$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Palilo malo teraz pali duzo
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Palilo malo teraz pali duzo
Autor Wiadomość
czesany
[Usunięty]

Wysłany: |2 Paź 2007|, 2007 20:19   Palilo malo teraz pali duzo

Witam. Mam problem z gazem i chyba tez z benzynka. Oto cała historia: rok temu wstawilem gaz (LOVATO bez komputera) i przy tym wymienilem swiece palec rozdzielacza fil;tr powietrza i olej no autko palilo od 9 do 14 litrow gazu. Od zimy spalanie strasznie poszlo w gore tzn jak w zeszlym roku za 20zl robilem ok 100km tak teraz za 20 zl robie ok 60-70km. regulowalem gaz na wszystkie sposoby i spalanie nie spada. Jest jeszcze jeden problem: na wolnych obrotach (na beni takze) strasznie faluje czasami potrafi zgasnąć a wczesniej tego nie było. Podajcie jakies podpowiedzi bo momentami zastanawiam sie czy nie było by tanie jezdzic na samej beni

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |2 Paź 2007|, 2007 20:38   

a sczytać błędy z koma to nie łaska, skoro na beni też kuleje. Trzeba pierw doprowadzić go na beni do kultury a dopiero potem reugilowac gaz

oiZo
[Usunięty]

Wysłany: |2 Paź 2007|, 2007 21:14   

czesany napisał/a:
Od zimy spalanie strasznie poszlo w gore tzn jak w zeszlym roku za 20zl robilem ok 100km tak teraz za 20 zl robie ok 60-70km.
ty a moze to nie wina twojego auta... ?? poprostu przez rok strasznie podrozala benzyna i ggaz dlatego robisz teraz 60 km a nie jak przed rokiem 100 km. :)

łukasz194
[Usunięty]

Wysłany: |2 Paź 2007|, 2007 21:26   

popieram sprawdz błedy na kompie doprowadz prace na beni do pozadku zajmnij się potem lpg ;)

czesany
[Usunięty]

Wysłany: |9 Paź 2007|, 2007 18:27   

benzyna juz dziala poprawnie a gaz nadal buja sie na obrotach i spalanie w granicach 14-15litrów na 100km. Wymienilem ostatnio swiece z NGK na MOTORCRAFTY i jakos bez roznicy. Zauwaazylem ostatnio ze buja na obrotach tylko w trakcier jazdy gdy wrzuce na luz a na postoju jkaos tego nie ma

łukasz194
[Usunięty]

Wysłany: |9 Paź 2007|, 2007 19:52   

proponuje sprawdzić błedy kompa ;) u mie wykazało tcs :/ ale jakoś mi sie nie uśmiech dać 260 zł za potecjometr
:?

czesany
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2007|, 2007 18:33   

benzyna dzial juz ok a to w prosty sposób: do benzyny dolałem "superśrodka" na przczyszczenie ukladu paliwa ktore sa dostepne na kazdej stacji paliw a gaz tez chyba juz jest raczej w porzadku bo troszke nim pokrecilem i nie gasł na luzie ale sie wahal momentami jeszcze ale zatankowałem na innej stacji i juz problem chyba zazegnamy ale spalanie jakos nie chce sie zmniejszac. Wyczytałem na forum ze gdy sie zwiekszy przerwe na swiecach do 0,9mm to nie bedzie wahania na obrotach i spalanie gazu moze spasc

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2007|, 2007 18:43   

łukasz194 napisał/a:
u mie wykazało tcs :/ ale jakoś mi sie nie uśmiech dać 260 zł za potecjometr :?

Chyba chodzi Ci o TPS bo TCS to kontrola trakcji w wielorybie

DAREK_BIALY
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2007|, 2007 19:30   

witam umnie też bujało obrotami również na gazie i gasło po odpaleniu.Przyczyną tego była nieszczelność układu dolotowego a mianowicie połączenie wstawionego zabezpieczenia przeciw wybuchowego.Gaziarze niedbale rozcieli przewód doprowadzający powietrze od filtra do dolotu i opaska zaciskowa zrobiła dziure w gumie.Przez to dostawało sie lewe powietrze wiec do kompa dostawały sie blędne odczyty z przepływomierza i czyjnika temp.

Slyu
[Usunięty]

Wysłany: |14 Paź 2007|, 2007 20:18   

DAREK_BIALY napisał/a:
witam umnie też bujało obrotami również na gazie i gasło po odpaleniu.Przyczyną tego była nieszczelność układu dolotowego a mianowicie połączenie wstawionego zabezpieczenia przeciw wybuchowego.

Ogolem mam podobny przypadek ale z tego co tu czytalem to moze byc EBJ, z tym ze z silnika dochodzi jeszcze dziwne syczenie, jakby mial weza pod maska :sad:

Sam sobie z tym nie poradze, ale moze wiecie gdzie w Poznaniu dobrze naprawiaja wieloryby? I w miare tanio... Oprocz tego z silnika dochodzi takie telepanie jakby to byl diesel...

Pisaliscie tez ze silniki 2,9 sa nie do zdarcia... A mi sie wydaje ze ten sie zaczyna konczyc przy 400 tys. km

Vaux 
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Wysłany: |14 Paź 2007|, 2007 21:23   

Hmmmm, syczenie i telepanie to u mnie się dzieje jak zdejmę wężyk idący do MAP'a - sprawdź to połączenie wężyków a jeśli to nie tam to szukaj jakiejś innej nieszczelności dolotu - moim zdaniem objawy na nią wskazują
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91
Ostatnio zmieniony przez Vaux |14 Paź 2007|, 2007 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

Slyu
[Usunięty]

Wysłany: |14 Paź 2007|, 2007 22:25   

Dziekuje bardzo ;]

Jutro od samego rana biore sie za przeglad wezykow w wielorybku

drewniak
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2007|, 2007 11:30   

czesc
u mnie dopiero po kupnie nowego EBJ wszystko wróciło do ideału, oprócz strzałów ,które mi sie nadal zdarzają ale tylko przy szybkim ruszaniu.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |17 Paź 2007|, 2007 11:33   

syczenie to MAP tak jak Vaux pisze. jazda z nieszczelnym dosc wkurzajaca. Zrob porzadek pod maska sprawdz szczelnosc dolotu potem narzekaj na silnik

Odpowiedz do tematu