|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
BLOS do OHC-a |
| Autor |
Wiadomość |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 10:32
|
|
|
reduktor straszna padlina, zagniecen na przwodzie gazowym z zewnatrz przez cala dlugosc auta nie stwierdzam ale lich go tam wie. koncowka w parowniku nie zagniecona. a parowni pochodzi jeszcze ze srebrnego OHC Zarzneło go holowanie przyczpey nad morze |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 10:32
|
|
|
| Darek_Police napisał/a: | | to po co jest BLOS? |
tu sam sobie odpowiedziałeś | Darek_Police napisał/a: | | "variable costam mixer". |
Darku, n-ty raz powtarzam, chcesz się dowiedzieć więcej, zadzwoń to CI opowiem co i jak bo serio nie mam czasu klepać tu poematu specjalnie dla Ciebie bo coś nie kumasz i masz jakieś swoje teorie wydumane po jednym rozkręceniu reduktora. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |11 Paź 2007|, 2007 10:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Darek_Police
thesilent

Auto: sedan `90 2.9 12V6 ASB Ghia i kupowdepy
Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 03 Wrz 2007 Skąd: Sollstedt DE

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 10:42
|
|
|
Struna, cytuję Twoje tłumaczenie instrukcji BLOSa:
"1.Tradycyjny mikser o małej średnicy wewnętrznej pracuje poprawnie na wolnych obrotach i przy małych obciążeniach, ale - właśnie z racji małego przelotu - zmniejsza radykalnie osiągi silnika...
...3. Prawidłowy i optymalny skład mieszanki paliwowo powietrznej w pełnym zakresie obrotów uzyskiwany dzięki zastosowaniu BLOS pozwala na sprostanie najbardziej rygorystynczym normom dotyczącym emisji spalin."
Więc kolego chyba tłumaczysz cos, czego kompletnie nie rozumiesz i zaprzeczasz sam sobie, cytuje:
| Struna napisał/a: |
| Darek_Police napisał/a: |
wynika ona z dwoch powodow:
- nieograniczony przeplyw powietrza do kolektora,
|
a cóz to za brednie kolego znowu ? miałes Ty kiedykolwiek BLOS-a w rączce ? czy z opowieści kapitana misia wnioskujesz ?
|
| Struna napisał/a: |
- odpowiednia mieszanka gaz-powietrze.
|
odpowiednia to ona będzie dopiero jak NIE rozkręcisz reduktora na full, inaczej zawsze będziesz miał strasznie bogatą.
|
Czyli tlumaczysz insrtukcje Blosa, a potem piszesz, ze to brednie kolego. |
| Ostatnio zmieniony przez Darek_Police |11 Paź 2007|, 2007 10:54, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 11:09
|
|
|
| Darek_Police napisał/a: | | cytuję Twoje tłumaczenie instrukcji BLOSa: | a gdzie jest napisane ,że to MOJE tłumaczenie ?? |
|
|
|
 |
Darek_Police
thesilent

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 11:13
|
|
|
w tej instrukcji na kazdej stronie!!!
Struna&Maup
czyż nie? |
_________________ Scorpio `90 2.9 12V6 ASB Ghia sedan
ex:
Citroen GC4P 07 2.0 HDI
M6 04 2.0 DOHC
M323F 97 1.5 DOHC
Uno 92 1.1 OHC
Scorpio 89 2.0 OHC |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 11:14
|
|
|
| Darek_Police napisał/a: | | Czyli tlumaczysz insrtukcje Blosa, a potem piszesz, ze to brednie kolego. | kup sobei blos-a i jeśli kumasz angieski to przeczytaj instrukcję, zauważysz że akurat o rozkręcaniu reduktora tam nic nie ma napisane, akurat ten przypis o rozkcaniu był autorstwa redagujących tenże dokument, który de facto w żaden sposób nie jest w jakikolwiek sposób wiążącym dokumentem, miał/ma on tylko na celu ułatwienie życia ludziom nie kumającym języków obcych. Początkowo takie było teoretyczne założenie że skoro blos to taki super regulator to po co regulować coś na reduktorze - fajna teoria ale praktyka pokazała co innego i tyle, stąd errata.
ps. Maup, może jednak nie dajmy tego tłumaczenia/porady ludziom, niech snują swoje teorie i uczą się na własnych blędach a my będziemy sprzedawac nasze tłumaczenie i doświadczenia oraz spostrzeżenia własne. Wiedza przecież zawsze kosztowała i kosztuje.
[ Dodano: 2007-10-11, 11:16 ]
| Darek_Police napisał/a: | | & | kumasz ten znaczek ?? znaczy że nie JA tylko jestem autorem.
[ Dodano: 2007-10-11, 11:18 ]
a już an dodatek, proponuję Ci od jakiegoś czasu normalną rozmowę ale nie, wolisz jątrzyć i się spierać niż skorzystać z wiedzy już zdobytej być może kogoś o większym doświadczeniu niż Twoje - EOT jak dla mnie. |
|
|
|
 |
Darek_Police
thesilent

