|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
ustawienie rozrzadu |
| Autor |
Wiadomość |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |26 Lip 2007|, 2007 22:10 ustawienie rozrzadu
|
|
|
| Witam ,mam pytanie ogolne i powiedzmy chipotetyczne.jakie moga byc objawy przestawienia rozrzadu np jeden zab do tylu? |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
kapselek47 [Usunięty]
|
Wysłany: |26 Lip 2007|, 2007 23:46
|
|
|
| jeśli silnik jest na kołach to raczej mało prawdopodobneaby przeskoczył prędzej jakiś ząb wyrwie (tak było u mnie przez moją głupotę ) ale to by było słychać od razu . a wogóle poczym wnosisz że takie cudo się mogło przytrafić raczej mało prawdopodobne...nawet na łańcuchu . jeśli nawet to komprecha lipa na wszystkich garach primo .. |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Sie 2007|, 2007 00:27
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | akie moga byc objawy przestawienia rozrzadu |
w każdym takim przypadku silnik pracuje nierówno lub nie chce w ogóle odpalić |
|
|
|
 |
w.lange [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lis 2007|, 2007 02:37
|
|
|
|
| Ostatnio zmieniony przez w.lange |10 Lis 2007|, 2007 04:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lis 2007|, 2007 06:48
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | Witam ,mam pytanie ogolne i powiedzmy chipotetyczne.jakie moga byc objawy przestawienia rozrzadu np jeden zab do tylu? | No hipotetycznie jeszcze co w tym rozrządzie jest przestawione?? pompa, zawory , czy wał względem reszty? |
|
|
|
 |
slawektg

|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 20:24
|
|
|
| Mag.to rozwazanie naprawde hipotetyczne.robilem to kiedys w audi.co prawda benzyna,ale przestawienie walka o jeden zab,prawie nie powodowalo zmian w pracy silnika.przy przyspieszonym troche gorzej z wolnych obrotow,ale na wyzszych ciagnal spoko.analogicznie przy opoznionym.lepszy dol,ale dusil sie przy wysokich.nie wiem jak to w dizlu... |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 20:58
|
|
|
| nio dlatego sie pytam co na rozrządzie przestawione. Ale tym razem jestem skłonny zgodzić się z Tobą, że przestawienie o jeden ząb pozwala w miarę sprawnie jezdxić. Nie wiem jak w VM, ale miałem reno z dieslem wolnossącym 2,1 l i chyba pierwsza wymiana paska była kiepska. Chyba pasek coś walnięty, bo znaki się zgadzały, ale nie zgadzał się kąt wtrysku i majstry ostatecznie na słuch ustawiali i przy odpalaniu kopcił biało- niebieskawo, po rozgrzaniu w miarę OK. Zużycie paliwa raczej w normie. Potem zmianiałem znowu pasek i objawy ustały i nawet lekko bardziej do życia jakby się zbudził (ale może odczucie subiektywne). Pewnie wszystko będzie zależeć od wielkości kół i wielkości ząbków paska. Duże koła, małe zęby - większa tolerancja. VM podobno na kołach zębatych to może jeden ząb być nie zauważalny ... chyba że zawór sie z tłokiem nie minie |
|
|
|
 |
slawektg

|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 21:19
|
|
|
| ja nie w temacie Vma.moja renia ma taki problem i zostalo tylko jedno.wszystko niby sie zgadza,znaki itp,ale pali mi 13\100,dziwnie brzmi i troche mnie to przestaje bawic.na wolnych obrotach na rurze ssacej czuje wyrazne pulsowanie,ale niby tak ma byc.(?) |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 21:36
|
|
|
Pulsowanie OK, w dieslu na wolnych ma być nie za mocne oczywiście.
A co do spalania ... magnetyzer zamontuj mówią że mniej pali wtedy |
|
|
|
 |
slawektg

|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 21:51
|
|
|
| magmart napisał/a: | magnetyzer zamontuj mówią że mniej pali wtedy | tkie rady to se.......sam dawaj. |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2007|, 2007 06:15
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | tkie rady to se.......sam dawaj. | ojej dobrze jusz przepraszam. A co mam ci poradzić na hsało dużo mi pali i robi dziwne dźwięki? Chyba standardowo, przedmuchaj wężyki, sprawdź filtry, pomież ciśnienia, sprawdź kąt zapłonu (wtrysku), zmień stacje paliw gdzie tankujesz |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Lut 2008|, 2008 21:05
|
|
|
| slawektg napisał/a: | | magmart napisał/a: | magnetyzer zamontuj mówią że mniej pali wtedy | tkie rady to se.......sam dawaj. |
Od miesiaca na magnesach jezdze -auto z 9l zaczeo palic 7.7
jak dla auta z ASB ..a idzie jak przeciag, mocniejszy sie zrobil..wiecej nic nie dodam,
poza tym, ze dobry magnetyzer to dobra inwestycja jak sie sporo jezdzi. |
|
|
|
 |
mass44

Auto: Brak scorpio
|
Wysłany: |4 Mar 2008|, 2008 21:33
|
|
|
| arturrrr napisał/a: | | slawektg napisał/a: | | magmart napisał/a: | magnetyzer zamontuj mówią że mniej pali wtedy | tkie rady to se.......sam dawaj. |
Od miesiaca na magnesach jezdze -auto z 9l zaczeo palic 7.7
jak dla auta z ASB ..a idzie jak przeciag, mocniejszy sie zrobil..wiecej nic nie dodam,
poza tym, ze dobry magnetyzer to dobra inwestycja jak sie sporo jezdzi. |
przecież te magnetyzery to wielka sciema |
_________________ jest:
Lancia Lybra 2,4 JTD
Lancia Phedra 2.0JTD Pullman
Było :
mkIII 2,3 KOMBI, 2,5TD VM
MKI 2,0 DOHC
mkII 2,0 Kombi, hb 2,0 DOHC ASB |
|
|
|
 |
arturrrr [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Mar 2008|, 2008 21:58
|
|
|
przecież te magnetyzery to wielka sciema [/quote]---- napisal mass44
Preciez to sie lepiej w temacie nie wypowiadaj jak nie masz pojecia.. i nie krytykuj czegos czego nie uzywales.
Bez obrazy -ale u mnie sie sprawdza idealnie. |
| Ostatnio zmieniony przez arturrrr |4 Mar 2008|, 2008 22:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mass44

Auto: Brak scorpio
|
Wysłany: |5 Mar 2008|, 2008 17:42
|
|
|
| arturrrr napisał/a: | przecież te magnetyzery to wielka sciema | ---- napisal mass44
Preciez to sie lepiej w temacie nie wypowiadaj jak nie masz pojecia.. i nie krytykuj czegos czego nie uzywales.
Bez obrazy -ale u mnie sie sprawdza idealnie.[/quote]
bez obrazy ale goscie w automobil klubach co to testowali mówili ze różnica w spalaniu jest na poziomie 0,1 L to tak jakby jej nie było z przyspieszeniem jest podobnie czyli nic nie daje .
Ja osobiscie tego nie próbowałem bo przeczytaniu artykułu na ten temat nie widziłem najmniejszego sensu
poza tym ja nie krytykuje tylko wyrażam swoją opinie (popartą testami w automobilklubach) na ten temat
pozdrawiam |
_________________ jest:
Lancia Lybra 2,4 JTD
Lancia Phedra 2.0JTD Pullman
Było :
mkIII 2,3 KOMBI, 2,5TD VM
MKI 2,0 DOHC
mkII 2,0 Kombi, hb 2,0 DOHC ASB |
| Ostatnio zmieniony przez mass44 |5 Mar 2008|, 2008 17:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |