego, które łożysko poszło. Jeżeli opór jest tylko w czasie włączonej sprężarki, to raczej demontaż sprężarki. Może by c to zarówno łożysko lub coś inne=go się zacierać w sprężarce, jak i również mało oleju - im większe obroty, tym więcej oleju idzie w instalację - ale jezeli są już opory, to raczej samo dolanie oleju nie starczy, może nieco przedłuży czas pracy sprężaki, ale nie na długo.

Co do syczenia - to jest wszystko OK.

sebastianwilk
[Usunięty]

Wysłany: |13 Kwi 2008|, 2008 19:22   

właśnie ...opór mam po włączeniu klimy i wydaje mi sie na 100% ze to te łożysko w klimie a nie w piaście jest walnięte:( Ale co do oleju?mam wyciek na oleju wspomagania i nie zwróciłem uwagi na stan tego oleju z działaniem pompy klimy..tylko szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi żeby ta pompa miała jakieś przewody olejowe dołączone???musze sprawdzić to...są owszem dwie dość grube rurki ale to z freonem czy to co jest w klimie (nie znam tematu musze sie doszolić- nigdy nie miałem klimy przedtem)ale olej???

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |13 Kwi 2008|, 2008 22:00   

olej w sprężarce jest oddzielnie, nie masz tam ani kontroli poziomu ani żadnych węży i nie próbuj sam go dolewać. Układ jest pod ciśnieniem, a wyciekający freon może ciebie poparzyć.

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |14 Kwi 2008|, 2008 10:25   

olej nie jest oddzielnie - wręcz przeciwnie jest razem...z freonem w układzie - krąży i smaruje :-d Olej się dodaje w momencie całkowitego wypróżniowania układu i napici go od nowa czynnikiem :)

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |14 Kwi 2008|, 2008 13:15   

odzielnie, tz nie jest to olej od wspomagania, skrzyni czy czekokolwiek innego, to jest zresztą olej chłodniczy, natomiast krąży on razem z freonem, i dlatego samemu nic z tym nie zrobisz

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |14 Kwi 2008|, 2008 13:22   

bingo napisał/a:
odzielnie, tz nie jest to olej od wspomagania, skrzyni czy czekokolwiek innego

aaaaaaaa o taki Ci tok myslenia chodziło :-d to przecież się wie samo przez się :)

bingo 
PO 656 EY

Wysłany: |14 Kwi 2008|, 2008 15:18   

sebastianwilk napisał/a:
mam wyciek na oleju wspomagania i nie zwróciłem uwagi na stan tego oleju z działaniem pompy klimy..tylko szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi żeby ta pompa miała jakieś przewody olejowe dołączone???musze sprawdzić to...są owszem dwie dość grube rurki ale to z freonem czy to co jest w klimie (nie znam tematu musze sie doszolić- nigdy nie miałem klimy przedtem)ale olej???

dla niektórych to nie jest oczywiste ....

Odpowiedz do tematu