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 11:25
|
|
|
Struna, rozpierdzieliłeś mnie już teraz na kawałki, nieoszczędzając nawet nerek
Ja staram sie dojsc do prawdy. A ty bezustannie piszesz, ze nie masz czasu odpowiadac, rozpisywac sie, ze trzeba Ci na slowo woerzyc, zebym do Ciebie zadzwonil itd itp. A jak sie juz wezmiesz za odpowiedz, to tylko piszesz, ze ktos nie ma racji i zaginasz sam siebie.
To po kiego Ty tu sie w ogole udzielasz? ja nie mam pieniedzy na dzwonienie do Ciebie i chyba slusznie uwazam, ze od dyskusji jest wlasnie to forum. |
ex:
Citroen GC4P 07 2.0 HDI
M6 04 2.0 DOHC
M323F 97 1.5 DOHC
Uno 92 1.1 OHC
Scorpio 89 2.0 OHC |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 11:34
|
|
|
| Darek_Police napisał/a: | | ja nie mam pieniedzy na dzwonienie do Ciebie | to podaj numer do Siebie, ja poświęcę zeta i nie będę zaśmiecał forum pustą dyskusją.
Ja poprostu wole coś szybko wytłumaczyć słownie niż pisać poematy, które mogą być różnie odebrane i powodować dziwne sytuacje. |
|
|
|
 |
Darek_Police
thesilent

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 11:58
|
|
|
byc moze w przyszlym miesiacu zakupie blosa, poeksperymentuje i dam znac o rezultatach |
ex:
Citroen GC4P 07 2.0 HDI
M6 04 2.0 DOHC
M323F 97 1.5 DOHC
Uno 92 1.1 OHC
Scorpio 89 2.0 OHC |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 12:03
|
|
|
mnie rozwala jedno, kolega Darek jakis czas temu pytal sie o kompletnie podstawowe rzeczy i po jednej naprawie jest szpecem mega gazownikiem Darek zamontuj BLOS wreszcie i przestan teoretyzować. Jezdze z tym urzadeniem od maja 2006 i dalej sie ucze. Po drugie Blos wcale blokuje dolot niewiele mniej niz misker o duzej srednicu. bo De facto zasada działania jest taka sama. (zwezka po prostu i tyle). Struna wraz z Maupem byli prekursorami na forum i tez sie UCZYLI wiec nabierajac doswiadzczen doszli do takich a nie innych wniosków. Skoro Jurek sprawdzal sobie nawet na hamowni regulacje to moge smialo uznac ze wie wiecej ode mnie. Ja bylem tylko raz na analizatorze spalin i byla to strata czasu tylko bo jak nie ustawisz i tak jest 4 razy lepiej niz na miskerach. a na piłowanie slita nie mam ambicji sie zabierac. |
| Ostatnio zmieniony przez marcys |11 Paź 2007|, 2007 12:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 12:38
|
|
|
To po kiego Ty tu sie w ogole udzielasz? ja nie mam pieniedzy na dzwonienie do Ciebie i chyba slusznie uwazam, ze od dyskusji jest wlasnie to forum. |
Prezentujesz taki poziom merytoryczny, że nie bardzo jest z tobą o czym dyskutować. Ja mam dość w pracy i na forach aroganckich ignorantów jak ty, którzy nie wiedzą, ale upierdliwi są na mocy swojego Silnego Przekonania (TM), żebym miał się bardzo napinać czy rozmawiać z dziecięciem, które miesiąc temu nie wiedziało co to blos czy register, a teraz ustawia se do bicia najbardziej doświadczonych ludzi na forum, a pewnie i w domenie PL. Plonk, chłopie, i troche więcej pokory. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Darek_Police
thesilent

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 12:47
|
|
|
marcys, fakt, ze zaczalem bardzo niedawno, ale poczynilem duze kroki w kierunku poznania sprawy.
Boni, wkurzaja mnie wypowiedzi "wiem, ale nie powiem, bo mi sie nie chce" i tyle. Poza tym nie ustawiam sie do bicia, jedynie dyskutuje - szkoda, ze widzisz to inaczej.
Wiecej sie nie udziele w tym temacie, az blosa nie zamontuje. |
ex:
Citroen GC4P 07 2.0 HDI
M6 04 2.0 DOHC
M323F 97 1.5 DOHC
Uno 92 1.1 OHC
Scorpio 89 2.0 OHC |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 12:50
|
|
|
| Darek_Police napisał/a: | | az blosa nie zamontuje. | ja np. jestem bardzo ciekawy tego jak i czy wogóle blos będzie chciał współpracować z przepływomierzem klapkowym, nie miałem okazji takiego zestawienia oglądać/montować/stroić ale wydaje mi się ,że mogą wystąpić różnego rodzaju problemy - oby nie. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 12:54
|
|
|
| Dzialałem troche na tcyh przeplywomiezach i wydaje mi sie ze nie powinno byc problemów. generalnie reakcja na otwarcie przepustnicy jest wprostproporcjinalna i bez zwloki w otwarciu. Mozna tez opór klapki podregulowac. Noi podparcie w blosie bedzie raczej konieczne. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 13:07
|
|
|
| marcys napisał/a: | | Dzialałem troche na tcyh przeplywomiezach i wydaje mi sie ze nie powinno byc problemów. | gdyby dać blosa tak jak się daje mikser czyli przed przepławkę to na 99% zero problemów, ale jak pomiędzy przepustnice a przepławkę to sądzę, że mogą się robić hocki klocki, jakby nie było blos wprowadzi jakieś zamieszanie w przepływ i podciśnenie w układzie a to może spowodować nieodpowiednią lub opóźnioną pracę przepławki a to z kolei przymulenie silnika a to z kolei tendencję to strzałów, ale może się mylę. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |