|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
pompa klimy huczy?? |
| Autor |
Wiadomość |
sebastianwilk [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Kwi 2008|, 2008 23:53 pompa klimy huczy??
|
|
|
1.w momencie gdy pompa klimy sie włączy(chyba elektro magnes włącza coś w rodzaju sprzegła na kole pompy) to powyżej 1800obr./min. zaczyna huczeć coś jakby łożyska w tej pompie,ponizej tych obrotów jest cicho, oraz po włączeniu pompy czuję ewidentny opór na mocy silnika ,jak włączy sie turbo to jakoś mniej odczuwa sie te opory.2.miełem klime włączoną z 10minut.po wyłączeniu silnika jak otwarłem maskę to w okolicy filtra kabinowego (przeciwpyłkowy) gdzieś tam w srodku słyszałem delikatne syczenie jakby sie coś rozprężało,jakieś cisńienie spadało -dodam ze delikatnie,i napewno to nie było z płynu cłodzącego!!!,
Poszęo sugestie -nie miałem doczynienia nigdy z klimą |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |9 Kwi 2008|, 2008 23:54
|
|
|
| sebastianwilk napisał/a: | | 2.miełem klime włączoną z 10minut.po wyłączeniu silnika jak otwarłem maskę to w okolicy filtra kabinowego (przeciwpyłkowy) gdzieś tam w srodku słyszałem delikatne syczenie jakby sie coś rozprężało,jakieś cisńienie spadało -dodam ze delikatnie,i napewno to nie było z płynu cłodzącego!!!, | to akurat normalne. | sebastianwilk napisał/a: | | 1.w momencie gdy pompa klimy sie włączy(chyba elektro magnes włącza coś w rodzaju sprzegła na kole pompy) to powyżej 1800obr./min. zaczyna huczeć coś jakby łożyska w tej pompie,ponizej tych obrotów jest cicho, oraz po włączeniu pompy czuję ewidentny opór na mocy silnika ,jak włączy sie turbo to jakoś mniej odczuwa sie te opory | może być łożysko właśnie. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 12:04
|
|
|
łożysko sie kończy...a syczenie to z zaworu rozprężnego |
|
|
|
 |
sebastianwilk [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 20:41
|
|
|
| dziękuje za opinie. czy problem jest z wymianą łożysk? i czy da sie to jakoś zrobić żeby nie napełniać klimy na nowo? |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 21:15
|
|
|
| Jest problem z wymianą łożysk, w praktyce to jest remont sprężarki, i ponowne napełnienie klimy to akurat może okazać się ten najmniejeszy problem. Jak ci w ogóle zależy na obecnej sprężarce, to zacznij od tego, że nie włączaj klimy. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
sebastianwilk [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 21:53
|
|
|
| dzięki za pocieszenie,szlag by to trafił |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 22:22
|
|
|
co ty kolego za bzdury opowiadasz i drugiego do zawału doprowadzasz. łożysko spokojnie się wymienia bez problemu. nie trzeba sprężarki zdejmować ale musisz mieć kanał lub podnośnik, ja to z gleby robiłem. potrzebny długi śrubokręt, młotek i kluczyk 8mm. odkręcasz śrubkę na deklu koła pasowego, blokując je śrubokrętem za wystające cycki z gumą na deklu. wyciągasz dekiel z wielowpustu wirnika sprężarki. zakładasz śrubokręt od tyłu koła operając o śruby skęcające obudowę sprężarki i popukując lekko młoteczkiem we wkrętak koło ci schodzi, oczywiście wkrętak przekładasz ze strony na stronę i góry na dół. jak masz koło pasowe w ręce to jedziesz po łożysko o tym numerze i po wyciągnięciu starego wciskasz na prasie hydro. lub wbijasz starym. montaż w odwrotnej kolejności. mi demontaż z montażem łącznie ze zdjęciem i wymianą cewki zajął 45min. wczesniej pasek ściągnij .
[ Dodano: 2008-04-10, 22:24 ]
dotyczy to oczywiście łożyska w kole sprężarki, które pod obciążeniem też może wyć. jeśli jest uszkodzenie wewnątrz sprężarki to kolega w tym przypadku ma rację, remont lub wymiana |
|
|
|
 |
sebastianwilk [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Kwi 2008|, 2008 23:14
|
|
|
| no to już ciekawsza alternatywa i konkretne podejście do sprawy,mam nadzieje ze bedzie walnięte te łożysko w kole pasowym... oby.Od czegoś bedzie trzeba zacząć... |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

Auto: 1992, 2.9 V6 12V, manual, TURNIER 4x4 GHIA RS
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 10 Wrz 2007 Skąd: Poznań
|
Wysłany: |13 Kwi 2008|, 2008 12:52
|
|
|
wszystko zależy od tego, które łożysko poszło. Jeżeli opór jest tylko w czasie włączonej sprężarki, to raczej demontaż sprężarki. Może by c to zarówno łożysko lub coś inne=go się zacierać w sprężarce, jak i również mało oleju - im większe obroty, tym więcej oleju idzie w instalację - ale jezeli są już opory, to raczej samo dolanie oleju nie starczy, może nieco przedłuży czas pracy sprężaki, ale nie na długo.
Co do syczenia - to jest wszystko OK. |
|
|
|
 |
sebastianwilk [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Kwi 2008|, 2008 19:22
|
|
|
| właśnie ...opór mam po włączeniu klimy i wydaje mi sie na 100% ze to te łożysko w klimie a nie w piaście jest walnięte:( Ale co do oleju?mam wyciek na oleju wspomagania i nie zwróciłem uwagi na stan tego oleju z działaniem pompy klimy..tylko szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi żeby ta pompa miała jakieś przewody olejowe dołączone???musze sprawdzić to...są owszem dwie dość grube rurki ale to z freonem czy to co jest w klimie (nie znam tematu musze sie doszolić- nigdy nie miałem klimy przedtem)ale olej??? |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |13 Kwi 2008|, 2008 22:00
|
|
|
| olej w sprężarce jest oddzielnie, nie masz tam ani kontroli poziomu ani żadnych węży i nie próbuj sam go dolewać. Układ jest pod ciśnieniem, a wyciekający freon może ciebie poparzyć. |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Kwi 2008|, 2008 10:25
|
|
|
olej nie jest oddzielnie - wręcz przeciwnie jest razem...z freonem w układzie - krąży i smaruje Olej się dodaje w momencie całkowitego wypróżniowania układu i napici go od nowa czynnikiem |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |14 Kwi 2008|, 2008 13:15
|
|
|
| odzielnie, tz nie jest to olej od wspomagania, skrzyni czy czekokolwiek innego, to jest zresztą olej chłodniczy, natomiast krąży on razem z freonem, i dlatego samemu nic z tym nie zrobisz |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Kwi 2008|, 2008 13:22
|
|
|
| bingo napisał/a: | | odzielnie, tz nie jest to olej od wspomagania, skrzyni czy czekokolwiek innego |
aaaaaaaa o taki Ci tok myslenia chodziło to przecież się wie samo przez się |
|
|
|
 |
bingo
PO 656 EY

|
Wysłany: |14 Kwi 2008|, 2008 15:18
|
|
|
| sebastianwilk napisał/a: | | mam wyciek na oleju wspomagania i nie zwróciłem uwagi na stan tego oleju z działaniem pompy klimy..tylko szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi żeby ta pompa miała jakieś przewody olejowe dołączone???musze sprawdzić to...są owszem dwie dość grube rurki ale to z freonem czy to co jest w klimie (nie znam tematu musze sie doszolić- nigdy nie miałem klimy przedtem)ale olej??? |
dla niektórych to nie jest oczywiste .... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |